In de zomer is het tijd voor ‘uit je dak gaan’. Lekker naar buiten, lekker borrelen, lekker vakantie vieren. Hoe zorg je ervoor dat je daarbij ook goed in je vel blijft zitten? Dit artikel staat bol van de tips voor lekker en gezond eten in de zomer. Daarmee gaat het jou lukken!

Bikinibody versus voluptueus

Iedereen is mooi op zijn eigen manier. Daar ben je hopelijk vooral zelf ook van overtuigd. Of je nu een ‘bikinibody’ hebt of mooie voluptueuze vormen. Zolang jij je lekker in je vel voelt, is het goed. Totdat dat niet meer zo is en je daar iets aan wilt doen. Dan komen deze tips voor gezond en lekker eten in de zomer je wellicht van pas!

Verse en onbewerkte voeding

De belangrijkste tip: maak je eten zelf en vermijd het kopen van eten in pakjes / zakjes. Daarmee voorkom je dat je ongemerkt grote hoeveelheden suiker binnenkrijgt. Ook bepaal je zelf de hoeveelheden vet en zout in je voeding. Verse en onbewerkte voeding is altijd de gezondste keuze (voor lichaam én geest)!

Tips voor lekker en gezond eten in de zomer

1 Kies voor een gezonde lunch. Een smoothiebowl is makkelijk voor te bereiden en mee te nemen naar school of het werk. Het is niet veel anders dan een smoothie, maar dan dikker. Voeg daarvoor bijvoorbeeld extra banaan, avocado, havermout of noten toe. Zo wordt je smoothie vanzelf een bowl. Makkelijk zat.

2 Ook makkelijk en leuk voor school of de lunch: een vega sushi bowl. Rauwe vis gebruiken in de zomer is niet handig, maar met de vega variant steel je alsnog de show. Als basis gebruik je zilvervliesrijst of quinoa. Qua vulling en toppings kun je kiezen uit allerlei (rauwe) groenten, zoals wortel, avocado, komkommer, tomaat, bosui, zeewier, etc. Vezelrijk!

3 Als je van barbecueën houdt, ga dan voor de gezonde versie daarvan. Dit hele artikel gaat daarover en dit recept geeft je een leuke vegan optie. Denk ook aan lekkere groentespiesjes, salades, eventueel met fruit en aan de juiste drankjes (zie de volgende tip). Een barbecue kan heel gezond zijn, mits je de juiste keuzes maakt.

4 Maak voor de borrel een alcoholvrije cocktail (mocktail). Probeer eens deze alcoholvrije spritzer, deze alcoholvrije sangria of de alcoholvrije mojito uit deze Proeverij. Water met een smaakje kan natuurlijk ook, daar kun je eindeloos mee variëren. Lekker vrolijk en verkoelend op warme dagen!

5 Nog koeler: maak je eigen ijs. Nicecream is een gezonde romige optie, maar een variatie op waterijs kan ook heel goed. Ook in ijssoorten kun je eindeloos variëren: mix bijvoorbeeld jouw favoriete fruit met water, fruitsap, yoghurt of (plantaardige) melk. Voeg eventueel kruiden en/of honing toe voor een andere smaak. Chill!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar recepten die jou gezond de zomer in helpen? Koop dan het voedingsschema voor slechts 29,50 euro!

Recept voor alcoholvrije mojito met aardbei alcoholvrije mojito tips voor lekker en gezond eten in de zomerZomertijd, borreltijd! Maak je borrel gezond en zelfs voedzaam met cocktails met fruit en kruiden, maar zonder alcohol. Zoals bijvoorbeeld deze alcoholvrije mojito met aardbei. Heerlijk fris en fruitig en ontzettend zomers omdat je er zomerfruit aan toevoegt. Lekker makkelijk en snel te maken ook… en het ziet er schitterend uit!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.

Bij een seizoenswissel krijg je soms last van verminderde energie. Zeker bij de overgang naar de lente komt dat vaak voor, omdat de temperatuur flink schommelt en de lucht vol pollen is. Hoe voorkom je een futloos gevoel en dartel je vol energie de lente door?

De oorzaken van een futloos gevoel

Een futloos gevoel heeft meestal verschillende oorzaken. Je kunt ze zoeken in je slaapkwaliteit, in je voeding en in de ‘intensiteit’ van je dag. Als je bijvoorbeeld wel goed inslaapt, maar niet goed doorslaapt, beïnvloedt dat je concentratievermogen. Dat geldt ook als je wel vullend, maar niet voedend eet (zie o.a. het artikel over je darmen). Of als je veel spanning ervaart gedurende de dag, maar weinig ontspant. Deze aspecten hebben allemaal invloed op elkaar. Daarnaast geldt: hoe beter en meer ontspannen je je dag start, hoe beter je hem ook ‘doorkomt’.

