Corona gooit roet in het eten als je een ‘groot feest’ op de planning had staan. Bruiloften, jubilea, festivals; ze worden flink aangepast of zelfs helemaal afgezegd. Toch zijn er gelukkig nog best wat verantwoorde mogelijkheden. Hoe vier je feest tijdens corona?

De (on)mogelijkheden van feest tijdens corona

Natuurlijk is het rot dat grote feesten niet door kunnen gaan zoals ‘normaal’. Met elkaar op anderhalve meter afstand iets vieren is immers sowieso minder intiem. Wanneer je normaal gesproken iemand zou knuffelen of een hand zou geven, kan dat nu niet. Toch is het belangrijk wel van alles te blijven ‘vieren’. De liefde in de vorm van een bruiloft, dat je al 5 jaar samen bent, dat je vriendin 40 is geworden, et cetera. Voor een gevoel van verbondenheid is het namelijk juist erg belangrijk dat je bij zulke mijlpalen stilstaat.

 

feest tijdens corona

Creatieve oplossingen voor feest tijdens corona

Om toch een feest tijdens corona te organiseren, ga je vooral op zoek naar creatieve oplossingen. Maak van die zoektocht op zich al een klein feestje. Vraag bijvoorbeeld je beste vrienden om mee te denken onder het genot van een hapje en drankje. Geen idee is te gek; laat iedereen lekker spuien en geniet van wat daar allemaal uit komt. Momenteel is het, juist vanwege corona, bijvoorbeeld helemaal ‘hot’ om gezond eten te serveren op je feest. Met duurzaam (karton of bamboe) wegwerpservies en bestek, zodat je niet allemaal hetzelfde hoeft aan te raken. Ook lange -op afstand- wandeltochten in het bos of op het strand komen vaker voor, voor de weerstand. Met zelf meegebrachte lekkernijen. 

Hoe gezonder, hoe beter

Om je feest echt coronaproof te maken, geldt ‘hoe gezonder, hoe beter’. Naast de geldende richtlijnen bereik je dat vooral met voeding en beweging. Gelukkig zijn daar legio mogelijkheden in. Denk aan:

  • Dansen! Plak stickers of tape op de vloer om de afstand (ruim) te waarborgen en nodig je gasten uit tot de meest feestelijke vorm van bewegen.
  • Stippel een kortdurende wandelroute uit vlakbij jouw feestlocatie. Stuur die naar al je gasten, zodat ze tijdens jouw feest even een gezond luchtje kunnen scheppen.
  • Geef een sportieve draai aan je feest. Maak er een ‘boswandeling met picknickmanden’, een ‘surfen op het strand’ of een ‘fietstocht in de duinen’ feest van. 
  • Serveer gezond feestvoer. Veel non-alcoholische cocktails (mocktails), weerstand boostende hapjes, hippe groenten- en fruitsapjes, etc. Leuk en lekker!

feest tijdens corona

Blijf genieten van wat wel kan

Het is misschien af en toe verleidelijk om je hoofd te laten hangen, maar blijf vooral genieten van wat wel kan. Jouw vrienden en familie wensen je nog steeds een leuk feest toe, ook al gaat het er nu anders aan toe. Wees blij dat jullie elkaar kunnen zien en toch samen iets te vieren hebben. Focus op alle lichtpuntjes en maak er alsnog een topfeest van!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Schrijf je in op De Proeverij en ontvang het gratis e-book!

sangria zonder alcoholRecept voor sangria zonder alcohol
Sangria is een van de meest favoriete zomerse feestdrankjes. Alcohol is echter niet heel bevorderend voor de weerstand. Dus hoe maak je heerlijke sangria zonder alcohol? Zodat je deze zomer toch een héél feestelijk drankje kunt serveren?  

 

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.

De biologisch-dynamische landbouw en veeteelt gaan nog een stapje verder dan de biologische. Nog minder bestrijdingsmiddelen en nog meer diervriendelijkheid bijvoorbeeld. Maar wat is precies het verschil, want biologisch was toch ook al goed? En: hoe zorg je voor extra weerstand met biologisch-dynamisch? 

Wat is biologisch-dynamisch t.o.v. biologisch?

