Misschien heb jij dit jaar het plan gezonder en duurzamer te gaan eten. Dat is goed voor jezelf en voor de wereld. De keuze voor biologisch is dan best logisch, maar soms ook prijzig. Daarom geef ik je dit keer tips over bio met een klein budget!

Goedkoop is duurkoop

Zoals voor zoveel dingen geldt, geldt ook voor voeding dat goedkope inkoop niet altijd beter is. Niet voor je lijf én niet voor je portemonnee. Zo biedt bijvoorbeeld goedkope niet biologische sla weinig voedingswaarde. Terwijl de iets duurdere biologische variant wel vol voedingswaarde zit. Beter voor je lijf en dus ook voor je portemonnee. Koop je immers liever een ‘leeg’ product voor een schijntje of iets waar je wél wat aan hebt voor iets meer?

Goedkoop is duurkoop anders bekeken

Bovendien kun je daar ook nog op een andere manier naar kijken. Die niet biologische sla is soms behoorlijk bespoten met bestrijdingsmiddelen. Dat vinden jouw lijf en het milieu geen feestje. Ze moeten keihard werken om de troep weer op te ruimen en dat kost energie. Terwijl dat bij de biologische variant niet zomaar mag. Wel bestrijden, maar op veel vriendelijkere manieren. Fijner voor je lijf en voor het milieu dus.

 

bio met een klein budget quote

Bio met een klein budget tip: groenteresten kweek

Als je mooie schone bio groente hebt gekocht, kun je daar meer dan één keer van genieten. Hergebruik is hip, hot and happening en kan bijvoorbeeld ook met jouw bio bosui. Daarvoor bewaar je het kontje (ongeveer 4 cm) en zet je dat met de worteltjes in een glaasje water. Zet het op een lichte plek en zorg regelmatig voor vers water. Al vrij snel groeien er extra worteltjes en een nieuwe stengel. Die stengel kun je weer eten en zo blijf je hergebruiken!

Bio met een klein budget tip: mislukkingen voeding

Ben je niet echt een keukenprins(es) en gaat er regelmatig wat mis in de keuken? Meestal kun je nog best wat doen met je mislukkingen. Heb je bijvoorbeeld de groenten laten aanbranden? Dan kun je dat deel er vaak prima afsnijden en de rest nog gebruiken. Heb je ze te lang laten koken? Voeg dan wat (verse) kruiden toe en maak er puree van. Ben je uitgeschoten met zout of kruiden? Met een scheutje (plantaardige) room of wat extra water los je soms al veel op. Natuurlijk zijn er nog veel meer tips. Zoals eet uit het seizoen en lokaal, dat is altijd duurzamer en goedkoper. Of kook met kliekjes, zodat je geen voedsel (meer) verspilt. En kweek je bio groente, fruit en kruiden zelf. In al die gevallen betaal je niet de hoofdprijs en zorg je wel goed voor jezelf en de wereld. Veel succes en vooral ook plezier!

Heel veel tips over gezond en makkelijk (duurzaam) eten vind je in het ‘In twee weken gezond voedingsschema’. Degenen die het al gekocht en gebruikt hebben, geven aan vooral heel veel te hebben geleerd. Misschien wil jij dat ook, zeker voor dat vriendelijke prijsje!

bio met een klein budget rozijn en rode kool saladeRecept voor Rozijn en rode kool salade

Rode kool is een duurzame en gezonde keuze in het winterseizoen. Het groeit lokaal en zit bomvol voedingsstoffen die je nu heel goed kunt gebruiken. Met rozijnen maak je er deze lekkere rozijn en rode kool salade van; een ontzettend gezond bijgerecht én betaalbaar!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

Door de koude en donkere winterse dagen kun je eerder last krijgen van een lage weerstand en sombere gevoelens. Soms zak je zelfs helemaal weg in een soort fysieke en mentale winterdip. Daarom gaat het artikel dit keer over de anti-winterdiptip top 3.

Sip snotteren onder de kerstboom

Vanaf de seizoenswissel in de herfst daalt bij veel mensen de weerstand en steekt verkoudheid de kop op. Alleen al daarom, omdat veel mensen om je heen ziek zijn, heb jij daar ook meer kans op. De seizoenswissel van de herfst naar de winter doet er vaak nog een schepje bovenop. Minder licht en meer kou zijn oorzaken van minder (buiten) bewegen en meer bankhangen. Alleen al dát is funest voor je weerstand.

