Recepten

Door fruit te verwerken in je lunchsalade sla je 2 vliegen in 1 klap. Het is namelijk goed om je fruit met andere producten te combineren. Zo voorkom je een te snelle stijging van je glucosespiegel. Daarnaast is fruit in een gerecht vaak een echte smaakmaker. Deze lunchsalade met fruit, biet en pit is een hele gezonde makkelijke meeneemlunch.

Bomvol gezonde stoffen

Je combineert in dit gerecht vezelrijke en bladgroenten met de vitaminen uit fruit, veel mineralen uit glutenvrij graan en plantaardige eiwitten uit zaden en pitten. Goed dus voor een hele flinke en langdurige energieboost. Jij komt de dag wel door!

Ingrediënten

voor 2 personen

  • boekweit (100 gram) of zilvervliesrijs (200 gram)
  • sla naar keuze en/of spinazie (150 gram)
  • lente-ui (1/2 bosje)
  • verse munt en/of peterselie (1 bosje)
  • voorgekookte biet (2 stuks, ongeveer 150 gram)
  • mandarijn of sinaasappel (250 gram, eventueel uit blik, zonder suikers)
  • citroensap of balsamicoazijn (1 eetlepel)
  • extra vierge olijfolie (2 eetlepels)
  • honing (1 eetlepel)
  • peper & zout (naar smaak)
  • optioneel: chilipeper voor extra pit
  • zaden en pitten en/of onbewerkte noten (50 gram)

Bereidingswijze van de lunchsalade met fruit, biet en pit

  1. Breng in een ruime pan water aan de kook en kook de boekweit volgens de aanwijzingen op de verpakking. Tip: als je extra veel maakt, kun je het graan ook nog voor andere lunchgerechten gebruiken!
  2. Was ondertussen de sla, lente-ui en munt en laat goed uitlekken. Snijd in de tussentijd de voorgekookte biet in mooie dunne plakjes. Pel de mandarijnen of sinaasappel en snijd de parten in stukjes. Snijd ook de lente-ui in kleine stukjes (als jij gevoelige darmen hebt, wil je ze misschien even bakken). Als laatste snijd je de munt fijn.
  3. Maak een dressing van het citroensap, de olijfolie, de honing en (chili)peper & zout. Als je dit lunchgerecht voorbereidt om het mee te nemen, houd de dressing dan apart. Neem ‘m mee in een mini-jampotje of klein -goed af te sluiten- bakje.
  4. Mix de sla met alle overige ingrediënten (ook de zaden/pitten/noten) en verdeel de dressing erover zodra je gaat eten. Geniet ervan!

Variatietips: heel lekker in lunchsalades is couscous (niet glutenvrij). Durf ook een keer een pittige slasoort zoals rucola te gebruiken. In plaats van biet kun je variëren met gekookte bataat. Probeer daarnaast eens ander fruit uit. En kaas gaat ook heel goed samen met biet.

Zomertijd, borreltijd! Maak je borrel gezond en zelfs voedzaam met cocktails met fruit en kruiden, maar zonder alcohol. Zoals bijvoorbeeld deze alcoholvrije mojito met aardbei. Heerlijk fris en fruitig en ontzettend zomers omdat je er zomerfruit aan toevoegt. Lekker makkelijk en snel te maken ook… en het ziet er schitterend uit!

Seizoensfruit

Fruit zit vol vitaminen, zeker als je fruit uit het seizoen eet. Dus door zulk seizoensfruit toe te voegen aan je mocktail (alcoholvrije cocktail), krijg je makkelijk wat vitaminen binnen. Door er ook nog verse kruiden aan toe te voegen, maak je het helemaal gezond. Niet alleen leuk voor een zomerse borrel, maar ook heel gezellig bij een gezonde bbq! Ad fundum!