Om die vraag te beantwoorden, is het handig héél kort te herhalen wat biologisch inhoudt. Alle biologische producten in de EU dragen een keurmerk (zie de afbeelding). In de landbouw gebruikt de boer geen kunstmest en synthetische bestrijding. Daarnaast staat is in de veeteelt het welzijn van de dieren belangrijk. Als laatste mogen bij het verwerken van de producten geen synthetische stoffen en middelen worden gebruikt.

biologisch

Biologisch-dynamisch gaat t.o.v. al dit bovenstaande nog een stapje verder. Alle producten zijn herkenbaar aan het Demeter-keurmerk (zie de afbeelding). De boer respecteert de samenhang tussen plant, dier en bodem. Dus hij let goed op de kringloop en gebruikt meestal zijn eigen voer en mest. Daarmee houdt hij de controle over alles wat ‘erin en eruit’ gaat: lekker duidelijk. Bovendien staat het dierenwelzijn echt centraal; zo worden bijvoorbeeld bij koeien de hoorns niet afgezaagd. biologisch-dynamisch

Waarom zorg je voor extra weerstand met biologisch-dynamisch?

Omdat biologisch-dynamische producten geen enkel spoortje van synthetische stoffen bevatten, zijn ze extra ‘schoon’ voor jouw lichaam. Je zult dus geen last hebben van hormoonverstoringen en je kans op het ontwikkelen van een allergie neemt ook af. Daarnaast is de kwaliteit van biologische producten al goed, maar die van biologisch-dynamische nog beter. De planten (groenten en fruit) hebben immers echt de tijd gekregen voor hun groeiproces. De dieren ook en hebben daarnaast gezond voer gehad, wat de smaak, structuur en kwaliteit van het vlees verbetert.

Waar kun je biologisch-dynamische producten kopen?

biologisch-dynamische groenten Sommige biologisch-dynamische producten kun je gewoon in de supermarkt kopen. Wil je echter lekker veel keus hebben, ga dan naar een biologische supermarkt zoals Ekoplaza. Daar vind je best veel biologisch-dynamische producten. Ook in natuurvoedingswinkels en reformzaken is het aanbod meestal ruim. Daarnaast bieden steeds meer boeren hun producten rechtstreeks aan klanten aan. Via een winkel aan huis of via een webshop. Bij sommigen van hen kun je ook de Odin-tas bestellen (deels biologisch, deels biologisch-dynamisch). Zoek ook eens via Google naar ‘van eigen erf’ om daarmee boeren in jouw buurt vinden.

 

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Check dan of je interesse hebt in de mini-detox en neem contact met me op!

 

Recept voor bloemkoolsteaks op de bbq (of in de grillpan) bloemkoolsteaks op de bbqBloemkool kun je in de extra gezonde biologisch-dynamische variant krijgen en is bovendien supergoed voor je weerstand. In dit recept gebruik je bloemkool als een plantaardige ‘steak’. Die je maakt op de bbq, of gewoon in een grillpan. Geniet ervan!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

In deze bizarre ‘Corona-tijd’ is het superbelangrijk dat je zo gezond mogelijk blijft. Of je nu oud of jong bent en wel of niet tot de risicogroep behoort: boosten die boel! Daarom staan in dit artikel tien top-tips voor je weerstand. 

1e top-tip: eet elke dag gezond (vers en onbewerkt)

Dit klinkt als een inkoppertje, maar elke dag gezond eten kan best uitdagend zijn. Je hele situatie is immers anders. Waarschijnlijk werk je vanuit huis en de verleiding van ‘even wat halen’ is daardoor soms extra groot. Bovendien wil je misschien de lokale ondernemer steunen. Als je elke dag vers, onbewerkt en vooral veel groenten eet, is dat echter wel het beste voor jou. 

2e top-tip: beweeg elke dag voldoende (minimaal 30 min. matig tot intensief)

Voldoende bewegen betekent natuurlijk voor iedereen wat anders. Iemand die in de zorg werkt, rent zich al de hele dag de benen uit de kont. Als je echter normaal gesproken op kantoor werkt en nu thuis, zit je misschien meer dan anders. Probeer elk uur de benen even te strekken en beweeg per dag minimaal 30 min. onafgebroken matig tot intensief.

3e top-tip: haal elke dag een frisse neus (houd voldoende afstand)

tien top-tips voor je weerstand buitenHoewel het de bedoeling is dat je zoveel mogelijk binnen blijft, is het gezond om elke dag een frisse neus te halen. Buitenlucht en buitenlicht zijn namelijk heel erg goed voor je. Zo lang je het beperkt tot een rondje in de buurt o.i.d. en voldoende afstand tot anderen houdt, is het goed. Maak bijvoorbeeld een lunchwandeling of ga een rondje joggen.

4e top-tip: creëer elke dag een rustmoment (voor de nodige ontspanning)

Wat rust en ontspanning voor jou inhouden, weet je zelf het beste. De een vindt het heerlijk om een boek te lezen, de ander luistert liever naar muziek. Iedereen heeft zijn eigen manieren om te ontspannen. Het belangrijkste is dat je elke dag de tijd neemt voor rust. Juist nu je in een spannende tijd leeft, is ontspanning essentieel voor ‘herstel’ in je lichaam.

