Recept voor ‘kan-altijd-koekje’

kan-altijd-koekje

Koekjes die je uit de supermarkt haalt, horen zelden thuis in een gezond dieet. Vooral omdat ze over het algemeen vol geraffineerde suikers zitten. Dus zeker als je ziek bent, zou je die koekjes helemaal links moeten laten liggen. 

Dit het ‘kan-altijd-koekje’ zoet je daarentegen zelf met dadels. Die door hun enorme hoeveelheid vezels en in combinatie met de andere ingrediënten een veel minder piekerige schommeling in je glucosespiegel veroorzaken. 

Bovendien zitten ze vol vitaminen en mineralen, waaronder A, B, K, kalium en magnesium. 

Mocht je liever ook je hoeveelheid natuurlijke suikers willen verkleinen, voeg dan wat minder dadels toe. De kokosrasp en het vanillepoeder dragen namelijk ook al bij aan de zoete smaak. Pas bovendien extra op als je last hebt van een iets te vlotte stoelgang, want dadels kunnen een licht laxerend effect hebben.

Ingrediënten

(voor ongeveer 25 koekjes)

 • 300 gram biologische (ongezwavelde en ongesuikerde) dadels zonder pit*
 • 100 gram glutenvrije havermout
 • 80 gram boekweitmeel
 • 60 gram amandelmeel
 • 20 gram kokosrasp
 • 20 gram carobe- of cacaopoeder (of nog meer kokosrasp)
 • 4 eetlepels kokosvet
 • 3 eieren
 • 2 theelepels vanillepoeder (of 1 en 1 theelepel kaneel)

Optioneel: chocolade zonder geraffineerde suiker met minimaal 70% cacao

Ook nodig: keukenmachine (of wat meer geduld i.c.m. een goede snijtechniek)

*Je kunt ook een keer variëren met een deel ander gedroogd fruit, zoals vijgen of abrikozen.

Bereiding van het ‘kan-altijd-koekje’

 1. Verwarm allereerst de oven voor op 175 graden. Zet ook een bakplaat voor in de oven klaar (of een groot plat bord) met alvast een vel bakpapier erop.
 2. Maak vervolgens een mooi soepel deeg van alle ingrediënten in de keukenmachine. Als je die niet hebt, snijd dan de dadels zo fijn mogelijk. Vijzel desgewenst ook de havermout ‘fijn’. Kneed daarna met de hand alles stevig door elkaar tot een zo soepel mogelijk deeg. 
 3. Gebruik een eetlepel om steeds dikke bollen deeg van ongeveer gelijke grootte te maken. Plet die bollen deeg op het bakpapier tot rondjes van ongeveer 1 cm dik.
 4. Bak als laatste deze rondjes in ongeveer 16 minuten (of net iets langer) in de oven. Het ‘kan-altijd-koekje’ is van zichzelf al vrij donker, dus pas op aanbrandgevaar!

Optioneel smelt je de chocolade au-bain-marie en verdeel je die over de gebakken koekjes. Geniet van je ‘kan-altijd-koekje’!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde mogelijkheden of gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Wil je misschien een keer op je werk of met vriendinnen bijzonder gezond en gezellig eten? Lees dan hoe je de healthy lunch als ‘uitje’ kunt consumeren of neem contact met me op!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!