Je energiebalans bewaken

Het is dus een goed idee om al die aspecten onder de loep te nemen als je een betere energiebalans zoekt. Je kunt een slaapcoach (mij bijvoorbeeld) inzetten om je slaapkwaliteit te verbeteren. Daarbij komen ook ontspanningstechnieken aan bod voor overdag, dus je slaat meteen 2 vliegen in 1 klap. Ontspanning is namelijk onmisbaar voor inspanning. Wat gezonde voeding betreft, die je energie geeft, daar krijg je nu wat tips voor.

dartel vol energie door de lente quote

Vol energie de lente door met gezonde voeding

Elk seizoen kent zijn eigen kwaliteiten, ook wat gezonde voeding betreft. Een voordeel van de lente is dat je weer meer naar buiten gaat. Koppel dat eens aan een bezoekje aan een boer die zijn producten rechtstreeks aan je verkoopt. Wat van het land komt, is namelijk vers en uit het seizoen. En wat uit het seizoen komt, is extra voedzaam, want het is geschikt om hier en nu te groeien. Dat maakt het niet alleen lokaal en duurzaam, maar ook vol ‘groeikracht’. Daar komt bij dat de boer meestal geen pakjes en zakjes verkoopt, maar het originele product. Onbewerkt en onbehandeld dus, wat het extra voedzaam en gezond maakt. Bovendien kun je aan de boer vragen welke middelen hij gebruikt, of hoe hij met zijn dieren omgaat. Zodat je daar ook een verantwoorde keuze in kunt maken. Wil je nog meer over gezond eten in de lente lezen: dit artikel gaat o.a. over de thermische werking. Probeer in de lente nog een tijdje zo verwarmend mogelijk te eten!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar stappen die jij kunt zetten voor een betere energiebalans? Boek dan voor jou en je ‘team’ de workshop Vol energie de dag beginnen!

biet-en-choco cakejesRecept voor karamel choco reep

Tijd voor… chocolade! Deze karamel choco reep is vegan, maar toch eiwitrijk en vrij van geraffineerde suikers en gluten. Daarom is het een tamelijk ‘verantwoorde’ reep, die je zonder schuldgevoel als traktatie kunt serveren. Als je er lang genoeg van af kunt blijven en niet alles meteen opeet…

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.

Wat is fijn voor je brein voeding? Op welke manier zet je nog even een tandje bij, nu de eindstreep in zicht is? Hoe help je jezelf met de ‘laatste loodjes’ nu betere omstandigheden er eindelijk aan lijken te komen? Gezonde voeding helpt je ‘gezond te denken’! 

De laatste donkere dagen

Het blijft steeds langer licht en de lente is in zicht. Omdat het echter nu nog winter is, is het buiten alsnog best koud en bij vlagen bijzonder regenachtig. Daarnaast zijn de gevolgen van corona groot. Voor veel mensen zelfs zo groot, dat ze ten prooi vallen aan sombere gedachten. Zichzelf moeilijk kunnen motiveren om even buiten een rondje te lopen. En al helemaal geen zin hebben hun eetpatroon te veranderen.

De hersen-darm-as

Terwijl gezonde voeding -naast een gezonde leefstijl- enorm kan helpen om je weer gelukkig te voelen. Tussen je darmen en je hersenen loopt namelijk de hersen-darm-as, die de communicatie tussen die twee verzorgt. Hoe gezonder je eet, hoe gezonder je darmen en hoe beter je brein kan functioneren. Ook in de aanmaak van hormonen die voor fijne gevoelens zorgen. Alleen dat al maakt het essentieel om gezond te eten!

quote fijn voor je brein voeding

Fijn voor je brein voeding – 3 tips

Tip1: eet genoeg gezonde vetten. Je brein bestaat voor 60% uit vet en heeft daarom genoeg gezonde vetten nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Je wilt daarbij vooral op je omega 3 vetzuren inname letten. Die vetzuren zitten in vette vis (zalm, haring, makreel, sardines en tonijn), algen, pistache, cashew-, pecan-, en walnoten, lijn-, chia- en hennepzaad.

Tip 2: zorg voor vitaminen en mineralen. Vooral magnesium (het ‘anti-stress mineraal’) en vitaminen B zijn voor je brein heel belangrijk. Magnesium is nodig voor goede communicatie via de zenuwen en voor de aanmaak van hormonen. Vitaminen B maken een groot verschil voor je geheugen. Eet (bij voorkeur biologische) groenten en fruit om aan beide te komen.

