De Proeverij – Koolhydraatarm eten: de voors en tegens

Koolhydraatarm eten: de voors en tegens

Minder koolhydraten eten is al een tijdje een hot devies in ‘dieetland’. Je zou daar namelijk snel (veel) van afvallen. Is dat waar, hoe werkt dat dan en kleven daar geen nadelen aan? Je leest het in dit artikel over koolhydraatarm eten: de voors en tegens.

Waar zitten koolhydraten in?

Koolhydraten zitten in elke plant. Dus in alle groenten, fruit, granen, peulvruchten, zaden, noten, etc. Dat zijn immers allemaal (delen van) planten. Dat betekent dat koolhydraten ook in elk product zitten dat van (een deel van een) plant is gemaakt. Of in elk dier dat planten eet. En in alles dat van zo’n dier komt. Als iemand dus tegen je zegt dat hij of zij geen koolhydraten meer eet, kun je daar gerust je vraagtekens bij zetten. Het is simpelweg onmogelijk.

Wat is het nut van koolhydraten? 

Koolhydraten leveren je lichaam energie in de vorm van glucose. Er zijn ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. De ‘snelle’ worden snel in je bloed opgenomen, de ‘langzame’ langzaam. Easy peasy ;p Combineer ze altijd met gezonde eiwitten en vetten; dat maakt elk maal sowieso beter te verteren.

Groenten, volkoren granen en peulvruchten zijn voorbeelden van ‘langzame’ koolhydraten. Het eten van deze producten geeft je langer een verzadigd gevoel en laat je bloedglucosespiegel rustig stijgen. Bovendien zitten ze bomvol mineralen, vitaminen en vezels, wat o.a. voor je darmen een feestje is.

Wat houdt koolhydraatarm eten in? 

Gelukkig houdt een koolhydraatarm dieet niet in dat je alle planten van je bord weghoudt. Groenten bijvoorbeeld zijn immers ontzettend gezond en kun je bijna niet genoeg eten. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, eet je meestal weinig aardappelen, rijst (=graan), pasta (=vaak tarwe =graan) en brood (=vaak tarwe =graan).

Is koolhydraatarm eten goed voor je? 

PastaHet lastige aan koolhydraatarm eten is, dat je eigenlijk een onderscheid zou moeten maken. Aardappelen en volkoren rijst bijvoorbeeld hebben ook grote gezondheidsvoordelen. Vooral als je ze hebt laten afkoelen na het koken, voordat je ze eet (voor de Google fanaten: resistant starch). Bovendien laten aardappelen een sterk basische rest achter in je lichaam, wat weer fijn is voor je zuur-base balans.

Pasta kun je ook op een gezonde manier eten, zoals in de vorm van volkoren speltpasta of linzenpasta. Die laatste is zelfs geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. Zelfs brood kun je best af en toe eten; zeker als je voor biologisch, volkoren granen (liever geen tarwe) en zuurdesem (i.p.v. gist) kiest. Zo lang jij het goed verdraagt en je veel varieert (dus niet elke dag brood eet), kan het.

Val je af door koolhydraatarm te eten? 

Zodra je minder koolhydraten eet, verlies je aanvankelijk vooral veel vocht. Daardoor lijkt het alsof je ontzettend veel en snel afvalt. Dat je gewicht zakt, betekent in dit geval echter niet dat je ook de gewenste vetten verbrandt. Wat wel je doel is bij afvallen (of het zou moeten zijn).

Tegelijkertijd is het zo dat als je ineens voornamelijk alle ‘snelle’ koolhydraten zoals koekjes, chips, snoep, frisdrank, wit brood, witte rijst, etc.) laat staan, je wel degelijk afvalt. Op een gezonde manier. Het ligt er dus aan welke vorm van koolhydraten je achterwege laat.

Ieder mens is uniek.

Uiteindelijk komt het er weer op neer dat ieder mens anders is en andere dingen nodig heeft. Het hangt van jouw eet- en leefstijl, maar ook van jouw lichaam en spijsvertering af welk ‘dieet’ bij jou past. Dus ook of koolhydraatarm eten voor jou geschikt is, welke voedingsmiddelen je dan wel of niet weg zou kunnen laten en op welk deel van de dag. Een erg sportief persoon heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan koolhydraten en verbrandt er ook meer dan iemand die de hele dag stil zit. Doe niet iets omdat het goed klinkt of bij anderen werkt, maar vraag om advies op maat. Jouw lichaam is anders dan alle andere!

 

Recept voor pastasalade met gezonde koolhydratenPastasalade met gezonde koolhydraten

Of je nu meer of minder koolhydraten wilt eten; met dit recept voor pastasalade met gezonde koolhydraten zit je altijd goed. Het zit namelijk vooral bomvol groente en je kunt volop variëren.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!