Ingrediëntenalcoholvrije mojito met aardbei glas

voor 2 ruime glazen

  • limoen (2 stuks, bij voorkeur biologisch)
  • halve aardbeien (5 stuks, 5 halve per glas, bij voorkeur vers en biologisch)
  • verse munt (10 blaadjes, 5 per glas, bij voorkeur biologisch)
  • honing (of andere ongeraffineerde suiker, 4 theelepels, 2 per glas)
  • aardbeienjam zonder suiker (6 eetlepels, 3 per glas, zelfgemaakt is het lekkerst ;p )
  • bruiswater (400 milliliter, 200 per glas)
  • optioneel: ijsblokjes (naar smaak)

Bereidingswijze van de alcoholvrije mojito met aardbei

voorbereiding: 10 minuten 

  1. Was eerst het fruit en de munt (biologisch fruit bevat minder bestrijdingsmiddelen). Pas op dat je de aardbeien niet plet of kneust, spoel ze vooral grondig af.
  2. Snijd daarna 1 limoen in partjes en de andere door de helft. Doe in elk glas het sap van een halve limoen door hem erboven stevig uit te knijpen. Snijd ook de aardbeien door de helft.
  3. Voeg vervolgens per glas de aangegeven hoeveelheid honing, aardbeienjam en bruiswater toe. Roer dit geheel kort door.
  4. Kneus nu de muntblaadjes licht in je hand door er zachtjes in te knijpen of ze over elkaar te wrijven. Je merkt dat de smaak en geur hierdoor vrijkomt. Verdeel ze samen met de limoenpartjes en halve aardbeien over de glazen. Voeg eventueel ook de ijsblokjes toe.

Tip: garneer met een vers takje munt, eventueel extra (rood) fruit of een parasolletje voor extra feestelijkheid!

Variatietips: bramen met basilicum, bessen met rozemarijn, citroen met lavendel, etc. Experimenteer, varieer, probeer en leer!

Zin in meer lekkers en handige recepten?

Bij het voedingsschema krijg je 36 recepten voor allerlei lekkere en makkelijke gerechten, die je in een mum van tijd op tafel zet. Gezond en voedzaam, met alle juiste voedingsstoffen, dus je hoeft nergens meer over na te denken. Ook handig als je geen schema wilt volgen, maar wel op zoek bent naar nieuwe recepten. En dat voor slechts 29,50 euro!

Pasen… tijd voor chocolade! Deze karamel choco reep is vegan, maar toch eiwitrijk en vrij van geraffineerde suikers en gluten. Daarom is het een tamelijk ‘verantwoorde’ reep, die je zonder schuldgevoel als feestelijke traktatie kunt serveren. Vandaag nog, tijdens Pasen of de komende dagen, als je er maar lang genoeg van af kunt blijven en niet alles meteen opeet…

Opties op de karamel choco reep bij allergieën

Als jij geen cacao verdraagt, laat je de chocoladelaag achterwege. Strooi dan gehakte nootjes over de karamellaag en bepoeder het geheel met carobepoeder. Bij een notenallergie vervang je de noten door zaden en pitten, zoals hennepzaad en zonnebloempitten. Iedereen kan dus een versie van deze karamel choco reep op tafel zetten! Er komt ook geen oven aan te pas en de reep is snel en simpel te maken.

Ingrediënten

genoeg voor 4 tot 6 personen (je kunt ongeveer 12 reepjes maken, of 1 enorme plak)

Voor het deeg

  • dadels (6 grote, als je van ‘plakkerig’ houdt, gebruik je er meer)
  • noten, bv. hazelnoten, amandelen of cashewnoten, een mix mag ook (100 gram)
  • kokosvet, cacaoboter of (NIET vegan!) roomboter (2 eetlepels)
  • meel, bv. hazelnootmeel, amandelmeel of boekweitmeel, een mix mag ook (40 gram)
  • zout (een snufje)
  • cacaopoeder (of carobepoeder), optioneel (1 a 2 eetlepels)
  • vanillepoeder (ongezoet!) of een andere specerij, optioneel (een snufje)