Feestdagen stress en malaise

Daar komt bij dat niet iedereen even goed bestand is tegen de druk die de feestdagen met zich mee kunnen brengen. Misschien heb jij ook het gevoel dat je van alles ‘moet’ wat je eigenlijk niet ‘wilt’. Verplichtingen met familie en vrienden, financiële uitspattingen door alle cadeaus, een heel ander (slaap)ritme… Ook dat soort dingen kunnen bijdragen aan minder blije gevoelens, wat dan weer ‘een aanval’ is op je immuunsysteem. 

Anti-winterdiptip top 3 quote

Anti-winterdiptip top 3 – nummer 1

Om je weerstand wat beter op peil te houden, is buiten bewegen essentieel. Dat hoeft geen uren te duren, met een half uur per dag buitenlicht ben je ook al goed bezig. Dat komt doordat je buitenlicht nodig hebt voor je vitamine D productie. En dat buitenlicht heeft veel minder effect als het door een glazen raam bij jou terecht komt: je ‘moet’ dus echt naar buiten. Bewegen is sowieso goed voor je weerstand, dus ga bijvoorbeeld lekker wandelen.

Anti-winterdiptip top 3 – nummer 2 en 3

Bewaak daarnaast je balans en ontspan. Dat klinkt makkelijk gezegd, en dat kan het ook best zijn. :) Soms denk je dat je prima begrijpt wat ‘de anderen’ willen, zoals dagen vol met veel eten, maar misschien klopt die gedachte helemaal niet. Realiseer je dat ‘de anderen’ misschien ook liever wat meer rust in de tent (en in hun buik) hebben. Check bijvoorbeeld eerst wat de verwachtingen zijn, voordat je een copieus kerstdiner op tafel tovert. En durf ook te zeggen hoe jij het graag zou doen, met misschien liever een lichte lunch. Dit is maar een voorbeeld, het gaat erom dat je durft te benoemen wat bij jou past. Dat brengt je meer ontspanning en maakt je een leukere tafelgenoot. Ook héél goed voor je ontspanning: laat je social media eens een tijdje links liggen. Focus in plaats daarvan op de lieve mensen met wie je nu bent. Op echte verbinding, die je echt een goed gevoel geeft. Het is totaal niet belangrijk voor jouw welzijn om te weten wat je ‘online vrienden’ eten.

Natuurlijk kun je ook via je voeding werken aan je weerstand, aan gezonde darmen en daarmee aan je mentale welzijn. Omdat dat voor iedereen héél persoonlijk is, kun je daarvoor het beste het online voedingsadvies aanschaffen. Of cadeau geven!

Feestelijke snack wrap met vitamine DRecept voor Feestelijke snack met vitamine D

Vitamine D is fijn voor je weerstand en helaas kom je er moeilijker aan tijdens de wintermaanden. Vul het dus in ieder geval zoveel mogelijk aan via je voeding, bijvoorbeeld met deze feestelijke snack wrap met vitamine D

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

Heb jij ook zo’n zin om lekker te gaan bakken in de herfst? Het koudere weer en de ‘kortere’ dagen zorgen daarvoor. Bovendien vraagt je lijf weer meer om ‘warm voer’, want dat is makkelijker voor je spijsvertering. Houd het gezond en bak herfstige hartige taarten!

Makkelijk en snel

Een hartige taart bakken hoeft niet moeilijk te zijn, het kan heel makkelijk en snel. Er is (ook glutenvrij) kant-en-klaar hartig taartdeeg te krijgen in de supermarkt. Dat is een iets meer bewerkt product dan wanneer je het zelf maakt, maar bespaart je tijd. 

Wil je toch je deeg graag zelf maken, kijk dan naar het recept voor hartig taartdeeg. 

Extra handig: je kunt (zowel je deeg als) je herfstige hartige taarten ook invriezen voor later.

Tips voor alle onderstaande taarten: zet je oven op 180 – 200 graden, bekleed je taartvorm met bakpapier en bak je deeg kort voor (5 a 10 minuten) voordat je de vulling toevoegt. Al je klein gesneden groenten even voorkoken en/of voorbakken verkort je ovenbaktijd tot 35 – 40 minuten. Klop de ingrediënten voor het ‘romige deel’ los voordat je ze bij de groenten voegt. Voeg eventueel bij het ‘romige deel’ of op het laatste moment geraspte kaas toe.

Herfstige hartige taart tip 1: met pompoen

Pompoen maakt elk gerecht meteen herfstig en is ontzettend gezond. Zeker gecombineerd met prei, omdat prei vol zit met natuurlijke ‘antibiotica’. Deze hartige taart tip is dus top voor je weerstand. Je kunt met allerlei groenten lekker zelf proberen en variëren, maar combineer in ieder geval 1 (fles)pompoen en 2 stuks prei. Ook lekker met een extra ui.