Tip 3: vermijd verstorende stoffen. Voeding van een hoge kwaliteit heeft ook een hoge voedingswaarde. De beste kwaliteit krijg je van verse, zo onbewerkt mogelijke voeding, dus zonder toevoegingen die vaak verstorend werken. Bij wijze van spreken ‘zoals het in de natuur voorkomt’, niet uit een pakje of zakje dus en vooral zonder E621 en E951

Houd je hersenen gezond en jezelf gelukkig met ‘fijn voor je brein voeding’. Hoe langer je gezond eet en leeft, hoe beter je je zult voelen!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Voor slechts 29,50 euro krijg je er 36 in een heel handig schema!

biet-en-choco cakejesRecept voor smeuïge biet-en-choco cakejes Deze smeuïge biet-en-choco cakejes  zijn fijn voor je brein omdat ze gezond zijn door de toevoeging van rode biet en gezond vet. Biet die je overigens helemaal niet meer proeft zodra je de cakejes gebakken hebt!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

 

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.

Hoe beleef je dit jaar een sfeervol winterfeest? Waarschijnlijk vier je de bijzondere dagen anders dan anders, dus hoe maak je er alsnog iets speciaals van? Met heerlijke hapjes, volop aandacht en wat weg te geven? Laat je verrassen door tips die passen bij elke smaak!

Gevoel van eenzaamheid

Misschien kies jij er dit jaar voor tijdens de feestdagen met minder mensen samen te zijn dan voorheen. Omdat je het risico nog te groot vindt, of omdat sommige van je naasten ziek zijn. Terwijl je tijdens deze bijzondere tijd van het jaar normaal gesproken anderen juist extra opzoekt. Dat kan je een gevoel geven van eenzaamheid of een ‘sterk gemis’. Zelfs als je het in kleine kring alsnog gezellig maakt.

Samenzijn op afstand

Om toch een soort samenzijn (op afstand) te creëren, kun je verschillende dingen doen. Kook om de beurt een feestelijk gerecht voor meerdere personen en lever dat steeds bij elkaar af. Zet de video aan en eet online ‘samen’ of bespreek wat je er lekker aan vond. Of koop alleen de ingrediënten en hang die samen met het recept bij iemand aan de deur. Lief en handig als iemand zelf even niet het huis uit kan.

Een sfeervol winterfeest Loesje

Hetzelfde kun je doen met feestelijke versieringen voor in huis. Stel bijvoorbeeld een ‘doe-het-zelf kerstkaarten pakket’ samen met voorbeeldillustraties en stiften en vraag om foto’s van het resultaat. Of maak een (digitale) adventskalender waarin je elke dag een momentje liefde of aandacht aan de ontvanger weggeeft. Met vakjes als “Vandaag app ik je een gekke foto van mij” of “Vanmiddag bel ik je om even bij te kletsen”.

Heerlijke hapjes voor een sfeervol winterfeest

Wat is er feestelijker dan ontbijten met… koek! Op de site staat een kruidig koek ontbijt (vegan), waar je -als je het recept volgt- genoeg van hebt om ook wat weg te kunnen geven. Er zit wat ongeraffineerde suiker in. Die hoeveelheid kun je verlagen als je de koek nog gezonder wilt maken of niet zo van zoet houdt. De koek is gluten- en zuivelvrij, wat hem geschikt maakt als ontbijt. Of als lekkere snack of toetje… Serveer hem met de gezonde slagroom uit het gratis e-book* voor extra feestelijkheid!

kruidig koek ontbijt

Nog zo’n feestelijk gerecht en makkelijk te bewaren en uit te delen, is kastanjesoep (zie de link naar het recept verderop). Kastanjes zijn dit seizoen volop te verkrijgen en lekker gezond. Als je er daarnaast in het bos een paar raapt (dat mogen dan ook wilde zijn), kun je er de tafel leuk mee decoreren. Stijlvol en helemaal passend bij je gerecht! Serveer de soep naast de hartige rauwkostsnack uit het gratis e-book* voor een interessante warm-koud combinatie. Geniet van een sfeervol winterfeest dat je dit jaar helemaal inricht zoals dat bij jou past. Zoek elkaar op waar en hoe dat kan en geniet van allerlei leuks en lekkers. Fijne dagen!

*Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Schrijf je in op De Proeverij en ontvang het gratis e-book! Of boek het online voedingsadvies!

kastanjesoepRecept voor kastanjesoep Een heel feestelijk gerecht en makkelijk te bewaren en uit te delen, is kastanjesoep. Kastanjes zijn dit seizoen volop te verkrijgen en lekker gezond. Serveer de soep naast de hartige rauwkostsnack uit het gratis e-book voor een interessante warm-koud combinatie.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.