Voor de karamellaag

  • dadels (10 stuks, of meer als je het nog zoeter wilt hebben)
  • cashewnoten of blanke amandelen (50 gram)
  • kokosvet, cacaoboter of (NIET vegan!) roomboter (2 eetlepels)
  • plantaardige melk, bv. hazelnootmelk, kokosmelk, havermelk (120 – 150 ml)

Voor de chocoladelaag

  • pure chocolade (minimaal 70%), gezoet met ongeraffineerde suiker (120 gram)
  • noten, zaden of pitten (naar smaak, richtlijn: ongeveer 25 gram)

Ook handig: keukenmachine of sterke blender (of wat extra energie en mankracht) en staafmixer. Tevens een mengkom, en een platte schaal voor het opstijven in de koelkast.

Bereidingswijze van de karamel choco reep

voorbereiding: 30 minuten 

  1. karamel choco reepWeek allereerst de dadels voor, minimaal 30 minuten. Ook de noten voor de karamellaag kun je het beste even voorweken, dus doe dat tegelijkertijd.
  2. Hak ondertussen de overige noten zo fijn mogelijk. Bij voorkeur in een keukenmachine of sterke blender met de pulseerknop. Met de bodem van een zware pan op een snijplank of met een goed scherp mes lukt het echter ook. Let op: houd een deel van de fijngehakte noten apart voor de chocoladelaag.
  3. Smelt in de tussentijd het vet voor het deeg in een pannetje en doe het in de mengkom. Voeg daaraan meel, zout en optioneel cacao- en vanillepoeder toe en meng goed door elkaar. Zodra de dadels geweekt zijn, snijd je ze heel fijn (of gebruik de keukenmachine) en voeg je het kleinere deel voor het deeg ook toe. Let op: houd het grotere deel voor de karamellaag apart!
  4. Verdeel het deeg over de platte schaal in een lekkere dikke plak. Laat deze ‘opstijven’ in de koelkast terwijl je de rest van de karamel choco reep maakt.
  5. Smelt nu in een pannetje het vet voor de karamellaag. Maak ondertussen in de keukenmachine een glad mengsel van de apart gehouden fijngesneden dadels en de voorgeweekte noten. Met een sterke blender of staafmixer en mengkom lukt dit ook. Voeg beetje bij beetje de plantaardige melk toe. Het geheel mag niet te vloeibaar worden, wel plakkerig.
  6. Smeer deze laag over het deeg en zet het weer terug in de koelkast om uit te harden.
  7. Als laatste smelt je de pure chocolade au bain-marie. De chocolade smeer je bovenop de karamellaag en garneer je met de apart gehouden fijngehakte noten. Ook hierna laat je de plak weer uitharden in de koelkast.
  8. Zodra de plak hard genoeg is, kun je hem met een goed scherp mes in reepjes snijden. Geniet ervan!

Zin in meer lekkers en handige recepten?

Bij het voedingsschema krijg je 36 recepten voor allerlei lekkere en makkelijke gerechten, die je in een mum van tijd op tafel zet. Gezond en voedzaam, met alle juiste voedingsstoffen, dus je hoeft nergens meer over na te denken. Ook handig als je geen schema wilt volgen, maar wel op zoek bent naar nieuwe recepten. En dat voor slechts 29,50 euro!

Het is bijna Valentijn en of je die dag nu extra lief voor een ander of voor jezelf bent: deze smeuïge biet-en-choco cakejes passen daarbij! Ze zijn ook fijn voor je brein omdat ze gezond zijn door de toevoeging van rode biet en gezond vet. Biet die je overigens helemaal niet meer proeft zodra je de cakejes gebakken hebt!  

Genoeg voor 6 personen (of veel minder als je het liever allemaal zelf opeet).

Gezonde opties bij deze biet-en-choco cakejes

De hier beschreven variant is glutenvrij, waardoor je de cake ook als ontbijt of gezonde snack kunt eten. Bovendien staan er vegan, cacao- en notenvrije opties bij genoemd, dus je kunt er werkelijk iedereen blij mee maken. Ook leuk om uit te delen dus (spread the love)!