5e top-tip: wees extra lief voor anderen (verbinding en ‘intimiteit’)

Nu je afstand moet houden tot anderen, kun je een gebrek aan ‘intimiteit’ en verbinding ervaren. Zeker als je normaal gesproken een knuffelachtig type bent, is dit een lastige tijd. Deel daarom op alle mogelijke andere manieren jouw liefde. Stuur bijvoorbeeld een lief kaartje of cadeautje, help iemand uit je buurt en bel je naasten wat vaker.

6e top-tip: geeft je creativiteit de ruimte (aan de slag!)

Ga niet bij de pakken neerzitten, maar ga lekker creatief aan de slag. Waarschijnlijk heb je wat meer tijd op een dag omdat je reistijd van en naar je werk is afgenomen. Dan is dit je kans om je creativiteit volop de ruimte te geven. Pak je oude hobby’s weer op en teken, schilder, dans, maak muziek, zing, bak taarten, schrijf… wat dan ook!

7e top-tip: begin en eindig de dag met rituelen (voor discipline)

tien top-tips voor je weerstand mediterenHet kan lastig voor je zijn thuis met discipline aan de gang te gaan. Uit bed komen en op tijd gaan slapen terwijl je misschien geen ‘deadline’ hebt. Dan helpt het je je eigen rituelen te bedenken en hanteren. Zoals vóór 9.00 uur kort mediteren, 3 plannen voor die dag bedenken en ontbijten. Of uiterlijk om 21.30 uur je telefoon uit doen en in bed gaan lezen.

8e top-tip: respecteer emoties en gevoelens (druk niets weg)

Wat deze rare tijd ook met je doet, heb daar respect voor. Misschien voel je veel angst of boosheid, misschien ben je juist heerlijk rustig aan het bezinnen op de toekomst. Geef aan al die emoties en gevoelens de ruimte, want ze zijn er niet voor niets. Zodra je iets weg probeert te drukken of eraan voorbijgaat, komt het meestal extra hard terug…

9e top-tip: ruim op (in je hoofd en in je huis)

Opruimen geeft je ruimte, letterlijk en figuurlijk. Gebruik daarom een deel van de extra tijd die je nu misschien hebt daarvoor. Ruim steeds een nieuw hoekje van je huis op of deel een kast opnieuw in. Je zult merken dat je door het fysieke opruimen ook in je hoofd ruimte krijgt. Dat geeft vervolgens weer ruimte voor allerlei nieuwe ideeën. 

10e top-tip: doe alles stap voor stap (gun jezelf tijd)

Doe rustig aan, zet steeds een klein stapje en gun jezelf tijd en ruimte in deze nieuwe situatie. Mensen hebben soms de neiging tot ‘paniekvoetbal’; te gaan rennen en vliegen en plannen er keihard doorheen te willen duwen als dingen veranderen. Wees mild voor jezelf en anderen en zet steeds een klein nieuw stapje. Dat werkt duurzamer en zeker minder stressvol.

Je ziet het: deze tien top-tips voor je weerstand gaan zowel over fysieke als mentale aspecten. Alles hangt dan ook met elkaar samen; dus pak altijd zoveel mogelijk aan!

Ben je na het lezen van dit artikel over tien top-tips voor je weerstand benieuwd naar weerstand boostende recepten die je zelf niet had bedacht? Check dan of je interesse hebt in de mini-detox en neem contact met me op!

Recept voor frisse en fruitige andijviesalade

frisse en fruitige andijviesaladeVanaf april (ongeveer) kun je weer genieten van verse andijvie. Zowel rauw als gekookt is dit een supergezonde groente, een echte booster voor je weerstand. Met een frisse en pittige smaak, soms zelfs tamelijk bitter. Daarom combineer je het in dit recept voor een frisse en fruitige andijviesalade met wat zoet, zuur en zout, voor die echte ronde smaak! 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!De

Groenten uit het seizoen eten is gezond en fijn voor je portemonnee. In de winter is dat echter iets uitdagender dan in de zomer. Je lijkt immers minder te kunnen variëren. Maar klopt dat wel? Of is er eigenlijk heel veel lekkere winterse kost mogelijk?

