Zoek je een makkelijk (vooraf) te maken en lekker gerecht dat bij dit seizoen en verschillende soorten vegetarisch eten past? Denk dan eens aan een van de onderstaande vormen van pastinaaksoep met kurkuma. Let op de variatiemogelijkheden!
De vele voordelen van pastinaak en kurkuma
Pastinaak is nu heerlijk vers en goed te betalen, want je eet ‘lokaal’ en uit dit seizoen. De kurkuma is goed voor je immuunsysteem, altijd handig in de herfst. Ook helpt het je spijsvertering, wat weer fijn is voor je darmen. Bovendien geeft het je soep een prachtige kleur en het oog wil ook wat!
Variatietips en overige tips
De versie die hieronder staat, is geschikt voor veganisten. Met een broodje humus of notenpasta erbij heb je een lekkere lunch. Een flinke portie rijst en bonen / zaden o.i.d. erbij kan ook, dan kun je er zelfs een dinergerecht van maken. Aan alle varianten kun je ook wat stukjes fruit zoals appel toevoegen, voor wat extra zoet (aan het einde van de kooktijd).
Voor de andere soorten vegetarisch zijn deze extra’s mogelijk:
– de pescotariër kan bv. zalm op zijn brood / bij de rijst serveren
– de ovo-vegetariër kan bv. een gebakken of gekookt ei toevoegen (brood en rijst)
– de lacto-vegetariër kiest bv. voor zachte kaas op het brood of bij de rijst
– de pollotariër kan bv. (filet van) kip, eend of kalkoen toevoegen (brood en rijst)
Als je niet van pastinaak houdt, kun je ook voor knolselderij kiezen. In kruiden en specerijen kun je ook variëren, gebruik bv. kruidnagel (poeder) i.p.v. kaneel of kies voor de garam massala kruidenmix. Kurkuma wordt beter opneembaar i.c.m. peper. Zelf ben ik fan van het gemak van kurkumapoeder t.o.v. verse kurkuma (dat geeft erg af), maar ga gerust je gang! :)
Ingrediënten pastinaaksoep met kurkuma
voor 2 personen
- pastinaak (250 gram)
- bosui (een klein bosje)
- knoflook (1 teentje)
- kokosvet (1 eetlepel, kies extra vergine als je van kokossmaak houdt)
- olijfolie (1 eetlepel)
- kurkumapoeder (een halve eetlepel, of 1 cm verse kurkuma, geraspt)
- kaneel (poeder, 1 theelepel)
- komijn (poeder, 1 theelepel)
- nootmuskaat (poeder, 1 theelepel)
- groentebouillon (500 ml)
- peper en zout (naar smaak)
- optioneel: gemberpoeder (twee theelepels, of 1 cm verse gember, geraspt)
- optioneel: kardemom (poeder, een theelepel)
- optioneel: korianderzaad (gemalen, een theelepel)
- optioneel: korianderblaadjes (vers, klein gescheurd, naar smaak) ter garnering
- optioneel: amandelen (fijn gehakt, naar smaak) ter garnering
Ook nodig: staafmixer, blender of keukenmachine.
Bereidingswijze van pastinaaksoep met kurkuma
- Was allereerst de pastinaak grondig (een biologische hoef je niet te schillen, snijd slechte stukjes weg), was ook de bosui en schil de knoflook. Snijd de pastinaak in kleine stukjes, de bosui in mooie ringetjes en pers de knoflook.
- Verhit in een grote (soep)pan het vet en de olie en bak eerst kort je ui en knoflook. Voeg alvast je specerijen toe en als alles heerlijk geurt, ook de stukjes pastinaak. Laat het een minuutje bakken, let op dat er niets aanbrandt.
- Schenk vervolgens je bouillon erbij en laat alles ongeveer 20 minuten koken, tot je pastinaak mooi zacht is geworden. Gebruik nu je staafmixer om de soep te pureren (als je een blender of keukenmachine gebruikt, is het meestal belangrijk de soep eerst te laten afkoelen). Voeg eventueel extra kruiden of peper en zout toe naar smaak. Garneer naar wens.