Voor ‘het romige’ deel maak je een mix van 200 ml kokosmelk en 4 eieren. Naar smaak kun je kruiden met een eetlepel currypasta, of een combi van zwarte peper, zout, tijm en rozemarijn. Peterselie en bieslook passen hier ook goed bij. 

quote hartige taart

Herfstige hartige taart tip 2: met noten

In de herfst barst het van de noten. Heel handig voor de beestjes die noten verzamelen voor de winter én voor deze hartige taart met noten. In combinatie met de knolselderij die vol vezels en vitaminen zit is dit een weldaad voor o.a. je darmen. Als je geen liefhebber bent van knolselderij, kun je voor een grote pastinaak kiezen. Combineer met 1 courgette en gebruik minimaal 100 gram (wal)noten.

Het ‘romige deel’ maak je met 200 ml. volvette yoghurt en 2 eieren. De smaak van deze taart maak je optimaal met iets zoals een scheutje balsamicoazijn, wat rozemarijn, peper en zout en eventueel wat mosterd.

Herfstige hartige taart tip 3: met paddenstoelen

Er is niks zo herfstig als een paddenstoel, al schoten ze dit jaar door de vele zomerregen wel al wat eerder uit de grond. Ze zitten vol gezonde stoffen, net als de venkelknollen, die óók een echte oppepper voor je gezondheid zijn. Gebruik 2 venkelknollen en 500 gram paddenstoelen. Een paar sjalotjes toevoegen kan lekker zijn. Is venkel niet ‘jouw ding’, dan kun je variëren met een grote prei.

Meng voor het ‘romige deel’ 4 eieren met 200 ml volle kwark. Voor extra smaak kun je werken met dragon, peterselie en dille. Ook lekker om eventueel toe te voegen zijn tijm en rozemarijn.

 

Loopt het water jou nu ook al in de mond? Ga dan lekker aan de slag met deze herfstige hartige taarten en blijf gezond!

Ben je benieuwd naar meer gezonde recepten die jouw weerstand boosten? Met de zuur-base kuur krijg je er 10 van me die precies bij jou passen. Makkelijk, snel en je bent in 2 weken klaar met de hele kuur. Waar wacht je nog op?

Recept voor Hartig taartdeeg

Herfstige hartige taarten taartdeegHartig taartdeeg maak je vrij snel en makkelijk zelf, ook glutenvrij hartig taartdeeg. Je kunt er een beetje in variëren, dus gebruik dit basisrecept echt als basis en probeer zelf wat uit. Bijvoorbeeld met verschillende kruiden die je toevoegt aan het deeg.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

Veel voeding uit de supermarkt zit (te) vol met ongezonde smaakmakers, zoals zout en suiker. Terwijl je heel makkelijk zelf je voeding smakelijk kunt maken. Namelijk door kruiden als smaakmaker te gebruiken. Duurzaam, gezond en lekker!

Kruidenpotjes, blikjes en zakjes

Koken met potjes en pakjes: dat doe jij al lang niet meer, toch? Dus als ik nu jouw keukenkastje opentrek, vind ik daar heus geen potjes met samengestelde kruiden. En ook geen pastasaus en currypasta, geen soep in blik, et cetera Als je je nu achter de oren begint te krabben, ben je echt niet de enige. Iedereen gebruikt af en toe wel eens iets ‘kant-en-klaars’.

Het probleem van de stiekeme smaakmakers

Hoewel er al veel meer aandacht voor is, is er nog altijd het probleem van de stiekeme smaakmakers in die potjes en pakjes. Je leest bijvoorbeeld voorop ‘zonder suiker’, maar achterop (bij de ingrediëntenlijst) ‘glucose-fructose-siroop’. Dat is dus wel degelijk een vorm van suiker, maar met een stiekeme andere naam. Zonder kennis van al die benamingen, eet je dus al snel per ongeluk allerlei ongezonde smaakmakers.

kruiden als smaakmaker quote

Koken zonder potjes en pakjes

De oplossing daarvoor is gelukkig simpel, namelijk koken zonder potjes en pakjes. Dus zelf je soepen en sauzen maken en zelf je kruiden samenstellen. Of bij mij een lesje etiketleer volgen, dat kan ook natuurlijk ;p want niet alles is even eng en ongezond. Misschien vind je het lastig om zelf met kruiden aan de slag te gaan. Terwijl kruiden als smaakmaker gebruiken je meest gezonde en duurzame keuze is. Ze zitten vol vitaminen, mineralen en antioxidanten én prikkelen je zintuigen. Bovendien kun je ze zelf kweken.

Zelf kruiden als smaakmaker gebruiken

Er zijn ontzettend veel kruiden (en specerijen). Dus vanwege dit seizoen en om het overzichtelijk te houden, focus ik op een paar leuke die je nu zelf in de tuin kunt hebben.