Ingrediënten

  •  ongeveer 200 gram gekookte biet
  • 100 g kokosvet (extra virgin als je van kokossmaak houdt)
  • wat extra voor het invetten
  • 100 ml ahornsiroop
  • 100 g rauw cacaopoeder (of carobe als je niet tegen cacao kunt)
  • 3 eieren (vegan: 3 eetlepels appelmoes of notenpasta)
  • 125 gram boekweitmeel OF
  • 50 gram kokosmeel
  • 125 g amandelmeel (of 100 gram boekweitmeel bij een notenallergie)
  • 2 tl (wijnsteenzuur) bakpoeder
  • 2 tl vanillepoeder (ongezoet, bij voorkeur bourbon)Ook nodig: staafmixer / keukenmachine en cakevormpjes (muffinvormpjes kunnen ook).

Bereidingswijze van biet-en-choco cakejes

voorbereiding: 20 minuten, baktijd: 30 minuten

  1. Verwarm allereerst de oven voor op 180 °C. Vet ook eventueel de cakevormpjes in met wat kokosvet of roomboter (bij siliconenvormpjes hoeft dat vaak niet).
  2. Snijd ondertussen de biet klein en pureer met een staafmixer of in een keukenmachine.
  3. Verwarm het kokosvet op laag vuur, voeg vervolgens ahornsiroop, cacaopoeder en bietpuree toe. Blijf roeren tot je een mooi glad chocolademengsel hebt.
  4. Klop alvast de eieren in een kom luchtig. Meng daarna in een andere kom de melen met het bak- en vanillepoeder. Voeg de geklopte eieren en het chocolademengsel toe aan de kom met droge ingrediënten en roer alles goed door elkaar.
  5. Vul de cakevormpjes met het beslag en plaats ze midden in de oven. Bak ze vervolgens in ongeveer 30 minuten gaar. (Ze zijn gaar als je er een satéprikker middenin steekt, die er daarna droog uitkomt).
  6. Optioneel: meng nog wat ahornsiroop met cacaopoeder en garneer daarmee de biet-en-choco cakejes.

Een heel feestelijk gerecht en makkelijk te bewaren en uit te delen, is kastanjesoep. Kastanjes zijn dit seizoen volop te verkrijgen en lekker gezond. Als je er daarnaast in het bos een paar raapt, kun je daar de tafel leuk mee decoreren (dat mogen daarvoor ook wilde zijn). Stijlvol en helemaal passend bij je gerecht! 

Geschikt voor 8 kommen.

Variatietips voor de kastanjesoep

Zoals vaak het geval is bij soep, kun je volop variëren met je ingrediënten. Maak je koelkast leeg als je nog een wortel over had, vervang de crème fraîche door een plantaardige room om het gerecht vegan te maken, et cetera. Als je niet zo goed tegen ui kunt, kun je die vervangen door prei (halveer de hoeveelheid). Een keer sesamolie gebruiken in plaats van olijfolie kan in deze kastanjesoep ook prima. Probeer en varieer!

Ingrediënten van deze soep

  • ui, 6 stuks
  • knoflook, 3 tenen
  • kastanjechampignons, 1 kilo
  • olijfolie (bij voorkeur extra vierge en biologisch)
  • water, 2 liter
  • (groente)bouillonblokjes, 3 stuks (bij voorkeur zonder gistextract)
  • pastinaak, 4 stuks (of 2 stuks knolselderij)
  • gekookte kastanjes, 400 gram*
  • crème fraîche, 250 ml (vegan optie: soja of haver kookroom)
  • zout en peper naar smaak*Je kunt ook zelf kastanjes bakken in de oven en pellen, dan kost het je meer tijd.

