zoete 'patat'

Zoete ‘patat’ is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij het barbecueën. Deze patat is dan ook geen ‘echte’ patat zoals je die kent uit de frituurpan. Je gaat immers geen frituurpan op je bbq zetten… Het gaat hier om zoete aardappel, en dan ook echt zoet! Als lekker en tamelijk gezond bijgerecht, wat je kunt maken op de bbq. 

Het recept voor zoete ‘patat’ komt uit het boek Braai van Jan Braai (braai = bbq in het Zuid-Afrikaans).

Dit keer zonder ‘draai’, omdat het recept al heel leuk en lekker is gewoon zoals het is. Natuurlijk kun je wel variëren, met speciale honing, met ahornsiroop i.p.v. honing, met kokosvet i.p.v. boter, etc. 

Zoete aardappel is gezond omdat daar veel vitaminen, mineralen en vezels in zitten. Er zit o.a. veel  ijzer, calcium, selenium en het antioxidant betacaroteen (de voorloper van vitamine A) in. Fijn voor je darmen en je gezondheid dus! 

Ingrediënten

(voor 4 – 6 personen)

  • zoete aardappelen (1 kg)
  • honing (125 ml)
  • roomboter (50 gram)
  • kaneelstokje 
  • sinaasappelschil (van een kwart sinaasappel)
  • zout (1 theelepel)

Ook nodig: vuurvaste pan (bij voorkeur van gietijzer) met deksel

Bereiding van zoete ‘patat’

  1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in schijfjes of stukjes. 
  2. Laat ondertussen in je vuurvaste pan op je bbq de honing en boter smelten. Roer even en voeg na het smelten alle andere ingrediënten toe.
  3. Vervolgens doe je het deksel op de pan en laat je het geheel zachtjes gaar pruttelen in ongeveer 30 minuten. Tussendoor mag je 1 a 2 keer roeren, maar als je dat vaker doet, krijg je zoete puree i.p.v. zoete ‘patat’. Ook lekker, net iets minder mooi.

Voor de quick and easy way: kook je zoete aardappel even voor, dan kun je de prutteltijd verkorten. De smaak is dan wel minder intens.

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde mogelijkheden of gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Wil je misschien een keer op je werk of met vriendinnen bijzonder gezond en gezellig eten? Lees dan hoe je de healthy lunch als ‘uitje’ kunt consumeren of neem contact met me op!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!