Peterselie is voor veel toepassingen geschikt en je gebruikt het bij voorkeur vers. Voeg het dus pas op het laatst toe. Lekker bij groente- en granengerechten, vis en peulvruchten. Klassiek bij wortels, minder bekend in een smoothie. Het helpt koolhydraten te verteren.

Munt gebruik je ook bij voorkeur vers, dus voeg je ook zo laat mogelijk toe. Het smaakt heerlijk in (zomerse) salades en je kunt het goed toepassen in gerechten met peulvruchten. Ook geschikt om thee en andere drankjes van te maken én te gebruiken in gebak.

Bieslook is een van mijn favorieten, vanwege de schitterende eetbare paarse bloemen (als je niet álles afknipt). Zo leuk in je salade! Ook bieslook gebruik je zo vers mogelijk, al geurt het wel extra sterk als je het héél kort roerbakt. Lekker bij (bbq)groenten, in de puree en bij ei.

Natuurlijk zijn er nog zoveel meer, zoals tijm, knoflook en basilicum en hebben ze allemaal prachtige smaken en eigenschappen. Dus varieer en leer door te doen en te proeven wat bij jou past en wat jij lekker vindt.

Vind je het toch nog een beetje lastig om zelf met kruiden te werken? In het ‘in 2 weken gezond voedingsschema’ heb ik alles al voor je uitgezocht. Lekker makkelijk!  Er staan wel 36 verschillende recepten in, die je in 30 minuten op tafel zet, simpel en snel. Eet smakelijk!

Recept voor Kruidensalade vol vitaminen

kruiden als smaakmaker gebruiken receptVerse kruiden aan je gerecht toevoegen als smaakmaker en vitaminebom is een goed idee. Met slechts een klein takje kom je er dan echter niet altijd, dus wil je meer gebruiken. Zoals in deze kruidensalade vol vitaminen, waaraan je echt lekker veel peterselie toevoegt.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

Zit je regelmatig met je handen in je haar? Daar heeft iedereen wel eens last van. Soms wordt alle drukte in het leven je gewoon even teveel. Weet je wat dan helpt? Die handen juist in de grond stoppen, want wroeten in de aarde brengt geluk!

Steeds meer los van de natuur

In de laatste eeuwen zijn we steeds verder van ‘de natuur’ komen te staan. Kinderen weten niet waar het eten op hun bord vandaan komt en hun ouders zelf soms ook niet. We komen steeds minder buiten omdat we te lang achter onze schermen zitten. Daardoor bewegen we ook te weinig. Terwijl we van nature toch echt bewegende ‘jagers en verzamelaars’ zijn, die zelf buiten hun kostje bij elkaar zoeken.

Bos(ui) en spinazie therapie

De gevolgen hiervan zijn best groot, er zijn heel veel mensen met fysieke en mentale klachten. Misschien voel jij je ook niet helemaal topfit en ben je op zoek naar hoe je dat kunt fixen. Gelukkig hoef je dan niet meteen aan de pillen, maar zijn er allerlei natuurlijke remedies die je eerst kunt uitproberen. Zoals de bos(ui) en spinazie therapie. :)

Verbouw je eigen voer

De bos(ui) en spinazie therapie houdt bijvoorbeeld in dat je vieze handen krijgt. Dat je eens zelf probeert je eigen eten te verbouwen, ook al is dat alleen 1 bosje spinazie. Je mag heus klein beginnen, maar probeer het, want het maakt je gelukkig. Dat is wetenschappelijk bewezen en komt o.a. omdat in de aarde de bacterie Mycobacterium vaccae zit. Die pept je ‘gelukshormoon’ serotonine op. Daarnaast is het tof iets te zien groeien. Bovendien bepaal jíj dan wat je wel en niet als bestrijdingsmiddel gebruikt.

wroeten in de aarde brengt geluk quote

Kalmerende patronen en stoffen

Ook de hort op gaan, naar buiten, hoort bij de bos(ui) en spinazie therapie. Bij voorkeur naar het bos of strand, zodat je je kop kalmeert met de herhalende patronen die je daar vindt. Ook dat is wetenschappelijk bewezen, daar word je als mens rustig van. Niet alleen die patronen, maar ook de stoffen die in een bos in de lucht hangen, zijn goed voor je. Bomen produceren bepaalde stoffen (fytonciden). Die activeren je autonome zenuwstelsel en verlagen zo je bloeddruk. Voilà, minder stress!