Bereidingswijze kastanjesoep

  1. Verwarm alvast een grote soeppan voor op laag vuur. Schil ondertussen de ui en knoflook en snijd fijn. Borstel of veeg de kastanjechampignons schoon en snijd ze in kleine plakjes. Doe een scheut olijfolie in de pan en bak alles een paar minuten goed aan.
  2. Voeg vervolgens 2 liter water toe, breng aan de kook en los de bouillonblokjes erin op. In de tussentijd schrob je de pastinaak schoon (biologische hoef je niet te schillen) en snijd je die in kleine stukjes. Als je voor knolselderij hebt gekozen, snijd je die in plakken, schil je die plakken en snijd je ze daarna in kleine stukjes. Snijd ook de kastanjes klein (houd een klein deel achter voor de garnering) en voeg alles toe aan het kokende water.
  3. Check na 15 minuten door met een vork erin te prikken of de pastinaak gaar is. Voeg zodra dat het geval is driekwart van de crème fraîche toe en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en voeg desgewenst wat water toe als je de soep liever wat dunner hebt.
  4. Garneer de soep per kom met een dotje van de overgebleven crème fraîche en een paar stukjes kastanje. Eet smakelijk!

Over mijgroente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Wat is er feestelijker dan ontbijten met… koek! Met dit recept voor een kruidig koek ontbijt (vegan) maak je genoeg om ook wat weg te kunnen geven. De koek is gluten- en zuivelvrij, wat hem geschikt maakt als ontbijt. Als je dat wilt, verlaag je de hoeveelheid ongeraffineerde suiker om de koek nog gezonder te maken of als je niet zo van zoet houdt. Ook geschikt als lekkere snack of toetje…

Variatietips voor het kruidig koek ontbijt

Het recept is voor een vrij ‘basic’ variant van het kruidig koek ontbijt. Je kunt de koek of koeken natuurlijk altijd pimpen met allerlei leuke toppings. Denk bijvoorbeeld aan gesmolten pure chocolade, waar je stukjes chocolade, gedroogde vrucht of noot in duwt. Zulke ingrediënten kun je ook in het deeg verwerken, let er dan op dat je wat extra vocht toevoegt.

Ingrediënten van de basis variant

  • (glutenvrij) havermeel, 180 gram
  • boekweitmeel, 150 gram
  • kokosbloesemsuiker, 75 gram
  • koekkruiden, 3 eetlepels
  • (wijnsteen) bakpoeder, 3 theelepels
  • zout, een snufje
  • gesmolten kokosolie (of roomboter – niet vegan), 110 gram
  • 1,5 theelepel vanille-extract
  • 4,5 eetlepels kokosmelk (of sojamelk)

Bereidingswijze kruidig koek ontbijt

  1. Verwarm je oven voor op 175 graden en maak ondertussen het deeg. Meng daarvoor eerst de droge producten met elkaar. Voeg daarna de gesmolten kokosolie en het vanille-extract toe. Kneed dit goed door elkaar (met de hand of een keukenmachine).
  2. Voeg vervolgens rustig aan, één voor één de lepels kokosmelk toe en kneed nog even verder. Er mag een mooie ‘bal’ ontstaan. Als je deeg te droog is, voeg je nog wat kokosmelk toe. Vind je het juist te nat en plakkerig, voeg dan wat boekweitmeel toe.
  3. Bekleed nu een bakplaat met bakpapier en verspreid het deeg er tamelijk plat over (ongeveer 1,5 – 2 cm dik). Eventueel in een mooie vorm of een paar mooie vormen, zodat je wat weg kunt geven. Bak de koek(en) in zo’n 15 a 20 minuten mooi bruin en laat ze afkoelen buiten de oven voor extra knapperigheid.Bewaaradvies: in een afgesloten (luchtdicht) bakje blijft alles lekker knapperig.

Over mijgroente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Niet iedereen houdt van spruitjes, maar omdat ze ontzettend gezond zijn en nu ‘in het seizoen’, hierbij een recept voor simpele smakelijke spruitjessoep. Ze zijn zo ontzettend gezond omdat ze vol vitaminen (B, C en K), mineralen en vezels zitten. Een fijne bijdrage dus aan een gezond eetpatroon in de herfst!

Geschikt voor 3 hele flinke kommen of 4 wat kleinere.