De herfst is normaal gesproken al het ‘snotterseizoen’. Nu we ook nog met corona te kampen hebben, is het extra belangrijk aan je weerstand te werken. Dat doe je door veel buiten te bewegen en daarnaast kan een gezond eetpatroon in de herfst je enorm helpen!

Daalt je weerstand in de herfst?

Niet iedereen wordt sneller ziek in de herfst, maar over het algemeen stijgt het aantal zieken wel. De toenemende kou zorgt ervoor dat je vaker binnen zit en binnen dingen doet, zoals winkelen. Dus dat je minder buiten beweegt, wat juist goed voor je is, en meer ‘dichtbij’ anderen bent. Wat het voor virussen en bacteriën makkelijker maakt zich te verspreiden. Daarnaast zorgt de kou ervoor dat je je huis minder vaak en minder lang ‘lucht’. Terwijl dat zeker nu juist erg belangrijk is tegen ziekmakers.  

een gezond eetpatroon in de herfst

Activiteiten die passen bij de herfst

Gelukkig brengt de herfst niet alleen kommer en kwel. Het is een prachtig seizoen om juist naar buiten te gaan, vanwege de verkleurende blaadjes. En de zoektocht naar mooie vondsten in het bos, zoals kastanjes en paddenstoelen! Ook is het net als in de natuur het seizoen voor ‘opruimen’, zowel letterlijk als figuurlijk. Mest je huis uit en je hoofd: als je nog iets dwars zat, is dit het moment om dat aan te pakken. Als je daarnaast jezelf warm houdt met je voeding en je kleding, help je je lichaam gezond te blijven.

Wat is een gezond eetpatroon in de herfst?

Een gezond eetpatroon in de herfst houdt in ieder geval in dat je koud en rauw eten zoals salades vermijdt. Je wilt je lichaam immers met je voeding helpen op te warmen en warm te blijven, dus dat je spijsvertering je geen extra energie kost. Eet daarom vooral warme soep en sudder- en stoofgerechten, zodat er extra veel warmte in zit. Af en toe iets pittigs eten, is in de herfst ook een goed idee. Denk daarbij aan looksoorten (bijvoorbeeld ui) en pepers. Drink bovendien wat vaker gember- en kaneelthee. Voeg ook kardemom, kruidnagel, steranijs en nootmuskaat toe aan je gerechten.

een gezond eetpatroon in de herfst

Helpende herfstvoeding

Een van de mooiste vruchtgroenten tijdens het herfstseizoen is pompoen. Er staan al maar liefst 5 pompoenrecepten op de site, van soep tot muffin (zoek op ‘pompoen’). Naast pompoenen zijn (onbewerkte) noten, appels, peren, druiven en paddenstoelen prachtige en gezonde herfstproducten. Die zitten vol met de vitamines en mineralen die je juist in dit seizoen nodig hebt. Klik op de links of bekijk de andere recepten op de site voor inspiratie!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Schrijf je in op De Proeverij en ontvang het gratis e-book!

simpele smakelijke spruitjessoepRecept voor simpele smakelijke spruitjessoep Niet iedereen houdt van spruitjes, maar omdat ze ontzettend gezond zijn en nu ‘in het seizoen’, hierbij een recept voor simpele smakelijke spruitjessoep Ze zijn zo ontzettend gezond omdat ze vol vitaminen (B, C en K), mineralen en vezels zitten. Een fijne bijdrage dus aan een gezond eetpatroon in de herfst!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.

Corona gooit roet in het eten als je een ‘groot feest’ op de planning had staan. Bruiloften, jubilea, festivals; ze worden flink aangepast of zelfs helemaal afgezegd. Toch zijn er gelukkig nog best wat verantwoorde mogelijkheden. Hoe vier je feest tijdens corona?

De (on)mogelijkheden van feest tijdens corona

Natuurlijk is het rot dat grote feesten niet door kunnen gaan zoals ‘normaal’. Met elkaar op anderhalve meter afstand iets vieren is immers sowieso minder intiem. Wanneer je normaal gesproken iemand zou knuffelen of een hand zou geven, kan dat nu niet. Toch is het belangrijk wel van alles te blijven ‘vieren’. De liefde in de vorm van een bruiloft, dat je al 5 jaar samen bent, dat je vriendin 40 is geworden, et cetera. Voor een gevoel van verbondenheid is het namelijk juist erg belangrijk dat je bij zulke mijlpalen stilstaat.

