De Proeverij – Hoe zet je voeding in bij ziekte

hoe zet je voeding in bij ziekte

Ziek zijn is geen pretje. Niet voor jezelf en niet voor de mensen om je heen. Je haalt dus waarschijnlijk alles uit de kast om zo snel mogelijk op te knappen. Daarbij kan gezond eten je flink ondersteunen. Hoe zet je voeding in bij ziekte? 

Voeding als ondersteuning bij verschillende ziektes

Nu het herfst is, lijkt iedereen om je heen ineens te snotteren. Het griepvirus heeft ook alweer toegeslagen. ‘Kleine ziektes’, waarbij je voeding heel goed kunt gebruiken om je weerstand te boosten.
Verder is oktober de maand waarin extra aandacht is voor die ene ‘grote ziekte’: kanker. Ook daarbij kun je bewust omgaan met voeding en kan dat op sommige vlakken helpen. Wil je er meer over weten, kijk dan op deze site vol wetenschappelijke artikelen.

Ontstekingen en voeding

tissues

Als je snottert, hoest of koorts hebt, komt dat omdat je lichaam ‘vecht’. Tegen de ongezonde indringers, tegen wat zij doen, tegen ontstekingen. Het is slim om je lichaam daarbij zoveel mogelijk te ondersteunen met o.a. gezonde voeding als ‘medestrijder’. Ook bij hele serieuze aandoeningen zoals kanker. Dan komt er alleen nog veel meer bij kijken. Bijvoorbeeld misselijkheid, diarree en smaakvervlakking door de chemotherapie.

Hoe zet je voeding in bij ziekte: do’s en don’ts

Zowel bij kleine als bij grote ziektes is het handig een aantal dingen te laten. Omdat ze ontstekingen verergeren of zelfs juist voeding zijn voor de schadelijke indringers. Die je natuurlijk liever wilt uithongeren. Daaronder valt bijvoorbeeld geraffineerde suiker, wat heerlijke voeding is voor de ‘vijand’. 

Heb je een zwakke maag of zwakke darmen, door je ziekte of altijd al? Dan is het ook slim op producten met gluten en (ongefermenteerde) zuivel te letten. Die kunnen namelijk een ongewenst effect hebben op je spijsvertering en je weerstand. In sommige gevallen veroorzaken ze zelfs (extra) ontstekingen.

plantje

Het is sowieso altijd aan te raden dat je meer plantaardig dan dierlijk eet. En dat plantaardige aandeel kun je nog eens verhogen wanneer je ziek bent. Een extra portie groenten bijvoorbeeld helpt je een boost te geven aan je weerstand. Beperk wel de hoeveelheid ‘rauw’ als je last van (tijdelijk) verzwakte organen hebt.

Een tip bij smaakvervlakking (waar je ook al last van kunt hebben bij een verkoudheid met veel snot): gebruik kruiden en specerijen. Die versterken de smaak en hebben allerlei gezondheidsvoordelen!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde mogelijkheden of gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Wil je misschien een keer op je werk of met vriendinnen bijzonder gezond en gezellig eten? Lees dan hoe je de healthy lunch als ‘uitje’ kunt consumeren of neem contact met me op!

Recept voor het ‘kan-altijd-koekje’

kan-altijd-koekje

Koekjes die je uit de supermarkt haalt, horen zelden thuis in een gezond dieet. Dus zeker als je ziek bent, zou je die koekjes vol geraffineerde suikers links moeten laten liggen. Dit het ‘kan-altijd-koekje’ zoet je daarentegen zelf met dadels. Die zitten vol vezels, vitaminen en mineralen, waaronder A, B, K, kalium en magnesium. Kan altijd!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!