De Proeverij – Zonder suiker zinnelijk zoet

Zonder suiker zinnelijk zoet

Hoe verzadig je op een gezonde manier je trek in zoet?

De feestdagen komen eraan en de winkels liggen al helemaal vol met lekkernijen. Pepernoten, borstplaat, chocolade; ze lokken je met hun heerlijke geuren naar binnen. Als je graag wat gezonder wilt ‘snoepen’, zonder jezelf vol te proppen met suiker, zijn deze maanden op zijn zachtst gezegd een uitdaging.

Je voorkeur voor zoet an sich is niet raar of ongezond.

De meeste mensen beginnen hun leven met mierzoete moedermelk, daarom associeer je zoet met veiligheid en geborgenheid. Toen we nog moesten jagen en verzamelen om onszelf te voeden, waren we blij met zoete vruchten en knollen, die meestal eetbaar waren. Dat hebben je hersenen onthouden, daarom word je blij van zoet. In beide voorbeelden gaat het echter wel om natuurlijke, ongeraffineerde suikers. Die vorm vind je niet in het snoepgoed in de supermarkt.

Er zijn gelukkig veel manieren om iets te kopen of zelf te zoeten met ongeraffineerde suikers.

Waarbij je ervoor zorgt dat je je verzadigd voelt na het ‘snoepen’, zodat je niet door blijft eten. Dat doe je bij het nuttigen van geraffineerde suikers wel, vanwege hun effect op je bloedsuikerspiegel. Ook voorkom je met ongeraffineerde suikers dat je ‘roofbouw’ pleegt op je eigen lichaam. Door je broodnodige vitaminen en mineralen gewoon te gebruiken als voedingsstof, i.p.v. voor het verwerken van de ongezonde geraffineerde suikers.

Een lijstje ongeraffineerde suikers:

  • Oerzoet / oersuiker / sucanat / rapadura (verschillende namen voor hetzelfde)
  • Ahornsiroop / maple syrup (prijzig, maar vol mineralen en vitaminen)
  • Diksap of stroop van vruchten (bv. appeldiksap, perendiksap, dadelstroop, etc.)
  • Graan- of moutstropen (bv. gerststroop, rijststroop, tarwestroop, etc.)
  • Amasake (een soort pudding)
  • Agave(siroop) (wel op extra toegevoegde suiker letten, kies de donkerste)
  • Stevia (alleen de natuurlijke vorm, dus de bladeren van het plantje, niet het poeder)
  • Palmsuiker en kokos(bloesem)suiker (over beide is wel wat discussie gaande)

Het is het gezondst om heel matig te kiezen voor (extra) zoet als het om je voeding gaat.

Je krijgt over het algemeen elke dag al meer dan voldoende suikers binnen. Wil je toch snoepen, ga dan voor de meest natuurlijke zoetmiddelen. In natuurwinkels vind je allerlei kant-en-klare producten die je kunt proberen. Bijvoorbeeld ‘raw’ snackrepen die zijn gezoet met gedroogd fruit (vaak met dadels). Ook ‘raw’ chocolate bevat meestal weinig tot geen geraffineerde suiker. Wil je zelf iets zoets bakken, gebruik dan de zoetmiddelen uit het lijstje of zoet met banaan of dadels. Dat zijn prima gezonde opties. Kom maar op met die feestdagen en blijf zonder suiker zinnelijk zoet!

Recept: speculaasmuffins gezoet met peer

Extra tip: gebruik honing als zoetmiddel. Onbewerkte en niet verhitte honing zit bomvol vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen en antioxidanten. Hoe donkerder de honing, hoe meer van die gezonde stoffen. De enzymen en een deel van de antibacteriële werking gaan echter verloren als je de honing verhit boven de 43 graden (dus ook in je kopje thee of in de oven). Gebruik dan liever een van de stropen of oerzoet.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!