Recept voor een chique choco-hazelnootkoek

Recept voor een chique choco-hazelnootkoek

Een heerlijk recept voor een chique choco-hazelnootkoek. Voor een gezonde en gezellige traktatie tijdens bijvoorbeeld de feestdagen. Zo hoef je niet schuldig te voelen! Let op de voorbereidingstijd voor het weken van de dadels!

Gezonde suikers

Dadels zijn een bron van ongeraffineerde suiker. Een veel betere keuze dus dan bijvoorbeeld riet- of kristalsuiker. Bovendien bevatten ze veel vezels en mineralen. Fijn voor je darmen en je spijsvertering; die help je daarmee een handje.

Ook gebruik je in dit recept plantaardige ‘melk’. Wat minder zuivel (echte melk) gebruiken, is vaak ook fijn voor je darmen. Prima om dat eens te doen tijdens de feestdagen!

Ingrediënten

  • 125 gram (bovenlaag) en 75 gram (koek laag) dadels
  • 75 gram (rauwe) cacao
  • 50 ml hazelnootolie (of walnoot- of sesamolie. Kokosvet smelten kan ook.)
  • ongeveer 50 gram roomboter (of kokosvet)
  • 30 ml hazelnootmelk (of amandel-, macadamia-, rijst- of kokosmelk)
  • 25 gram (bovenlaag) en 75 gram (koek laag) hazelnootmeel (of amandelmeel. Je kunt ook zelf noten tot meel malen.)
  • 1 theelepel koekkruiden
  • ongeveer 1 theelepel anijszaad
  • ½ theelepel zout
  • ongeveer ½ theelepel kaneel (of speculaaskruiden)

(Voor)bereiding

  1. Week de dadels apart van elkaar (in 2 porties) minstens 4 uur in water.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Vet een springvorm van 18 cm in en bekleed hem met bakpapier.
  2. Doe de portie van 75 gram geweekte dadels, 75 gram van het meel, de roomboter, alle kruiden & specerijen en het zout in een keukenmachine en meng tot een stevig beslag. Druk het beslag goed plat in de springvorm en bak het 10 minuten in de oven. Laat de koek laag afkoelen.
  3. Doe de portie van 125 gram geweekte dadels, cacao, olie, melk en 25 gram van het meel in een keukenmachine en maal tot een dikke, plakkerige choco-hazelnootpasta. Als je pasta te droog is, voeg dan druppelsgewijs extra olie toe.
  4. Smeer de pasta uit over de koek en laat opstijven in de koelkast.

Voor meer leuke recepten: klik HIER!