 

feest tijdens corona

Creatieve oplossingen voor feest tijdens corona

Om toch een feest tijdens corona te organiseren, ga je vooral op zoek naar creatieve oplossingen. Maak van die zoektocht op zich al een klein feestje. Vraag bijvoorbeeld je beste vrienden om mee te denken onder het genot van een hapje en drankje. Geen idee is te gek; laat iedereen lekker spuien en geniet van wat daar allemaal uit komt. Momenteel is het, juist vanwege corona, bijvoorbeeld helemaal ‘hot’ om gezond eten te serveren op je feest. Met duurzaam (karton of bamboe) wegwerpservies en bestek, zodat je niet allemaal hetzelfde hoeft aan te raken. Ook lange -op afstand- wandeltochten in het bos of op het strand komen vaker voor, voor de weerstand. Met zelf meegebrachte lekkernijen. 

Hoe gezonder, hoe beter

Om je feest echt coronaproof te maken, geldt ‘hoe gezonder, hoe beter’. Naast de geldende richtlijnen bereik je dat vooral met voeding en beweging. Gelukkig zijn daar legio mogelijkheden in. Denk aan:

  • Dansen! Plak stickers of tape op de vloer om de afstand (ruim) te waarborgen en nodig je gasten uit tot de meest feestelijke vorm van bewegen.
  • Stippel een kortdurende wandelroute uit vlakbij jouw feestlocatie. Stuur die naar al je gasten, zodat ze tijdens jouw feest even een gezond luchtje kunnen scheppen.
  • Geef een sportieve draai aan je feest. Maak er een ‘boswandeling met picknickmanden’, een ‘surfen op het strand’ of een ‘fietstocht in de duinen’ feest van. 
  • Serveer gezond feestvoer. Veel non-alcoholische cocktails (mocktails), weerstand boostende hapjes, hippe groenten- en fruitsapjes, etc. Leuk en lekker!

feest tijdens corona

Blijf genieten van wat wel kan

Het is misschien af en toe verleidelijk om je hoofd te laten hangen, maar blijf vooral genieten van wat wel kan. Jouw vrienden en familie wensen je nog steeds een leuk feest toe, ook al gaat het er nu anders aan toe. Wees blij dat jullie elkaar kunnen zien en toch samen iets te vieren hebben. Focus op alle lichtpuntjes en maak er alsnog een topfeest van!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Schrijf je in op De Proeverij en ontvang het gratis e-book!

sangria zonder alcoholRecept voor sangria zonder alcohol
Sangria is een van de meest favoriete zomerse feestdrankjes. Alcohol is echter niet heel bevorderend voor de weerstand. Dus hoe maak je heerlijke sangria zonder alcohol? Zodat je deze zomer toch een héél feestelijk drankje kunt serveren?  

 

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.

De biologisch-dynamische landbouw en veeteelt gaan nog een stapje verder dan de biologische. Nog minder bestrijdingsmiddelen en nog meer diervriendelijkheid bijvoorbeeld. Maar wat is precies het verschil, want biologisch was toch ook al goed? En: hoe zorg je voor extra weerstand met biologisch-dynamisch? 

Wat is biologisch-dynamisch t.o.v. biologisch?

Om die vraag te beantwoorden, is het handig héél kort te herhalen wat biologisch inhoudt. Alle biologische producten in de EU dragen een keurmerk (zie de afbeelding). In de landbouw gebruikt de boer geen kunstmest en synthetische bestrijding. Daarnaast staat is in de veeteelt het welzijn van de dieren belangrijk. Als laatste mogen bij het verwerken van de producten geen synthetische stoffen en middelen worden gebruikt.

biologisch

Biologisch-dynamisch gaat t.o.v. al dit bovenstaande nog een stapje verder. Alle producten zijn herkenbaar aan het Demeter-keurmerk (zie de afbeelding). De boer respecteert de samenhang tussen plant, dier en bodem. Dus hij let goed op de kringloop en gebruikt meestal zijn eigen voer en mest. Daarmee houdt hij de controle over alles wat ‘erin en eruit’ gaat: lekker duidelijk. Bovendien staat het dierenwelzijn echt centraal; zo worden bijvoorbeeld bij koeien de hoorns niet afgezaagd. biologisch-dynamisch

Waarom zorg je voor extra weerstand met biologisch-dynamisch?