Is er meer dan spruit en peer?

peren

Er is veel te zeggen voor eten ‘met het seizoen’. Het is gezonder omdat het verser is; een spruit of peer bijvoorbeeld hoeft niet vele kilometers af te leggen. Die komt gewoon van een boer uit de buurt. Daarom is dat ook goedkoper dan iets wat van ver moet komen en dus geld voor het transport kost. De vraag is alleen: kun je dan in de winter elke dag alleen spruiten en peren eten? Bij wijze van spreken…

Winterse kost: knollen, bollen en kolen

De winter is in Nederland qua variatie in groenten zeker het meest uitdagende seizoen. Vanwege het koudere weer groeien hier in de winter vooral knollen, bollen en kolen. Dat zijn dus groenten zoals aardappel, knolselderij en boerenkool. Vooral qua vruchtgewassen is het aanbod erg karig. Je moet het dan zo’n beetje doen met paddenstoel en pompoen.

groente

Gebruik een groentekalender

Gelukkig is er toch meer mogelijk dan je misschien dacht. Zelfs op het moment van het minste aanbod (februari) zijn er nog ongeveer 20 winterse groenten verkrijgbaar. Gewoon uit Nederland, dus goed voor onze boeren, het milieu en lekker vers! Je kunt daarvoor lijstjes vinden op internet (kies wel een betrouwbare uit). Of bestel via de knop de geplastificeerde groentekalender van VoedjeVrij voor slechts 3,50 (binnen Nederland).

Laat je inspireren door een kookboek

Zodra je weet welke groenten in de winter verkrijgbaar zijn, zoek je daar makkelijker een leuk recept bij. Laat je inspireren door kookboeken waarin groenten centraal staan. Dat maakt winterse kost koken een stuk aantrekkelijker. Het kookboek ‘Van kleine spruit tot toffe peer’ bijvoorbeeld staat bomvol groenterecepten. Waarvan een groot aantal geschikt is voor de winter en ook nog eens voor het héle gezin (zelfs deels voor baby’s), superhandig! 

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Check dan of je interesse hebt in de mini-detox en neem contact met me op!

Recept voor pompoen-venkelsoep 

winterse kost

Van pompoen kun je volop genieten in het winterseizoen. Venkel is eigenlijk vooral t/m de herfst goed te verkrijgen, maar met de warme winters vaak ook langer. Het recept voor deze pompoen-venkelsoep komt grotendeels uit het kookboek ‘Van kleine spruit tot toffe peer’. Topfotografe Maaike van Haaster maakte hiervoor de prachtige foto’s.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Je vindt het logisch dat gezond eten, veel bewegen en niet roken goed voor je is. Daar doe je dan ook regelmatig je best voor. Dus je mag van jezelf best wat drinken, omdat je al zo hard werkt. Gezellig toch? Of zit het anders? Leer meer over de do’s en don’ts van drank.  

Drank voor ontspanning en gezelligheid

gezellig drinken

Je werkt hard, hebt een druk sociaal leven en wilt ook nog sporten, documentaires zien en iets op Insta posten. En lief zijn voor je familie en buren en eigenlijk ook nog vrijwilligerswerk doen. Daarnaast weet je dat ontspanning belangrijk is en moet je echt weer eens een goed gesprek voeren met je partner. Vooral dat laatste gaat eigenlijk het beste met een glaasje, want dat ontspant en maakt de tong los. Bovendien is het veel gezelliger…

Te vaak en te veel drank

Onderzoek naar het effect van drank op de gezondheid heeft gek genoeg een tijdje stil gelegen. Nu het weer vaker wordt gedaan, wordt steeds duidelijker dat Nederlanders te vaak en te veel drinken. Ja, het ontspant en maakt inderdaad je tong los, maar vooral omdat het enorme schade veroorzaakt aan je hersencellen. Veel meer nog dan onderzoekers vroeger wisten. Naast die losse tong leidt het daarom ook tot controleverlies. Of dat tot de beste gesprekken en echte ‘gezelligheid’ leidt, kun je jezelf afvragen. 

Hardnekkige fabel over de do’s en don’ts van drank

dronken

Jij kent vast ook wel iemand die beweert dat een glas rode wijn per dag gezond is. Terwijl dat toch echt al lang achterhaald is. De controlegroep in de onderzoeken die dat uitwezen bleek niet al te gezond te zijn… Alcohol is eigenlijk puur vergif, vraag maar eens aan je lever. Wist je bijvoorbeeld dat de kans op borstkanker bij vrouwen al toeneemt bij 2 a 3 glazen per dag? Ook vergroot je met letterlijk elke slok je risico op andere vormen van kanker, dementie en hart- en vaatziekten. 

Zijn er dan wel do’s van drank?

Net als bij andere ‘verslavende’ lekkernijen, heb je dat helemaal zelf in de hand. Als je alcohol beschouwt als een luxeproduct, wat je slechts af en toe nuttigt, zit je wel goed. Af en toe betekent dan dus wel alleen 1 glaasje ‘voor het lekker’ in het weekend. Of bij een speciale gelegenheid, zoals een familiediner tijdens de feestdagen. Zo lang je je niet laat beïnvloeden door anderen en je het houdt bij 1 glaasje, kan alcohol best. En drink daarnaast vooral wat anders!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Check dan of je interesse hebt in de mini-detox en neem contact met me op!

