De Proeverij – Tien top-tips voor je weerstand

Tien top-tips voor je weerstand

In deze bizarre ‘Corona-tijd’ is het superbelangrijk dat je zo gezond mogelijk blijft. Of je nu oud of jong bent en wel of niet tot de risicogroep behoort: boosten die boel! Daarom staan in dit artikel tien top-tips voor je weerstand. 

1e top-tip: eet elke dag gezond (vers en onbewerkt)

Dit klinkt als een inkoppertje, maar elke dag gezond eten kan best uitdagend zijn. Je hele situatie is immers anders. Waarschijnlijk werk je vanuit huis en de verleiding van ‘even wat halen’ is daardoor soms extra groot. Bovendien wil je misschien de lokale ondernemer steunen. Als je elke dag vers, onbewerkt en vooral veel groenten eet, is dat echter wel het beste voor jou. 

2e top-tip: beweeg elke dag voldoende (minimaal 30 min. matig tot intensief)

Voldoende bewegen betekent natuurlijk voor iedereen wat anders. Iemand die in de zorg werkt, rent zich al de hele dag de benen uit de kont. Als je echter normaal gesproken op kantoor werkt en nu thuis, zit je misschien meer dan anders. Probeer elk uur de benen even te strekken en beweeg per dag minimaal 30 min. onafgebroken matig tot intensief.

3e top-tip: haal elke dag een frisse neus (houd voldoende afstand)

tien top-tips voor je weerstand buitenHoewel het de bedoeling is dat je zoveel mogelijk binnen blijft, is het gezond om elke dag een frisse neus te halen. Buitenlucht en buitenlicht zijn namelijk heel erg goed voor je. Zo lang je het beperkt tot een rondje in de buurt o.i.d. en voldoende afstand tot anderen houdt, is het goed. Maak bijvoorbeeld een lunchwandeling of ga een rondje joggen.

4e top-tip: creëer elke dag een rustmoment (voor de nodige ontspanning)

Wat rust en ontspanning voor jou inhouden, weet je zelf het beste. De een vindt het heerlijk om een boek te lezen, de ander luistert liever naar muziek. Iedereen heeft zijn eigen manieren om te ontspannen. Het belangrijkste is dat je elke dag de tijd neemt voor rust. Juist nu je in een spannende tijd leeft, is ontspanning essentieel voor ‘herstel’ in je lichaam.

5e top-tip: wees extra lief voor anderen (verbinding en ‘intimiteit’)

Nu je afstand moet houden tot anderen, kun je een gebrek aan ‘intimiteit’ en verbinding ervaren. Zeker als je normaal gesproken een knuffelachtig type bent, is dit een lastige tijd. Deel daarom op alle mogelijke andere manieren jouw liefde. Stuur bijvoorbeeld een lief kaartje of cadeautje, help iemand uit je buurt en bel je naasten wat vaker.

6e top-tip: geeft je creativiteit de ruimte (aan de slag!)

Ga niet bij de pakken neerzitten, maar ga lekker creatief aan de slag. Waarschijnlijk heb je wat meer tijd op een dag omdat je reistijd van en naar je werk is afgenomen. Dan is dit je kans om je creativiteit volop de ruimte te geven. Pak je oude hobby’s weer op en teken, schilder, dans, maak muziek, zing, bak taarten, schrijf… wat dan ook!

7e top-tip: begin en eindig de dag met rituelen (voor discipline)

tien top-tips voor je weerstand mediterenHet kan lastig voor je zijn thuis met discipline aan de gang te gaan. Uit bed komen en op tijd gaan slapen terwijl je misschien geen ‘deadline’ hebt. Dan helpt het je je eigen rituelen te bedenken en hanteren. Zoals vóór 9.00 uur kort mediteren, 3 plannen voor die dag bedenken en ontbijten. Of uiterlijk om 21.30 uur je telefoon uit doen en in bed gaan lezen.

8e top-tip: respecteer emoties en gevoelens (druk niets weg)

Wat deze rare tijd ook met je doet, heb daar respect voor. Misschien voel je veel angst of boosheid, misschien ben je juist heerlijk rustig aan het bezinnen op de toekomst. Geef aan al die emoties en gevoelens de ruimte, want ze zijn er niet voor niets. Zodra je iets weg probeert te drukken of eraan voorbijgaat, komt het meestal extra hard terug…

9e top-tip: ruim op (in je hoofd en in je huis)

Opruimen geeft je ruimte, letterlijk en figuurlijk. Gebruik daarom een deel van de extra tijd die je nu misschien hebt daarvoor. Ruim steeds een nieuw hoekje van je huis op of deel een kast opnieuw in. Je zult merken dat je door het fysieke opruimen ook in je hoofd ruimte krijgt. Dat geeft vervolgens weer ruimte voor allerlei nieuwe ideeën. 

10e top-tip: doe alles stap voor stap (gun jezelf tijd)

Doe rustig aan, zet steeds een klein stapje en gun jezelf tijd en ruimte in deze nieuwe situatie. Mensen hebben soms de neiging tot ‘paniekvoetbal’; te gaan rennen en vliegen en plannen er keihard doorheen te willen duwen als dingen veranderen. Wees mild voor jezelf en anderen en zet steeds een klein nieuw stapje. Dat werkt duurzamer en zeker minder stressvol.

Je ziet het: deze tien top-tips voor je weerstand gaan zowel over fysieke als mentale aspecten. Alles hangt dan ook met elkaar samen; dus pak altijd zoveel mogelijk aan!

Ben je na het lezen van dit artikel over tien top-tips voor je weerstand benieuwd naar weerstand boostende recepten die je zelf niet had bedacht? Check dan of je interesse hebt in de mini-detox en neem contact met me op!

Recept voor frisse en fruitige andijviesalade

frisse en fruitige andijviesaladeVanaf april (ongeveer) kun je weer genieten van verse andijvie. Zowel rauw als gekookt is dit een supergezonde groente, een echte booster voor je weerstand. Met een frisse en pittige smaak, soms zelfs tamelijk bitter. Daarom combineer je het in dit recept voor een frisse en fruitige andijviesalade met wat zoet, zuur en zout, voor die echte ronde smaak! 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!De