Wroeten in de aarde brengt geluk

Wellicht ten overvloede, maar voor de zekerheid: de tuin of het bos in doe je het beste zonder muziek, een vriendin of andere afleiding. Wroeten in de aarde brengt geluk, zo lang je het zo rustig en natuurlijk mogelijk doet. Dus luisterend naar de tsjilpende vogels en zoemende bijen, want ook dat kalmeert je. Houd het simpel en wroet zo vaak mogelijk!

Nog steeds met je handen in je haar? Via een individueel advies help ik je graag! Je krijgt ruim drie kwartier lang mijn onverdeelde aandacht. En heel veel specifieke tips die je meteen kunt toepassen. Mail me gerust als je interesse hebt of lees er eerst meer over.

wroeten in de aarde brengt geluk smoghurtRecept voor Drinkbare groene smoghurt

Het is superleuk om zelf groenten, fruit en kruiden te kweken en die vervolgens op te eten. Je slaat twee vliegen in 1 klap, je wroet lekker met je handen in de aarde en je eet onbespoten gezond. Probeer bijvoorbeeld eens deze drinkbare groene smoghurt (smoothie yoghurt).

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

De lente is begonnen en buiten zie je de natuur groeien en bloeien. Zelf voel je het misschien ook kriebelen en wil je lekker met van alles aan de slag. Daar heb je wel energie voor nodig. Maak dus gebruik van de verschillende gezonde energieboost tips die je in dit artikel krijgt.

Haal je lijf uit de winterslaap

Na de winter moet je lijf even wennen aan de lente. Het volgt nu eenmaal het ritme van de natuur, dus het is nu nog een beetje ‘slaperig’. Doordat de natuur weer ‘aan gaat’, gaat jouw lijf ook steeds meer aan. En net als de planten en de dieren kun jij daarvoor ook wel wat extra energie gebruiken. Zodat je je lijf kunt helpen met ‘wakker worden’.

Lekker buiten en binnen aan de slag

Energie krijg je van veel verschillende dingen. Met uiteraard gezonde voeding op nummer 1. Dus vermijd vooral nu ‘snelle suikers’ en ongezonde vetten en gun je lijf juist langzame koolhydraten, gezonde vetten en volop eiwitten. Lees dit artikel daarover nog eens. Naast voeding krijg je ook energie van ‘de paden op, de lanen in’: lekker naar buiten gaan. Wandelen, fietsen, tuinieren; het is allemaal goed voor je omdat je in de frisse buitenlucht bent. Met je vingers wroeten in de grond is zelfs extra gezond. 

lente quote

 

Andere gezonde energieboost tips

-Er zijn snelle en makkelijke energiegevende voedingsmiddelen, zoals fruit in combinatie met een handje (ongezouten) noten of een eiergerecht in combinatie met iets groens zoals avocado of (gestoomde) spinazie. Humus met wat kiemgroenten op een rijstcracker kan je ook een energieboost geven, als je goed tegen peulvruchten kunt.

-Misschien hoor je wel eens dat een bakje yoghurt of kwark met cruesli ook een energieboost geeft, maar dat is zeker niet altijd het geval. De zuivel heeft een sterk verkoelend effect op je lijf, wat dus ook weer energie kost (om je warmte weer op peil te krijgen). Bovendien is cruesli heel vaak gezoet met verschillende suikers.

-Je huis opruimen, spullen wegdoen en lekker schoonmaken, die activiteiten kunnen je energie ook boosten. Door ruimte te maken, ontstaat er automatisch ruimte voor nieuwe dingen en dat past goed bij de lente. Jezelf vanbinnen schoonmaken met een milde reiniging geeft ook heel veel nieuwe energie.

Dit is maar een kleine greep uit alle gezonde energieboost tips die er zijn. Je kunt hiernaast nog denken aan je slaapkwaliteit, je mentale en emotionele kracht, je dankbaar voelen, doelen stellen, enzovoorts. Als je daar meer over wilt weten, help ik je graag. 

Zoek je vooral een korte en makkelijke start voor meer energie, dan is het ‘in 2 weken gezond voedingsschema’ echt iets voor jou. Daar staan meteen ook 36 gezonde recepten in, waar je volop energie van krijgt!

Recept voor Omelet métgezonde energieboost tips recept

Gerechten met ei zijn een bron van makkelijk opneembare eiwitten voor je lijf. Daarmee zijn ze goed voor je energievoorziening. Je kunt ook alle kanten op met ei en bijna iedereen kan wel een eitje bakken. Dubbel makkelijk dus, zo’n rolletje omelet mét!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

Liefde gaat door de maag én je wordt blij van ‘geven’. Tel die twee bij elkaar op en zet eens iemand in het zonnetje met de lekkerste eetbare cadeaus. Bijvoorbeeld op Valentijnsdag, of met Pasen. Er is altijd een perfecte dag voor een beetje extra aandacht! 