Recept voor frisse spritzer zonder prosecco

frisse spritzer zonder prosecco

Spritzers zijn lekker sprankelende drankjes, maar je maakt ze normaal gesproken wel met alcohol. Dit keer dus niet! Je kunt ontzettend lekkere alcoholvrije drankjes maken en dat is ook nog eens supermakkelijk. Met deze frisse spritzer zonder prosecco steel je de show tijdens de feestdagen. Of je maakt ‘m gewoon voor jezelf en voor de lol. 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Ziek zijn is geen pretje. Niet voor jezelf en niet voor de mensen om je heen. Je haalt dus waarschijnlijk alles uit de kast om zo snel mogelijk op te knappen. Daarbij kan gezond eten je flink ondersteunen. Hoe zet je voeding in bij ziekte? 

Voeding als ondersteuning bij verschillende ziektes

Nu het herfst is, lijkt iedereen om je heen ineens te snotteren. Het griepvirus heeft ook alweer toegeslagen. ‘Kleine ziektes’, waarbij je voeding heel goed kunt gebruiken om je weerstand te boosten.
Verder is oktober de maand waarin extra aandacht is voor die ene ‘grote ziekte’: kanker. Ook daarbij kun je bewust omgaan met voeding en kan dat op sommige vlakken helpen. Wil je er meer over weten, kijk dan op deze site vol wetenschappelijke artikelen.

Ontstekingen en voeding

tissues

Als je snottert, hoest of koorts hebt, komt dat omdat je lichaam ‘vecht’. Tegen de ongezonde indringers, tegen wat zij doen, tegen ontstekingen. Het is slim om je lichaam daarbij zoveel mogelijk te ondersteunen met o.a. gezonde voeding als ‘medestrijder’. Ook bij hele serieuze aandoeningen zoals kanker. Dan komt er alleen nog veel meer bij kijken. Bijvoorbeeld misselijkheid, diarree en smaakvervlakking door de chemotherapie.

Hoe zet je voeding in bij ziekte: do’s en don’ts

Zowel bij kleine als bij grote ziektes is het handig een aantal dingen te laten. Omdat ze ontstekingen verergeren of zelfs juist voeding zijn voor de schadelijke indringers. Die je natuurlijk liever wilt uithongeren. Daaronder valt bijvoorbeeld geraffineerde suiker, wat heerlijke voeding is voor de ‘vijand’. 

Heb je een zwakke maag of zwakke darmen, door je ziekte of altijd al? Dan is het ook slim op producten met gluten en (ongefermenteerde) zuivel te letten. Die kunnen namelijk een ongewenst effect hebben op je spijsvertering en je weerstand. In sommige gevallen veroorzaken ze zelfs (extra) ontstekingen.

plantje

Het is sowieso altijd aan te raden dat je meer plantaardig dan dierlijk eet. En dat plantaardige aandeel kun je nog eens verhogen wanneer je ziek bent. Een extra portie groenten bijvoorbeeld helpt je een boost te geven aan je weerstand. Beperk wel de hoeveelheid ‘rauw’ als je last van (tijdelijk) verzwakte organen hebt.

Een tip bij smaakvervlakking (waar je ook al last van kunt hebben bij een verkoudheid met veel snot): gebruik kruiden en specerijen. Die versterken de smaak en hebben allerlei gezondheidsvoordelen!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde mogelijkheden of gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Wil je misschien een keer op je werk of met vriendinnen bijzonder gezond en gezellig eten? Lees dan hoe je de healthy lunch als ‘uitje’ kunt consumeren of neem contact met me op!

Recept voor het ‘kan-altijd-koekje’

kan-altijd-koekje

Koekjes die je uit de supermarkt haalt, horen zelden thuis in een gezond dieet. Dus zeker als je ziek bent, zou je die koekjes vol geraffineerde suikers links moeten laten liggen. Dit het ‘kan-altijd-koekje’ zoet je daarentegen zelf met dadels. Die zitten vol vezels, vitaminen en mineralen, waaronder A, B, K, kalium en magnesium. Kan altijd!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Het is er al een paar keer héérlijk weer voor geweest: de barbecue (bbq)! Lekker en gezellig samen buiten allerlei hapjes eten, yum! Dat kan bijzonder ongezond en ‘dik-makend’ zijn, maar gelukkig zijn er ook vele opties voor de gezonde bbq. Tevens geschikt voor ‘de slanke lijn’ 🙂

De gezonde bbq slim voorbereiden

Als je bezig bent met het opstoken van het vuur, krijg je vaak al een beetje trek. De gedachte aan eten doet je watertanden en je buik begint te rommelen. Dat is logisch; je spijsverteringkomt al op gang door aan eten te denken. 

saus

Wanneer je dan al broodjes en sausjes hebt klaargezet, wordt het wel héél moeilijk om de verleiding te weerstaan. Wees dus slim bij het voorbereiden en zet juist de gezonde hapjes als eerste klaar. Bijvoorbeeld salades, fruitspiesjes, etc. Dan kun je met een gerust hart snaaien.

