De Proeverij – Stop met diëten, ga macro’s eten

macro's eten

Wist je dat de meeste diëten mieters ongezond voor je zijn? Je gaat er meestal enorm van schommelen in gewicht. Ook ‘moet’ je van de meeste diëten vaak heel veel achterwege laten. Dus stop met diëten, ga macro’s eten!

De valkuilen van diëten 

Als je gaat schommelen in gewicht, is dat heel onprettig voor de balans in je lichaam en heeft dat bijvoorbeeld effect op je hormoonaanmaak. Dat wil je helemaal niet! En van alles achterwege moeten laten, is soms zo uitdagend voor je, dat het mislukt. Waardoor jij je een mislukkeling voelt. Superzonde en superslecht voor je zelfbeeld… Bovendien gaat het er vaak meer om wat je wél eet, dan om wat je níet eet.

Een gezond gewicht bereiken of behouden

Je fysieke – en ook je mentale – gezondheid gaat vaak met sprongen vooruit als je gezond eet. Om op een gezond gewicht te komen of te blijven is het dus allereerst heel belangrijk dat je begrijpt wat gezond eten is, hoe dat werkt. Dat is te veelomvattend voor één artikel, maar ik kan wel ingaan op de basis. Wat zijn de ‘hoofdelementen’ van gezond eten, wat houdt dat precies in?

macro's eten quote

De basis: macro’s eten voor de balans

Het is heel handig om te weten waaruit élke maaltijd bij voorkeur moet bestaan om jouw lijf gezond te houden. Om ervoor te zorgen dat er voldoende voedingswaarde in zit en je spijsvertering lekker aan het werk kan. Zodat de boel soepel draait en niet ‘vastloopt’.

Dat begint met macro’s eten, dus de 3 macronutriënten: eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze 3 wil je eigenlijk wel in elke maaltijd tegenkomen, omdat zonder de (stoffen uit de) een, de ander niet goed verteerd kan worden. Door ze te combineren, voorkom je ook een te grote schommeling in je bloedglucosespiegel. Het komt maar zelden voor dat iemands spijsvertering zo zwak is, dat het scheiden van deze 3 macronutriënten echt een goed idee is.

Een aantal voorbeelden per macronutriënt:

– eiwitten zitten veel in dierlijke producten, maar ook in peulvruchten en noten

– vetten zitten veel in olie en boter, maar ook in producten zoals noten en zuivel

koolhydraten zitten veel in groenten en fruit, maar ook in granen en peulvruchten

Voor een goede balans in je maaltijd wil je alle macro’s eten, maar kies dan wel voor de gezonde vormen ervan. Bijvoorbeeld voor volkoren pasta in plaats van voor witte en voor olijfolie in plaats van voor margarine. Hoe verser en hoe minder bewerkt, hoe beter!

 

Wil je graag lekker veel voorbeelden van goed uitgebalanceerde maaltijden, zodat je er zelf niet over hoeft na te denken? In het ‘in twee weken gezond voedingsschema’ staan 36 recepten en het kost slechts 29,50 euro! En in mijn boek staan ook wat voorbeelden.

 

macro's eten vegetarische beet wellingtonRecept voor Feestelijke vegetarische beet wellington
Deze vegetarische beet wellington is voedzaam en gezond omdat alle drie de macro’s erin aan bod komen. Bovendien is het een mooi herfstgerecht vanwege de kastanjes en paddenstoelen, maar ook een feestelijk gerecht vanwege het bladerdeeg. Je kunt hem vooraf bereiden en pas later afbakken, als je bijvoorbeeld bezoek krijgt. Restjes kun je bewaren en later weer opwarmen, in het kader van minder voedselverspilling.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.