Extra aandacht, altijd goed

Of je nu wel of niet aan zo’n dag als Valentijnsdag meedoet, iemand af en toe extra aandacht geven is altijd goed. Op welke dag dan ook. Je partner, je vriendin, je moeder; je kent vast wel iemand die baat heeft bij jouw potje vol liefde. Dat kun je natuurlijk doen met een kaart of een bos bloemen, maar denk ook eens aan iets om van te smullen. 

Chocola la la

Het een hoeft het ander overigens niet uit te sluiten: je kunt ook én een kaart en iets lekkers tegelijk geven, of én bloemen en iets lekkers. Er zijn namelijk zulke leuke dingen als eetbare kaarten van chocolade en eetbare bloemen te vinden, heel gezellig. 

Zoek wel even de meest verantwoorde en gezonde opties uit, zoals chocoladekaarten met minder suiker. Of maak zelf iets gezonds en lekkers van chocolade, dat is vaak makkelijker dan je denkt. Oeh la la, chocola!

 

de lekkerste eetbare cadeaus - choco quote

 

Tips voor de lekkerste eetbare cadeaus

-Het hoofdingrediënt van jouw eetbare cadeau is liefde. Je hebt immers aandacht besteed aan iets kopen of maken voor iemand en daar gaat het ook om. Het hoeft dus niet perfect te zijn, het gaat om het gebaar. Als je bijvoorbeeld besluit koekjes te bakken en ze zien er een beetje vormeloos uit, nou en? Blijf ook lief voor jezelf!

-Onderschat het effect van een mooie verpakking niet. Dat is het eerste wat iemand ziet en maakt meteen indruk. Koop dus bijvoorbeeld een leuke theedoos, versier die met tekeningen of stickers en vul hem met de favoriete thee van jouw geliefde én koekjes of bonbons. Wel of niet zelfgemaakt (zelfgekocht is net zo gezellig).

-Denk aan handige, eventueel uit te delen, porties. Dan kun je namelijk meerdere mensen tegelijk blij maken, zoals je vriendin én haar man en kinderen. En je kunt elke portie leuk verpakken, bijvoorbeeld als je voor muffins in vrolijke muffinvormpjes kiest. Of bak (of koop) juist een lekker grote cake, die in vele plakken kan.

-Houd de ontvanger van je cadeau goed in gedachten. Niet iedereen houdt van koekjes of chocolade (onverklaarbaar, maar waar). Misschien maak je iemand wel een keer blij met een lekker drankje. Maak dan bijvoorbeeld deze romantische mocktail of een variant daarvan met frambozen. Giet de ‘drank’ in een doorzichtige glazen fles, strik erom et voila!

De lekkerste eetbare cadeaus kunnen dus van alles zijn, zo lang je er maar liefde in hebt gestopt en aandacht aan hebt besteed. Veel geefplezier!

Geef ook jezelf een cadeau en boek een persoonlijk advies bij me! Drie kwartier helemaal alleen voor jou, al jouw vragen over je gezondheid en volop tips. Lees er eerst meer over of mail me als je interesse hebt.

De lekkerste eetbare cadeaus zoet-zoute noten bonbonsRecept voor Zoet-zoute notenbonbons

Zoet en zout is een heerlijke combinatie van smaken, niet te versmaden. Met deze zoet-zoute noten bonbons als lekker eetbaar cadeau steel je zeker de show! Tenzij je ze allemaal zelf opeet… En ze zijn nog verantwoord ook.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

Je voeding bepaalt mee hoe goed je kunt slapen en dus hoe goed je echt tot rust komt. Dat gaat niet alleen over je lijf, maar juist ook over je hoofd. Ook mentaal presteer je beter als je slaapkwaliteit beter is. Creëer dus een ontspannen rustmomentje door de juiste voeding!

Feestdagen stress

Veel mensen, misschien jij ook, ervaren feestdagen stress. Je wilt van alles: veel mensen zien, veel lekkers eten, goed presteren… en daar word je niet rustiger van. Niet in je lijf en niet in je hoofd. Waarschijnlijk wil je af en toe het liefst even op de bank neerploffen en er niet meer vanaf komen, zo moe kun je je voelen rond de feestdagen.  

Rustmomentje door de juiste voeding

Wat je doet en eet, beïnvloedt je slaapkwaliteit. Hoe beter die is, hoe makkelijker je zelfs op een kort moment echt tot rust komt. Waardoor je ook weer beter ‘presteert’ en meer aankunt. Over die voeding en je slaapkwaliteit doen veel fabeltjes de ronde. Bijvoorbeeld dat je van alcohol beter slaapt. Dat is niet zo. Dus ik zet even de do’s en don’ts voor je op een rijtje.