Slimme gerechten uitkiezen

De hardcore vleeseter wil waarschijnlijk wel wat vlees op de bbq leggen. In dat geval is het slim om voor de niet al te bewerkte vleessoorten te kiezen. Zoals een spies van (biologisch) kippenvlees, biefstuk of een runderlapje. Probeer hotdogs, hamburgers en braadworsten te vermijden, die zijn erg bewerkt en erg vet.

Als vis een optie is, kun je daar ook heel veel kanten mee op. Verpak bijvoorbeeld zalm met citroen en verse kruiden in aluminiumfolie, dat smaakt fantastisch op de bbq. Het zijn echter natuurlijk vooral groenten die van je bbq een gezonde, licht verteerbare en ‘slanke’ bbq maken. 

Veel groenten (en fruit) op de gezonde bbq

aubergine

Superlekker, uitermate gezond en in sommige gevallen ook geschikt als eiwitbron: groenten! Die kun je op verschillende manieren gebruiken op de bbq. 

Gril bijvoorbeeld, courgette, aubergine, paprika, ui en venkel ‘in hun geheel’ of in plakken. Of maak een stick van verschillende groenten en paddenstoelen op een voorgeweekt rozemarijntakje. Gevulde portobello’s in aluminiumfolie zijn ook verrukkelijk. Zelfs een maiskolf of (zoete) aardappel kun je na kort voorkoken gaar grillen op de bbq.

Wat fruit betreft, ga lekker los! Ananas en steenfruit (zoals perzik en nectarine) smaakt gegrild op de bbq heel bijzonder. Een banaan in aluminiumfolie kan ook. Experimenteer!

Bijgerechten bij de gezonde bbq

salade

Wat je náást de gebakken en gegrilde gerechten serveert, is natuurlijk ook belangrijk. Wellicht ten overvloede, maar toch: wit stokbrood is niet de beste keuze… Ga voor volkoren en serveer niet alleen brood, maar ook een lekker quinoa- of rijstgerecht. 

Daarnaast kun je heerlijke salades maken, met volop groenten. Sla met verse munt, watermeloen en onbewerkte noten of feta bijvoorbeeld. Gewoon simpel weg te knabbelen zijn tomaatjes, stukjes komkommer, wortel en paprika. Zelfs bloemkoolroosjes met een zelfgemaakte (yoghurt)dip kun je rauw serveren en zijn erg gezond. 

Denk ook eens aan fruitspiesjes met aardbeien, stukjes appel en een paar bessen. En maak je dipsauzen zelf, met een basis van volle yoghurt i.p.v. mayonaise.

Drankjes bij de gezonde bbq

Met warm weer komt alcohol ‘extra hard aan’. Probeer zoveel mogelijk alcoholvrij te drinken en zorg in ieder geval voor voldoende water. Dat hoeft niet saai te zijn, je kunt heel lekker en mooi water met een smaakje serveren. En maak ook eens een bijzondere smoothie!

Omdat je lang aan het eten bent, drink je ongemerkt waarschijnlijk (veel) meer dan anders. Met de bovenstaande tips voorkom je een kater; drink water! ;p

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde mogelijkheden of gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Wil je misschien een keer op je werk of met vriendinnen bijzonder gezond en gezellig eten? Lees dan hoe je de healthy lunch als ‘uitje’ kunt consumeren of neem contact met me op!

Recept voor zoete ‘patat’

Zoete ‘patat’ is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij het barbecueën. Deze patat is dan ook geen ‘echte’ patat zoals je die kent uit de frituurpan. Je gaat immers geen frituurpan op je bbq zetten… Het gaat hier om zoete aardappel, en dan ook echt zoet! Als lekker en tamelijk gezond bijgerecht, wat je kunt maken op de bbq. 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Wil je graag wat gewicht verliezen voor de zomer? Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel? Of heb je juist kort na het eten alweer trek? Bij al die vraagstukken is er een hele belangrijke eerste stap: eet vezelrijk. In dit artikel lees je meer over het belang van vezels en waar ze voornamelijk in zitten. 

Gewicht verliezen

Als je gewicht wilt verliezen, kun je allerlei kanten op. Meer bewegen ligt voor de hand en je voeding aanpassen ook. Maar hoe doe je dat dan precies; wat is bij je voeding het belangrijkst? Daar zijn allerlei richtlijnen voor die je met je gezonde verstand zo kunt bedenken. Bijvoorbeeld: voldoende water of (kruiden)thee drinken. Of niet meer snoepen. Hierbij komt echter ook het belang van vezels om de hoek. 