Variatietips voor de simpele smakelijke spruitjessoep

Met de ingrediënten van deze soep valt volop te variëren. Dus als je nog wat in de koelkast hebt wat op moet, doe dat erbij! Dat werkt meteen goed tegen voedselverspilling. Denk aan prei of bosui (kan ook in plaats van ui), koolsoorten zoals broccoli en bloemkool of een stuk bleekselderij. Voor nog meer ‘warmte’ voeg je als lekkere extra een stukje peper toe. Wil je een soep die nog meer ‘vult’ of eet je geen rijst, voeg dan (zoete) aardappel of pompoen toe.

Ingrediënten van deze soep

  • paddenstoelen, bijvoorbeeld champignons (250 gram)
  • olijfolie (scheut)
  • uien (2 stuks, flinke)
  • knoflook (minimaal 3 teentjes)
  • spruitjes (400 gram)
  • gember (ongeveer 1 cm)
  • water (750 ml)
  • bouillonblokjes zonder gistextract (2 stuks, of 2 eetlepels poeder)
  • volkoren basmati-, wilde of zilvervliesrijst (150 gram)
  • peterselie (bij voorkeur 2 verse takjes, of 2 eetlepels gedroogde)
  • peper (naar smaak)
  • sambal (optioneel, naar smaak)
  • nootmuskaat (1 theelepel)
  • geraspte kaas (120 gram) (of vegetarische spekjes of gekruide tofu)

Bereidingswijze simpele smakelijke spruitjessoep

  1. Maak eerst de paddenstoelen schoon met een borsteltje of keukenpapier (geen water, dat zuigen ze op). Snijd ze in kleine stukjes, terwijl je ondertussen alvast een flinke soep- of hapjespan op laag vuur voorverwarmt.
  2. Doe een scheut olijfolie in de pan, draai het vuur middelhoog en begin de paddenstoelstukjes te bakken. Verwijder in de tussentijd de schil van uien en snipper ze, zodat je de snippers kunt toevoegen aan de paddenstoelstukjes.
  3. Verwijder ook de schil van de knoflookteentjes en snijd (of pers) ze heel fijn. Voeg ze toe aan het groentemengsel en draai het vuur laag. Let goed op dat er niets aanbrandt. Draai desnoods het vuur nog even uit.
  4. Was nu de spruitjes, schoon ze en snijd ze in kwarten. Schil ook de gember en snijd (of rasp) die heel fijn. Doe alles met het water, de bouillonblokjes en rijst erbij in de pan, breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten koken (tot de spruitjes en rijst gaar zijn).
  5. Was ondertussen de verse peterselie en snijd fijn (je kunt de takjes ervan ook eten). Zet dit apart: je voegt deze pas toe als je de soep opdient. Als je voor (vegetarische) spekjes of tofu hebt gekozen i.p.v. voor kaas, kun je deze nu ook bakken.
  6. Proef de soep en breng deze desgewenst nog meer op smaak met peper en sambal. Garneer met nootmuskaat, peterselie en kaas.

Over mijgroente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Sangria is een van de meest favoriete zomerse feestdrankjes. Alcohol is echter niet heel bevorderend voor de weerstand. Dus hoe maak je heerlijke sangria zonder alcohol? Zodat je deze zomer toch een héél feestelijk drankje kunt serveren?

Met de verschillende fruit- en groentesappen in dit drankje zorg je voor een vitamineboost. Als je daarnaast ook nog verantwoorde snacks serveert, werk jij op jouw feest dus eigenlijk aan de weerstand van je gasten. Lief van je!

Geschikt voor 4 glazen.