Omdat biologisch-dynamische producten geen enkel spoortje van synthetische stoffen bevatten, zijn ze extra ‘schoon’ voor jouw lichaam. Je zult dus geen last hebben van hormoonverstoringen en je kans op het ontwikkelen van een allergie neemt ook af. Daarnaast is de kwaliteit van biologische producten al goed, maar die van biologisch-dynamische nog beter. De planten (groenten en fruit) hebben immers echt de tijd gekregen voor hun groeiproces. De dieren ook en hebben daarnaast gezond voer gehad, wat de smaak, structuur en kwaliteit van het vlees verbetert.

Waar kun je biologisch-dynamische producten kopen?

biologisch-dynamische groenten Sommige biologisch-dynamische producten kun je gewoon in de supermarkt kopen. Wil je echter lekker veel keus hebben, ga dan naar een biologische supermarkt zoals Ekoplaza. Daar vind je best veel biologisch-dynamische producten. Ook in natuurvoedingswinkels en reformzaken is het aanbod meestal ruim. Daarnaast bieden steeds meer boeren hun producten rechtstreeks aan klanten aan. Via een winkel aan huis of via een webshop. Bij sommigen van hen kun je ook de Odin-tas bestellen (deels biologisch, deels biologisch-dynamisch). Zoek ook eens via Google naar ‘van eigen erf’ om daarmee boeren in jouw buurt vinden.

 

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Check dan of je interesse hebt in de mini-detox en neem contact met me op!

 

Recept voor bloemkoolsteaks op de bbq (of in de grillpan) bloemkoolsteaks op de bbqBloemkool kun je in de extra gezonde biologisch-dynamische variant krijgen en is bovendien supergoed voor je weerstand. In dit recept gebruik je bloemkool als een plantaardige ‘steak’. Die je maakt op de bbq, of gewoon in een grillpan. Geniet ervan!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

In deze bizarre ‘Corona-tijd’ is het superbelangrijk dat je zo gezond mogelijk blijft. Of je nu oud of jong bent en wel of niet tot de risicogroep behoort: boosten die boel! Daarom staan in dit artikel tien top-tips voor je weerstand. 

1e top-tip: eet elke dag gezond (vers en onbewerkt)

Dit klinkt als een inkoppertje, maar elke dag gezond eten kan best uitdagend zijn. Je hele situatie is immers anders. Waarschijnlijk werk je vanuit huis en de verleiding van ‘even wat halen’ is daardoor soms extra groot. Bovendien wil je misschien de lokale ondernemer steunen. Als je elke dag vers, onbewerkt en vooral veel groenten eet, is dat echter wel het beste voor jou. 

2e top-tip: beweeg elke dag voldoende (minimaal 30 min. matig tot intensief)

Voldoende bewegen betekent natuurlijk voor iedereen wat anders. Iemand die in de zorg werkt, rent zich al de hele dag de benen uit de kont. Als je echter normaal gesproken op kantoor werkt en nu thuis, zit je misschien meer dan anders. Probeer elk uur de benen even te strekken en beweeg per dag minimaal 30 min. onafgebroken matig tot intensief.

3e top-tip: haal elke dag een frisse neus (houd voldoende afstand)

tien top-tips voor je weerstand buitenHoewel het de bedoeling is dat je zoveel mogelijk binnen blijft, is het gezond om elke dag een frisse neus te halen. Buitenlucht en buitenlicht zijn namelijk heel erg goed voor je. Zo lang je het beperkt tot een rondje in de buurt o.i.d. en voldoende afstand tot anderen houdt, is het goed. Maak bijvoorbeeld een lunchwandeling of ga een rondje joggen.

4e top-tip: creëer elke dag een rustmoment (voor de nodige ontspanning)

Wat rust en ontspanning voor jou inhouden, weet je zelf het beste. De een vindt het heerlijk om een boek te lezen, de ander luistert liever naar muziek. Iedereen heeft zijn eigen manieren om te ontspannen. Het belangrijkste is dat je elke dag de tijd neemt voor rust. Juist nu je in een spannende tijd leeft, is ontspanning essentieel voor ‘herstel’ in je lichaam.

5e top-tip: wees extra lief voor anderen (verbinding en ‘intimiteit’)

Nu je afstand moet houden tot anderen, kun je een gebrek aan ‘intimiteit’ en verbinding ervaren. Zeker als je normaal gesproken een knuffelachtig type bent, is dit een lastige tijd. Deel daarom op alle mogelijke andere manieren jouw liefde. Stuur bijvoorbeeld een lief kaartje of cadeautje, help iemand uit je buurt en bel je naasten wat vaker.

6e top-tip: geeft je creativiteit de ruimte (aan de slag!)

Ga niet bij de pakken neerzitten, maar ga lekker creatief aan de slag. Waarschijnlijk heb je wat meer tijd op een dag omdat je reistijd van en naar je werk is afgenomen. Dan is dit je kans om je creativiteit volop de ruimte te geven. Pak je oude hobby’s weer op en teken, schilder, dans, maak muziek, zing, bak taarten, schrijf… wat dan ook!