Verzadigd gevoel

Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Dus als je vezelrijk eet, heb je makkelijker voldoende aan kleinere porties. En je zorgt er ook voor dat je minder snel weer trek hebt. Daarmee sla je dus twee vliegen in een klap. Als je daarnaast voldoende water drinkt, help je ook je darmen. Die houden van vezels omdat vezels hun beweeglijkheid stimuleren. Waardoor je spijsvertering beter verloopt en dat heeft vervolgens ook weer voordelen. Het is heel fijn voor je gewicht, tegen een opgeblazen gevoel en tegen snelle trek. En je stoelgang ‘verloopt’ er beter door. ;p 

Plantaardige voeding

Vezels zitten voornamelijk in plantaardige voeding. Dus in groenten, peulvruchten, fruit en volkoren granen. In rauwe groenten vind je de meeste vezels en verteringsenzymen, maar daar moeten jouw darmen wel tegen kunnen. Als je wat gevoelige darmen hebt, kun je de groenten beter eerst even stomen, kort koken of kort bakken. Anders loop je alsnog kans op een opgeblazen gevoel. Sommige vezels uit deze voedingsmiddelen bevorderen overigens niet alleen de beweeglijkheid van de darmen, maar voeden ook de gezonde darmflora. 

Het belang van vezels

Voor je lijn en voor een gelukkige buik is het belang van vezels dus ontzettend groot. Blijf daarnaast altijd lekker bewegen en water drinken, dan geef je je gezondheid een boost!

Recept voor wrap van sla

het belang van vezels

Een wrap maak je normaal gesproken met meel van bijvoorbeeld mais of spelt. Doe het eens anders en gelijk heel vezelrijk!
Met deze wrap van sla met zelfgemaakte curry bijvoorbeeld. Die ziet er heel bijzonder uit en is lekker gezond.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Vers, puur en ‘schoon’ eten, daar streef je naar als je voor gezonde voeding kiest. Het is alleen niet altijd even makkelijk voor ‘schoon’ te kiezen, want wat is dat nu eigenlijk? Hoe kun je weten of er ongezonde toevoegingen in een product zitten of niet? Zijn alle e-nummers slecht of is het misschien toch niet zo zwart-wit? Hoe zorg je ervoor dat je weet wat je eet (e-numerologie)?

Liever zonder ongezonde toevoegingen

Loess

Soms kun je om praktische redenen niet al je ingrediënten vers inkopen. Je zit misschien in tijdnood, weet niet waar je iets kunt halen of hoe je het kunt bereiden. Dan ben je dus aangewezen op een bakje of potje en wil je wel graag weten of dat wat erin zit gezond is. Zodat je niet ineens allerlei ongezonde toevoegingen in je lichaam stopt. Bijvoorbeeld het heel onprettige aspartaam (E951) of MSG (E621).

Kies voor biologisch en lees het etiket

In 1e instantie is het handig om te kiezen voor biologisch. Op die producten zitten immers strengere normen wat bijvoorbeeld bestrijding, groeibevordering en toevoegingen betreft. Ook in die producten kunnen echter alsnog ongezonde dingen zoals veel suiker zitten. Dus ‘biologisch’ is niet je enige richtlijn als je bewust kiest. Je zult altijd goed de ingrediëntenlijst op het etiket moeten lezen zodat je weet wat je eet.

Er zijn ook ongevaarlijke e-nummers

serveerster

Om het nog ingewikkelder te maken: je hoeft ook niet voor alle e-nummers bang te zijn. Sommige bestaan namelijk uit iets heel ongevaarlijks, zoals E100 (curcumine). Om je een beetje te helpen staat hieronder een héél kort lijstje met een aantal van de ‘betere’ e-nummers. Zonder details, want dan wordt het een héél lang lijstje en die details kun je desgewenst vinden op het internet. Print het uit en bewaar het bij je boodschappenbriefjes, handig! 