 

Minder van deze ‘voeding’

Wat erg helpt, is vooral vanaf de middag minder van deze ‘voeding’ te consumeren:

– Alle cafeïnehoudende producten, zoals koffie, thee, cola en chocolade. Cafeïne werkt oppeppend; het verhoogt je hartslag en blijft lang in je bloed. Bovendien remt het de stof die je juist moe maakt. Nicotine werkt overigens ook oppeppend, dus stop met roken, in ieder geval vanaf de middag.

– Alcohol. Je lijkt er misschien sneller of beter door te slapen, maar je slaap is van een slechte kwaliteit. Een beetje alcohol zorgt er al voor dat je hartslag verhoogt en je het warmer krijgt. Ook heeft een beetje alcohol al een negatief effect op je remslaap, vooral in de tweede helft van de nacht. Gebruik het dus zeker niet als ‘slaapmutsje’.

– Eet verder ook niet te laat, te zwaar of te pittig. Als je laat of zwaar eet, vraag je (nog laat) veel van je spijsvertering. Als je voor jouw doen pittig eet, krijg je het warm. Beide zorgen ervoor dat je (langer) wakker blijft.

Gebruik deze voedingstips om je slaapkwaliteit positief te beïnvloeden en het daarmee voor jezelf makkelijker te maken echt tot rust te komen. Zelfs als je steeds maar een kort momentje hebt, bijvoorbeeld rond de drukke feestdagen. Gun jezelf ontspanning!

Nieuwe inschrijvers op De Proeverij ontvangen gratis het e-book ‘Feestelijk gezond’, vol verantwoorde recepten om lekker van te genieten. Mét een kortingscode voor mijn online advies! Deze maand ontvang jij het ook gratis. Mail me even!

 

ontspannen rustmomentje door de juiste voeding receptRecept voor Feesttoetje: gezond kleurig nicecream

Wil je een feestelijk, leuk en lekker, maar wel verantwoord toetje serveren? En wil je daarmee de show stelen? Denk dan eens aan dit feesttoetje: gekleurd ijs!

In het e-book ‘Feestelijk gezond’ -dat je deze maand gratis kunt aanvragen- staat een recept voor spectaculair zwart-wit ijs. Het kleurige ijs dat je met dit recept maakt, doet daar zeker niet voor onder én helpt je door de tryptofaan in banaan ook nog eens lekker uit te rusten.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De

Wist je dat de meeste diëten mieters ongezond voor je zijn? Je gaat er meestal enorm van schommelen in gewicht. Ook ‘moet’ je van de meeste diëten vaak heel veel achterwege laten. Dus stop met diëten, ga macro’s eten!

De valkuilen van diëten 

Als je gaat schommelen in gewicht, is dat heel onprettig voor de balans in je lichaam en heeft dat bijvoorbeeld effect op je hormoonaanmaak. Dat wil je helemaal niet! En van alles achterwege moeten laten, is soms zo uitdagend voor je, dat het mislukt. Waardoor jij je een mislukkeling voelt. Superzonde en superslecht voor je zelfbeeld… Bovendien gaat het er vaak meer om wat je wél eet, dan om wat je níet eet.

Een gezond gewicht bereiken of behouden

Je fysieke – en ook je mentale – gezondheid gaat vaak met sprongen vooruit als je gezond eet. Om op een gezond gewicht te komen of te blijven is het dus allereerst heel belangrijk dat je begrijpt wat gezond eten is, hoe dat werkt. Dat is te veelomvattend voor één artikel, maar ik kan wel ingaan op de basis. Wat zijn de ‘hoofdelementen’ van gezond eten, wat houdt dat precies in?

macro's eten quote

De basis: macro’s eten voor de balans

Het is heel handig om te weten waaruit élke maaltijd bij voorkeur moet bestaan om jouw lijf gezond te houden. Om ervoor te zorgen dat er voldoende voedingswaarde in zit en je spijsvertering lekker aan het werk kan. Zodat de boel soepel draait en niet ‘vastloopt’.

Dat begint met macro’s eten, dus de 3 macronutriënten: eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze 3 wil je eigenlijk wel in elke maaltijd tegenkomen, omdat zonder de (stoffen uit de) een, de ander niet goed verteerd kan worden. Door ze te combineren, voorkom je ook een te grote schommeling in je bloedglucosespiegel. Het komt maar zelden voor dat iemands spijsvertering zo zwak is, dat het scheiden van deze 3 macronutriënten echt een goed idee is.