Ingrediënten voor sangria zonder alcohol

  • zoet groentesap, bijvoorbeeld wortel- of bietensap (200 ml)
  • sinaasappelsap, bij voorkeur vers geperst (250 ml)
  • appelsap (troebel, 250 ml)
  • druivensap (300 ml)
  • appel (biologisch, 1 stuk)
  • druiven (biologisch, een klein trosje)
  • sinaasappel (biologisch, 1 stuk)
  • citroen (biologisch, 1 stuk)
  • munt (biologisch, 6 mooie takjes)
  • kaneelstokje (2 stuks)

Variatietips: gebruik een keer wit druivensap i.p.v. rood in combinatie met limoensap i.p.v. sinaasappelsap. Ook kun je de druiven vervangen door blauwe bessen (wel iets meer dan), of die sowieso toevoegen. Een andere leuke variatie is basilicum gebruiken i.p.v. munt (of gewoon erbij). Rood fruit zoals aardbeien en kersen doet het ook goed in deze sangria.

Bereidingswijze van deze alcoholvrije sangria

  1. Kies bij voorkeur een doorzichtige glazen kan uit, want het is leuk om je sangria goed te kunnen zien. Giet daarin eerst de vier sappen bij elkaar.
  2. Was vervolgens het fruit, je hoeft het niet te schillen. Verwijder bij de appel het klokhuis en snijd de appel in dikke schijven. Snijd de druiven door de helft en het andere fruit in dunne schijfjes. Voeg driekwart van het fruit toe in de kan.
  3. Was de munt en voeg 2 takjes toe in de kan, evenals de kaneelstokjes.
  4. Zet de kan met al deze ingrediënten ongeveer een uur in de koelkast. Koud is de sangria namelijk het lekkerst.
  5. Garneer je glazen met het overgebleven fruit en een munttakje per glas. Pas als laatste giet je daar de sangria zonder alcohol over. Op jullie gezondheid!

Over mijgroente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Bloemkool kun je in de extra gezonde biologisch-dynamische variant krijgen en is bovendien supergoed voor je weerstand. In dit recept gebruik je deze groente voor plantaardige ‘bloemkoolsteaks op de bbq’. Je maakt ze dus op de bbq, of gewoon in een grillpan. Voor een leuke variatie op vlees en -in het geval van de bbq- lekker gezond in de buitenlucht. Bovendien gebruik je er lekker veel kruiden bij, ook echte weerstandboosters!

Gezonde stoffen in bloemkool

Deze groente bevat heel veel vitamines (C, K, B en E) en mineralen (kalium, mangaan, magnesium en fosfor). Daarnaast zit bloemkool vol vezels en antioxidanten. Wat het tevens een weerstandbooster maakt, is dat het rijk is aan choline: goed voor je hersenen. Met de flinke hoeveelheid sulforafaan bescherm je ook nog eens je hart en bloedvaten, bovendien lijkt dit anticarcinogeen te werken (tegen kanker).

Bloemkool in een koolhydraatarm dieet

Een van de vele kanten van bloemkool is dat je het goed in een koolhydraatarm dieet kunt gebruiken, als je daarvan houdt. Je kunt er immers ‘rijst’ van maken, een ‘pizzabodem’ of lekkere puree (i.p.v. aardappelpuree). De recepten hiervoor zijn talrijk. Ook aan dit recept hoef je geen extra zetmeelrijke producten toe te voegen; je kunt het gerecht dus desgewenst koolhydraatarm houden.

Ingrediënten voor bloemkoolsteaks op de bbq

geschikt voor ongeveer 4 personen

  • bloemkolen (2 kleine stuks)
  • olijfolie, bij voorkeur extra vierge en biologisch (een hele flinke scheut)
  • oregano (1 bosje vers / naar smaak gedroogd)
  • bieslook (1 bosje vers / naar smaak gedroogd)
  • dille (1 bosje vers / naar smaak gedroogd)
  • kurkuma (gedroogd, naar smaak, maar niet te veel, optioneel: voor extra weerstand)
  • kappertjes (ongeveer 2 eetlepels)
  • zout (naar smaak)
  • peper (naar smaak)

