Recept voor frisse en fruitige andijviesalade

frisse en fruitige andijviesalade

Vanaf april (ongeveer) kun je weer genieten van verse andijvie. Zowel rauw als gekookt is dit een supergezonde groente, een echte booster voor je weerstand. Met een frisse en pittige smaak, zelfs tamelijk bitter, zoals het hoort. Daarom combineer je het in dit recept voor een frisse en fruitige andijviesalade met wat zoet, zuur en zout; voor die echte volle smaak! 

Vitaminen en mineralen in andijvie

Andijvie bevat gemiddeld meer mineralen dan de meeste andere groenten. Vooral het buitenste blad bevat veel vitamine A en kalium. Daarnaast is andijvie rijk aan foliumzuur (vitamine B11), mangaan en antioxidanten. Deze hele verzameling maakt andijvie gezond voor je hart, maag en vooral je lever. Groenten met veel bitterstoffen zijn sowieso vaak een genot voor je lever omdat ze die helpen bij het reinigen.

Houdbaarheid van andijvie

Net als andere groene bladgroenten bestaat andijvie voor een groot deel uit water. Daarom kun je verse andijvie slechts een paar dagen fris houden op een koele, donkere plaats. Laat de groente wel ademen (dus niet in een afgesloten zak). Gelukkig kun je andijvie net als bijvoorbeeld sla wel weer ‘oppeppen’ in heel koud water, als de blaadjes een beetje verlept zijn. 

Ingrediënten voor de frisse en fruitige andijviesalade

 • andijvie (1 krop)
 • rozemarijn (1 eetlepel na het fijnsnijden) 
 • dille (vers, 2 takjes)
 • boter (5 eetlepels) (extra vierge olijfolie als je vegan prefereert)
 • knoflook (1 teen)
 • citroen (1/2, voor 2 eetlepels sap)
 • sinaasappel (1/2, voor 4 eetlepels sap)
 • honing (2 theelepels) (ahornsiroop als je vegan prefereert)
 • Oost-Indische Kers (optioneel, 5 bloemen)
 • borage = komkommerkruid (optioneel, een handvol bloemetjes)
 • noten, zaden en pitten zoals walnoten, sesamzaad en pompoenpitten (een hand per persoon)

Bereidingswijze van de frisse en fruitige andijviesalade

 1. Was de andijvie, rozemarijn en dille eerst, droog ze goed en snijd ze daarna. De andijvie snijd je grof of je scheurt de blaadjes met je handen in stukken. Wat overigens ook leuk is om met kinderen te doen. De rozemarijn en de dilletakjes snijd je echter heel fijn.
 2. Smelt ondertussen de boter op laag vuur in een pan. Versnipper (heel fijn) of pers ook de knoflookteen. Snijd de citroen en sinaasappel doormidden, zodat je het sap eruit kunt persen. Dat kun je gewoon met de hand doen: lekker makkelijk en het scheelt weer afwas ;p
 3. Roer zout, peper, rozemarijn, knoflook, sappen en honing door de boter op het vuur. Laat heel even pruttelen zodat de smaken goed mengen en vervolgens goed afkoelen. Giet deze dressing over de andijvie en garneer met peper, bloemen en dille.
 4. Voeg als allerlaatste een hand noten, zaden en/of pitten per persoon toe en eet smakelijk!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!