Een aantal voorbeelden per macronutriënt:

– eiwitten zitten veel in dierlijke producten, maar ook in peulvruchten en noten

– vetten zitten veel in olie en boter, maar ook in producten zoals noten en zuivel

koolhydraten zitten veel in groenten en fruit, maar ook in granen en peulvruchten

Voor een goede balans in je maaltijd wil je alle macro’s eten, maar kies dan wel voor de gezonde vormen ervan. Bijvoorbeeld voor volkoren pasta in plaats van voor witte en voor olijfolie in plaats van voor margarine. Hoe verser en hoe minder bewerkt, hoe beter!

 

Wil je graag lekker veel voorbeelden van goed uitgebalanceerde maaltijden, zodat je er zelf niet over hoeft na te denken? In het ‘in twee weken gezond voedingsschema’ staan 36 recepten en het kost slechts 29,50 euro! En in mijn boek staan ook wat voorbeelden.

 

macro's eten vegetarische beet wellingtonRecept voor Feestelijke vegetarische beet wellington
Deze vegetarische beet wellington is voedzaam en gezond omdat alle drie de macro’s erin aan bod komen. Bovendien is het een mooi herfstgerecht vanwege de kastanjes en paddenstoelen, maar ook een feestelijk gerecht vanwege het bladerdeeg. Je kunt hem vooraf bereiden en pas later afbakken, als je bijvoorbeeld bezoek krijgt. Restjes kun je bewaren en later weer opwarmen, in het kader van minder voedselverspilling.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.

Heb je last van stress of spanning en wil je een kleine stap zetten die je meteen helpt? Probeer dan eens een banaan tegen burn-out (klachten)! Natuurlijk voorkom je niet echt een burn-out met een banaan, maar voeding kan je wel helpen ontspannen. Hoe dat werkt, lees je hier.

Het effect van spanning 

Als je veel spanning ervaart, raakt je hormoonstelsel uit balans. Een korte periode spanning is helemaal niet erg, maar langdurig of vaak spanning vormt wel een probleem. Langzamerhand raakt je systeem in de war en wordt het steeds lastiger dat weer in orde te krijgen. En als je hormoonstelsel uit balans raakt, raakt je spijsverteringstelsel dat ook, wat weer slecht is voor je organen, etc. Je komt dan dus in een behoorlijk negatieve spiraal terecht. 

Tryptofaan in banaan

De reden dat ik een banaan tegen burn-out benoem, is dat een banaan vol tryptofaan zit. De stof die je lijf nodig heeft om serotonine aan te kunnen maken: het ‘happy hormoon’. Hoe meer serotonine, hoe lekkerder jij in je vel zit en hoe minder stressklachten je ervaart. Bovendien is tryptofaan óók de voorloper van melatonine, je ‘slaaphormoon’. Niet zo gek dus, dat een tekort aan tryptofaan in verband wordt gebracht met vermoeidheid, slapeloosheid, stemmingswisselingen, nervositeit, depressie en vele andere klachten.

banaan tegen burn-out quote

 

Andere producten dan banaan tegen burn-out

Niet alleen banaan is een mooie bron van tryptofaan. Ook haver, honing, eieren en melk bevatten veel van die stof. Verder kun je bij spanning grijpen naar noten en zaden, die veel magnesium bevatten, wat een kalmerend effect heeft op je lijf. Je gebruikt er dan ook veel van in tijden van stress, dus vul die voorraad aan. Magnesium zit ook volop in avocado, broccoli, groene bladgroenten, peulvruchten, rauwe cacao, volkoren granen en zeewier. Je keuze is reuze!

Meer doen tegen stress en spanning

Natuurlijk heb je bij (te veel) spanning meer te doen dan alleen je voeding aanpakken. Ook wandelen in de natuur, goed slapen en werken aan je mentale gesteldheid zijn aan te raden. Dat laatste kan op veel verschillende manieren: met je warme relaties, door te zoeken naar zingeving, met het stellen van grenzen of de juiste prioriteiten, etc. Een goede coach kan je daarmee helpen, een goed boek kan ook een fijne eerste stap zijn :p Mocht je daar behoefte aan hebben, dan help ik je ook graag, je weet me te vinden! Ervaar je spanning en zoek je hulp bij het weer in balans komen? Reserveer dan alvast mijn boek of vraag me om hulp, daar ben ik voor!

verkoelende tropicolada tegen burn-outRecept voor Verkoelende tropicolada 

Het zijn hete dagen deze zomer, dus je mag je lijf af en toe een klein beetje helpen af te koelen, bijvoorbeeld met deze verkoelende tropicolada. Een heerlijke smoothie met banaan, ananas, kokos en munt. Die je met de tips onderaan extra voedzaam kunt maken en waarmee je volop kunt variëren!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.