7e top-tip: begin en eindig de dag met rituelen (voor discipline)

tien top-tips voor je weerstand mediterenHet kan lastig voor je zijn thuis met discipline aan de gang te gaan. Uit bed komen en op tijd gaan slapen terwijl je misschien geen ‘deadline’ hebt. Dan helpt het je je eigen rituelen te bedenken en hanteren. Zoals vóór 9.00 uur kort mediteren, 3 plannen voor die dag bedenken en ontbijten. Of uiterlijk om 21.30 uur je telefoon uit doen en in bed gaan lezen.

8e top-tip: respecteer emoties en gevoelens (druk niets weg)

Wat deze rare tijd ook met je doet, heb daar respect voor. Misschien voel je veel angst of boosheid, misschien ben je juist heerlijk rustig aan het bezinnen op de toekomst. Geef aan al die emoties en gevoelens de ruimte, want ze zijn er niet voor niets. Zodra je iets weg probeert te drukken of eraan voorbijgaat, komt het meestal extra hard terug…

9e top-tip: ruim op (in je hoofd en in je huis)

Opruimen geeft je ruimte, letterlijk en figuurlijk. Gebruik daarom een deel van de extra tijd die je nu misschien hebt daarvoor. Ruim steeds een nieuw hoekje van je huis op of deel een kast opnieuw in. Je zult merken dat je door het fysieke opruimen ook in je hoofd ruimte krijgt. Dat geeft vervolgens weer ruimte voor allerlei nieuwe ideeën. 

10e top-tip: doe alles stap voor stap (gun jezelf tijd)

Doe rustig aan, zet steeds een klein stapje en gun jezelf tijd en ruimte in deze nieuwe situatie. Mensen hebben soms de neiging tot ‘paniekvoetbal’; te gaan rennen en vliegen en plannen er keihard doorheen te willen duwen als dingen veranderen. Wees mild voor jezelf en anderen en zet steeds een klein nieuw stapje. Dat werkt duurzamer en zeker minder stressvol.

Je ziet het: deze tien top-tips voor je weerstand gaan zowel over fysieke als mentale aspecten. Alles hangt dan ook met elkaar samen; dus pak altijd zoveel mogelijk aan!

Ben je na het lezen van dit artikel over tien top-tips voor je weerstand benieuwd naar weerstand boostende recepten die je zelf niet had bedacht? Check dan of je interesse hebt in de mini-detox en neem contact met me op!

Recept voor frisse en fruitige andijviesalade

frisse en fruitige andijviesaladeVanaf april (ongeveer) kun je weer genieten van verse andijvie. Zowel rauw als gekookt is dit een supergezonde groente, een echte booster voor je weerstand. Met een frisse en pittige smaak, soms zelfs tamelijk bitter. Daarom combineer je het in dit recept voor een frisse en fruitige andijviesalade met wat zoet, zuur en zout, voor die echte ronde smaak! 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!De

Groenten uit het seizoen eten is gezond en fijn voor je portemonnee. In de winter is dat echter iets uitdagender dan in de zomer. Je lijkt immers minder te kunnen variëren. Maar klopt dat wel? Of is er eigenlijk heel veel lekkere winterse kost mogelijk?

Is er meer dan spruit en peer?

peren

Er is veel te zeggen voor eten ‘met het seizoen’. Het is gezonder omdat het verser is; een spruit of peer bijvoorbeeld hoeft niet vele kilometers af te leggen. Die komt gewoon van een boer uit de buurt. Daarom is dat ook goedkoper dan iets wat van ver moet komen en dus geld voor het transport kost. De vraag is alleen: kun je dan in de winter elke dag alleen spruiten en peren eten? Bij wijze van spreken…

Winterse kost: knollen, bollen en kolen

De winter is in Nederland qua variatie in groenten zeker het meest uitdagende seizoen. Vanwege het koudere weer groeien hier in de winter vooral knollen, bollen en kolen. Dat zijn dus groenten zoals aardappel, knolselderij en boerenkool. Vooral qua vruchtgewassen is het aanbod erg karig. Je moet het dan zo’n beetje doen met paddenstoel en pompoen.

groente

Gebruik een groentekalender

Gelukkig is er toch meer mogelijk dan je misschien dacht. Zelfs op het moment van het minste aanbod (februari) zijn er nog ongeveer 20 winterse groenten verkrijgbaar. Gewoon uit Nederland, dus goed voor onze boeren, het milieu en lekker vers! Je kunt daarvoor lijstjes vinden op internet (kies wel een betrouwbare uit). Of bestel via de knop de geplastificeerde groentekalender van VoedjeVrij voor slechts 3,50 (binnen Nederland).

