Recept voor verkoelende tropicolada

verkoelende tropicolada tegen burn-out

Het zijn hete dagen deze zomer, dus je mag je lijf af en toe een klein beetje helpen af te koelen, bijvoorbeeld met deze verkoelende tropicolada. Een heerlijke smoothie met banaan, ananas, kokos en munt. Die je met de tips onderaan extra voedzaam kunt maken!

Verkoelende producten

In de zomer is het warm en kan je lijf beter tegen verkoelende producten dan in de andere seizoenen. Zeker als je het bloedheet hebt, is enige verkoeling niet erg. De ingrediënten in deze smoothie hebben elk een verkoelend effect op je lijf. Het gaat dan om de thermische werking, iets wat in Oosterse voedingsleren zoals de Traditioneel Chinese of de Ayurveda al eeuwenlang bekend is. Bovendien gebruik je de ingrediënten rauw, dus er vindt behalve het pureren met de blender weinig ‘voorvertering’ plaats. In alle andere seizoenen is dat nogal een uitdaging voor je spijsvertering, in de zomer kan die dat meestal wat makkelijker aan.

Extra (variatie) tips

Als je niet van ananas houdt of er niet tegen kunt, vervang je die door sinaasappel. Qua kokosmelk geldt dat je voor elke andere plantaardige melk kunt kiezen, ook als je van minder zoet houdt. Om de verkoelende tropicolada extra voedzaam te maken of zelfs als lunchgerecht (smoothiebowl) te gebruiken, voeg je havermout en noten of zaden toe. De zoetekauw kan een lepeltje honing toevoegen. Al deze voedzame extra ingrediënten werken ook nog eens ‘stressverlagend’, dus probeer en varieer!

Ingrediënten

voor 2 glazen

  • kokosmelk (ongeveer 200 ml, vers of uit pak)
  • munt (ongeveer 7 gram, bij voorkeur biologisch)
  • ananas (ongeveer 200 gram vers of ongezoete stukjes op sap)
  • banaan (1 rijpe)

Optioneel voor de garnering: stukjes banaan of ananas op een prikker en eventueel kokossnippers

Ook nodig: blender of keukenmachine

Bereidingswijze van verkoelende tropicolada

  1. Giet de kokosmelk onder in de blender of keukenmachine, dat zorgt ervoor dat hij lekker blijft draaien.

  2. Spoel de munt af, haal de blaadjes van de takjes en voeg ze toe. Je hoeft ze niet te drogen, een beetje extra water is geen probleem in een smoothie. Snijd de ananas in grove stukken als je voor een hele ananas hebt gekozen en breek je banaan in grove stukken. Voeg ook deze stukken toe.

  3. Zet je blender of keukenmachine aan en kijk of je de smoothie dun en drinkbaar genoeg vindt. Als je een smoothiebowl maakt met de extra ingrediënten, mag hij lekker dik blijven. Voeg eventueel nog wat kokosmelk of water toe, als je het juist dunner wilt hebben. Zelf houd ik van een dikke smoothie, maar dat drinkt wel lastiger.

  4. Giet de smoothie in de glazen en garneer eventueel voor een extra vrolijk effect. Geniet!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan gratis op De Proeverij!