E-nummers waar je eventueel wel voor kunt kiezen

Kleurstoffen: E100 (curcumine) – E101 (riboflavine) – E140 (chorofyl) – E160c (paprika extract) – E162 (bietenrood) – E163 (anthocyanine) – E170 (calcium carbonaat) – E172 (ijzer oxide)
Conserveermiddelen: E234 (nisine) – E260 (azijnzuur) – E270 (melkzuur) Over alledrie wordt wel veel gediscussieerd!
Antioxidanten: E306 (tocoferol extract) – E322 (lecitihine) – E330 (citroenzuur) – E334 (wijnsteenzuur) – E353 (metawijnsteenzuur) – E355 (adipinezuur)
Emulgatoren: E400 (alginezuur) – E417 (taragom) – E440a (pectine) – E470 (vetzuurzouten)
Antiklontermiddelen: E500 t/m E504 (natrium-, kalium-, ammonium- en magnesiumcarbonaat) – E551 (siliciumdioxide) – E558 (bentonite)
Glansmiddelen: E901 (bijenwas) – E902 (candelillawas) – E903 (carnaubawas)

Recept voor schone ontbijtkoek zonder ‘nummers’

ontbijtkoek

Ontbijtkoek is sprekend zo’n product vol e-nummers als je het in de gewone supermarkt koopt. Terwijl het soms wel heel snel en makkelijk kan zijn om te ontbijten met een koek die gewoon voor je klaar ligt. Maak het zelf met dit recept voor schone ontbijtkoek zodat je weet wat je eet (e-numerologie)’. Handig en heerlijk!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

De lente is begonnen! Waarschijnlijk denk je nu al aan vakantie, het strand en bikini’s… Tegelijkertijd liggen de schappen in de winkels al maanden vol met paaseitjes. En doe je weer steeds vaker gezellig een borrel op het terras. De wereld om je heen barst dus van de heerlijke verleidingen. Verleidingen vol met suikers. En de vraag is of je daar echt lang en gelukkig door leeft. Het gevaar zit in een klein koekje!

Zoveel soorten suikers

Zonder dat je het weet, consumeer je ontzettend veel (geraffineerde) suikers. Nog afgezien van wat je zelf bewust aan suiker(s) toevoegt, zitten er in heel veel producten ‘verborgen’ suikers. Niet alleen in de zoete, ook in de hartige. Er zijn ook zoveel soorten, dat je ze bijna niet meer allemaal in de gaten kunt houden. Ik schreef al eerder over het belang van ongeraffineerde suikers, omdat dat een belangrijk thema is.

Suikers beïnvloeden de emoties

Suikers beïnvloeden ook hoe je denkt en hoe je je voelt. Dat komt doordat geraffineerde suikers een slechte invloed hebben op je darmflora, en daarmee dus op je gemoed. Er wordt ook hier in het Westen steeds meer wetenschappelijk bewijs gevonden voor de sterke relatie tussen de darmen en de hersenen. (In het Oosten wisten ze dat overigens al lang, maar goed). Het gaat dan vooral om de aanmaak van hormonen, o.a. van de hormonen die je emoties bepalen.

Zelfbeheersing: een moeilijk ding

De meeste mensen zijn mede daarom heel vatbaar voor de verleiding van de zoete smaak van suikers. Dat smaakt naar meer, dat is nu eenmaal zo in je natuur ‘ingebakken’. Het gevaar zit in een klein koekje: als je er eenmaal aan begint, kun je moeilijk stoppen. Daarnaast spelen er allerlei andere dingen mee. Zoals groepsdruk (even gezellig een drankje / taartje / borrelhapje meedoen) en emoties (snoepen uit verdriet of verveling). Zelfbeheersing als het om suikers gaat, is dus best moeilijk.

Kies en eet bewust 

Gelukkig kun je best ‘afkicken’ van suikers. Zo lang je maar bewust kiest en eet. Daarvoor is het belangrijk dat je goed elk etiket leest. Zodat je kunt gaan voor een product waar minder suikers in verwerkt zijn. Waardoor je lichaam daar aan went en beter leert omgaan met je energie. Nog beter is het natuurlijk om alles vers en onbewerkt in te kopen en zelf te bereiden. Ook kun je anderen vragen je te helpen minder suikers te eten. En als je een emotie-eter bent, kan een dagboek bijhouden je inzicht geven en bewuster maken.

Gebruik natuurlijke vervangers

Zelfs als je af en toe een lekker dessert bereidt of een mooie taart bakt, kan dat prima met natuurlijke vervangers van geraffineerde suikers. Je kunt zelfs een hele high-tea verzorgen met gezond gezoete producten! Er zijn echt volop mogelijkheden, dat zie je alleen al aan het recept verderop in deze Proeverij en de recepten op de VoedjeVrij website. Wees creatief en probeer van alles uit, dan boost je je lichaam en je gezondheid!

Chocolademousse van fruit en noten

Recept voor chocolademousse met fruit en noten

Het is bijna Pasen! Tijd voor chocolade en gezelligheid, maar dan op de gezonde manier. Je maakt deze chocolademousse met fruit en noten. Zonder toevoeging van geraffineerde suikers. Zelfs de honing is optioneel! En als je niet tegen chocolade kunt, staat er een variatietip in dit recept. Voor iedereen geschikt dus! 🙂

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!