de gezonde bbq

Het is er al een paar keer héérlijk weer voor geweest: de barbecue (bbq)! Lekker en gezellig samen buiten allerlei hapjes eten, yum! Dat kan bijzonder ongezond en ‘dik-makend’ zijn, maar gelukkig zijn er ook vele opties voor de gezonde bbq. Tevens geschikt voor ‘de slanke lijn’ :)

De gezonde bbq slim voorbereiden

Als je bezig bent met het opstoken van het vuur, krijg je vaak al een beetje trek. De gedachte aan eten doet je watertanden en je buik begint te rommelen. Dat is logisch; je spijsverteringkomt al op gang door aan eten te denken. 

saus

Wanneer je dan al broodjes en sausjes hebt klaargezet, wordt het wel héél moeilijk om de verleiding te weerstaan. Wees dus slim bij het voorbereiden en zet juist de gezonde hapjes als eerste klaar. Bijvoorbeeld salades, fruitspiesjes, etc. Dan kun je met een gerust hart snaaien.

Slimme gerechten uitkiezen

De hardcore vleeseter wil waarschijnlijk wel wat vlees op de bbq leggen. In dat geval is het slim om voor de niet al te bewerkte vleessoorten te kiezen. Zoals een spies van (biologisch) kippenvlees, biefstuk of een runderlapje. Probeer hotdogs, hamburgers en braadworsten te vermijden, die zijn erg bewerkt en erg vet.

Als vis een optie is, kun je daar ook heel veel kanten mee op. Verpak bijvoorbeeld zalm met citroen en verse kruiden in aluminiumfolie, dat smaakt fantastisch op de bbq. Het zijn echter natuurlijk vooral groenten die van je bbq een gezonde, licht verteerbare en ‘slanke’ bbq maken. 

Veel groenten (en fruit) op de gezonde bbq

aubergine

Superlekker, uitermate gezond en in sommige gevallen ook geschikt als eiwitbron: groenten! Die kun je op verschillende manieren gebruiken op de bbq. 

Gril bijvoorbeeld, courgette, aubergine, paprika, ui en venkel ‘in hun geheel’ of in plakken. Of maak een stick van verschillende groenten en paddenstoelen op een voorgeweekt rozemarijntakje. Gevulde portobello’s in aluminiumfolie zijn ook verrukkelijk. Zelfs een maiskolf of (zoete) aardappel kun je na kort voorkoken gaar grillen op de bbq.

Wat fruit betreft, ga lekker los! Ananas en steenfruit (zoals perzik en nectarine) smaakt gegrild op de bbq heel bijzonder. Een banaan in aluminiumfolie kan ook. Experimenteer!

Bijgerechten bij de gezonde bbq

salade

Wat je náást de gebakken en gegrilde gerechten serveert, is natuurlijk ook belangrijk. Wellicht ten overvloede, maar toch: wit stokbrood is niet de beste keuze… Ga voor volkoren en serveer niet alleen brood, maar ook een lekker quinoa- of rijstgerecht. 

Daarnaast kun je heerlijke salades maken, met volop groenten. Sla met verse munt, watermeloen en onbewerkte noten of feta bijvoorbeeld. Gewoon simpel weg te knabbelen zijn tomaatjes, stukjes komkommer, wortel en paprika. Zelfs bloemkoolroosjes met een zelfgemaakte (yoghurt)dip kun je rauw serveren en zijn erg gezond. 

Denk ook eens aan fruitspiesjes met aardbeien, stukjes appel en een paar bessen. En maak je dipsauzen zelf, met een basis van volle yoghurt i.p.v. mayonaise.

Drankjes bij de gezonde bbq

Met warm weer komt alcohol ‘extra hard aan’. Probeer zoveel mogelijk alcoholvrij te drinken en zorg in ieder geval voor voldoende water. Dat hoeft niet saai te zijn, je kunt heel lekker en mooi water met een smaakje serveren. En maak ook eens een bijzondere smoothie!

Omdat je lang aan het eten bent, drink je ongemerkt waarschijnlijk (veel) meer dan anders. Met de bovenstaande tips voorkom je een kater; drink water! ;p

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde mogelijkheden of gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Wil je misschien een keer op je werk of met vriendinnen bijzonder gezond en gezellig eten? Lees dan hoe je de healthy lunch als ‘uitje’ kunt consumeren of neem contact met me op!

Recept voor zoete ‘patat’

Zoete ‘patat’ is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij het barbecueën. Deze patat is dan ook geen ‘echte’ patat zoals je die kent uit de frituurpan. Je gaat immers geen frituurpan op je bbq zetten… Het gaat hier om zoete aardappel, en dan ook echt zoet! Als lekker en tamelijk gezond bijgerecht, wat je kunt maken op de bbq. 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!