Recept voor bloemkoolsteaks op de bbq

bloemkoolsteaks op de bbq

Bloemkool kun je in de extra gezonde biologisch-dynamische variant krijgen en is bovendien supergoed voor je weerstand. In dit recept gebruik je deze groente voor plantaardige ‘bloemkoolsteaks op de bbq’. Je maakt ze dus op de bbq, of gewoon in een grillpan. Voor een leuke variatie op vlees en -in het geval van de bbq- lekker gezond in de buitenlucht. Bovendien gebruik je er lekker veel kruiden bij, ook echte weerstandboosters!

Gezonde stoffen in bloemkool

Deze groente bevat heel veel vitamines (C, K, B en E) en mineralen (kalium, mangaan, magnesium en fosfor). Daarnaast zit bloemkool vol vezels en antioxidanten. Wat het tevens een weerstandbooster maakt, is dat het rijk is aan choline: goed voor je hersenen. Met de flinke hoeveelheid sulforafaan bescherm je ook nog eens je hart en bloedvaten, bovendien lijkt dit anticarcinogeen te werken (tegen kanker).

Bloemkool in een koolhydraatarm dieet

Een van de vele kanten van bloemkool is dat je het goed in een koolhydraatarm dieet kunt gebruiken, als je daarvan houdt. Je kunt er immers ‘rijst’ van maken, een ‘pizzabodem’ of lekkere puree (i.p.v. aardappelpuree). De recepten hiervoor zijn talrijk. Ook aan dit recept hoef je geen extra zetmeelrijke producten toe te voegen; je kunt het gerecht dus desgewenst koolhydraatarm houden.

Ingrediënten voor bloemkoolsteaks op de bbq

geschikt voor ongeveer 4 personen

 • bloemkolen (2 kleine stuks)
 • olijfolie, bij voorkeur extra vierge en biologisch (een hele flinke scheut)
 • oregano (1 bosje vers / naar smaak gedroogd)
 • bieslook (1 bosje vers / naar smaak gedroogd)
 • dille (1 bosje vers / naar smaak gedroogd)
 • kurkuma (gedroogd, naar smaak, maar niet te veel, optioneel: voor extra weerstand)
 • kappertjes (ongeveer 2 eetlepels)
 • zout (naar smaak)
 • peper (naar smaak)

Bereidingswijze van bloemkoolsteaks op de bbq

 1. Snijd 2 grote dikke plakken uit midden van bloemkool  en bewaar / gebruik de rest ervan voor bijvoorbeeld die rijst, pizzabodem of puree). Je verspilt natuurlijk niets. Blancheer deze plakken daarna ongeveer 5 minuten (niet te lang, want ze garen nog op de bbq).
 2. Maak ondertussen de bbq goed heet en smeer het rooster in met olie. Je kunt ook een groentebakje voor de bbq gebruiken; vet dat dan wel ook in.
 3. Laat de geblancheerde plakken even uitlekken en dep ze eventueel een beetje droog (met een schone keukendoek of keukenpapier). Grill hierna de plakken op de bbq (of in je grillpan).
 4. Maak ondertussen een kruidendressing van de olijfolie, kruiden, kurkuma en kappertjes. Voeg zoveel toe als jij zelf lekker vindt, dus proef steeds tussendoor even. Op diezelfde manier (proevend) voeg je zout en peper toe.
 5. Deze steaks smaken lekker met een frisse salade en feta of een gepocheerd eitje. Geniet!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!