Laat je inspireren door een kookboek

Zodra je weet welke groenten in de winter verkrijgbaar zijn, zoek je daar makkelijker een leuk recept bij. Laat je inspireren door kookboeken waarin groenten centraal staan. Dat maakt winterse kost koken een stuk aantrekkelijker. Het kookboek ‘Van kleine spruit tot toffe peer’ bijvoorbeeld staat bomvol groenterecepten. Waarvan een groot aantal geschikt is voor de winter en ook nog eens voor het héle gezin (zelfs deels voor baby’s), superhandig! 

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Check dan of je interesse hebt in de mini-detox en neem contact met me op!

Recept voor pompoen-venkelsoep 

winterse kost

Van pompoen kun je volop genieten in het winterseizoen. Venkel is eigenlijk vooral t/m de herfst goed te verkrijgen, maar met de warme winters vaak ook langer. Het recept voor deze pompoen-venkelsoep komt grotendeels uit het kookboek ‘Van kleine spruit tot toffe peer’. Topfotografe Maaike van Haaster maakte hiervoor de prachtige foto’s.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Je vindt het logisch dat gezond eten, veel bewegen en niet roken goed voor je is. Daar doe je dan ook regelmatig je best voor. Dus je mag van jezelf best wat drinken, omdat je al zo hard werkt. Gezellig toch? Of zit het anders? Leer meer over de do’s en don’ts van drank.  

Drank voor ontspanning en gezelligheid

gezellig drinken

Je werkt hard, hebt een druk sociaal leven en wilt ook nog sporten, documentaires zien en iets op Insta posten. En lief zijn voor je familie en buren en eigenlijk ook nog vrijwilligerswerk doen. Daarnaast weet je dat ontspanning belangrijk is en moet je echt weer eens een goed gesprek voeren met je partner. Vooral dat laatste gaat eigenlijk het beste met een glaasje, want dat ontspant en maakt de tong los. Bovendien is het veel gezelliger…

Te vaak en te veel drank

Onderzoek naar het effect van drank op de gezondheid heeft gek genoeg een tijdje stil gelegen. Nu het weer vaker wordt gedaan, wordt steeds duidelijker dat Nederlanders te vaak en te veel drinken. Ja, het ontspant en maakt inderdaad je tong los, maar vooral omdat het enorme schade veroorzaakt aan je hersencellen. Veel meer nog dan onderzoekers vroeger wisten. Naast die losse tong leidt het daarom ook tot controleverlies. Of dat tot de beste gesprekken en echte ‘gezelligheid’ leidt, kun je jezelf afvragen. 

Hardnekkige fabel over de do’s en don’ts van drank

dronken

Jij kent vast ook wel iemand die beweert dat een glas rode wijn per dag gezond is. Terwijl dat toch echt al lang achterhaald is. De controlegroep in de onderzoeken die dat uitwezen bleek niet al te gezond te zijn… Alcohol is eigenlijk puur vergif, vraag maar eens aan je lever. Wist je bijvoorbeeld dat de kans op borstkanker bij vrouwen al toeneemt bij 2 a 3 glazen per dag? Ook vergroot je met letterlijk elke slok je risico op andere vormen van kanker, dementie en hart- en vaatziekten. 

Zijn er dan wel do’s van drank?

Net als bij andere ‘verslavende’ lekkernijen, heb je dat helemaal zelf in de hand. Als je alcohol beschouwt als een luxeproduct, wat je slechts af en toe nuttigt, zit je wel goed. Af en toe betekent dan dus wel alleen 1 glaasje ‘voor het lekker’ in het weekend. Of bij een speciale gelegenheid, zoals een familiediner tijdens de feestdagen. Zo lang je je niet laat beïnvloeden door anderen en je het houdt bij 1 glaasje, kan alcohol best. En drink daarnaast vooral wat anders!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Check dan of je interesse hebt in de mini-detox en neem contact met me op!

Recept voor frisse spritzer zonder prosecco

frisse spritzer zonder prosecco

Spritzers zijn lekker sprankelende drankjes, maar je maakt ze normaal gesproken wel met alcohol. Dit keer dus niet! Je kunt ontzettend lekkere alcoholvrije drankjes maken en dat is ook nog eens supermakkelijk. Met deze frisse spritzer zonder prosecco steel je de show tijdens de feestdagen. Of je maakt ‘m gewoon voor jezelf en voor de lol. 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!