Bereidingswijze van bloemkoolsteaks op de bbq

  1. Snijd 2 grote dikke plakken uit midden van bloemkool  en bewaar / gebruik de rest ervan voor bijvoorbeeld die rijst, pizzabodem of puree). Je verspilt natuurlijk niets. Blancheer deze plakken daarna ongeveer 5 minuten (niet te lang, want ze garen nog op de bbq).
  2. Maak ondertussen de bbq goed heet en smeer het rooster in met olie. Je kunt ook een groentebakje voor de bbq gebruiken; vet dat dan wel ook in.
  3. Laat de geblancheerde plakken even uitlekken en dep ze eventueel een beetje droog (met een schone keukendoek of keukenpapier). Grill hierna de plakken op de bbq (of in je grillpan).
  4. Maak ondertussen een kruidendressing van de olijfolie, kruiden, kurkuma en kappertjes. Voeg zoveel toe als jij zelf lekker vindt, dus proef steeds tussendoor even. Op diezelfde manier (proevend) voeg je zout en peper toe.
  5. Deze steaks smaken lekker met een frisse salade en feta of een gepocheerd eitje. Geniet!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Vanaf april (ongeveer) kun je weer genieten van verse andijvie. Zowel rauw als gekookt is dit een supergezonde groente, een echte booster voor je weerstand. Met een frisse en pittige smaak, zelfs tamelijk bitter, zoals het hoort. Daarom combineer je het in dit recept voor een frisse en fruitige andijviesalade met wat zoet, zuur en zout; voor die echte volle smaak! 

Vitaminen en mineralen in andijvie

Andijvie bevat gemiddeld meer mineralen dan de meeste andere groenten. Vooral het buitenste blad bevat veel vitamine A en kalium. Daarnaast is andijvie rijk aan foliumzuur (vitamine B11), mangaan en antioxidanten. Deze hele verzameling maakt andijvie gezond voor je hart, maag en vooral je lever. Groenten met veel bitterstoffen zijn sowieso vaak een genot voor je lever omdat ze die helpen bij het reinigen.

Houdbaarheid van andijvie

Net als andere groene bladgroenten bestaat andijvie voor een groot deel uit water. Daarom kun je verse andijvie slechts een paar dagen fris houden op een koele, donkere plaats. Laat de groente wel ademen (dus niet in een afgesloten zak). Gelukkig kun je andijvie net als bijvoorbeeld sla wel weer ‘oppeppen’ in heel koud water, als de blaadjes een beetje verlept zijn. 

Ingrediënten voor de frisse en fruitige andijviesalade

  • andijvie (1 krop)
  • rozemarijn (1 eetlepel na het fijnsnijden) 
  • dille (vers, 2 takjes)
  • boter (5 eetlepels) (extra vierge olijfolie als je vegan prefereert)
  • knoflook (1 teen)
  • citroen (1/2, voor 2 eetlepels sap)
  • sinaasappel (1/2, voor 4 eetlepels sap)
  • honing (2 theelepels) (ahornsiroop als je vegan prefereert)
  • Oost-Indische Kers (optioneel, 5 bloemen)
  • borage = komkommerkruid (optioneel, een handvol bloemetjes)
  • noten, zaden en pitten zoals walnoten, sesamzaad en pompoenpitten (een hand per persoon)

Bereidingswijze van de frisse en fruitige andijviesalade

  1. Was de andijvie, rozemarijn en dille eerst, droog ze goed en snijd ze daarna. De andijvie snijd je grof of je scheurt de blaadjes met je handen in stukken. Wat overigens ook leuk is om met kinderen te doen. De rozemarijn en de dilletakjes snijd je echter heel fijn.
  2. Smelt ondertussen de boter op laag vuur in een pan. Versnipper (heel fijn) of pers ook de knoflookteen. Snijd de citroen en sinaasappel doormidden, zodat je het sap eruit kunt persen. Dat kun je gewoon met de hand doen: lekker makkelijk en het scheelt weer afwas ;p
  3. Roer zout, peper, rozemarijn, knoflook, sappen en honing door de boter op het vuur. Laat heel even pruttelen zodat de smaken goed mengen en vervolgens goed afkoelen. Giet deze dressing over de andijvie en garneer met peper, bloemen en dille.
  4. Voeg als allerlaatste een hand noten, zaden en/of pitten per persoon toe en eet smakelijk!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!