Recept voor pastasalade met gezonde koolhydraten
Of je nu meer of minder koolhydraten wilt eten; met dit recept voor pastasalade met gezonde koolhydraten zit je altijd goed. Het zit namelijk vooral bomvol groente en je kunt volop variëren. Bovendien is het zowel geschikt voor de lunch als voor het diner. Lekker makkelijk!
Ingrediënten
- Bieten (4 stuks, eventueel voorgekookt)
- Volkoren speltpasta (of linzenpasta)
- Paksoi (een hele)
- Paprika (2 stuks, kleur zelf kiezen)
- Olijfolie (extra vierge) (of sesamolie of kokosvet)
- Tijm (bij voorkeur vers, gedroogd kan ook)
- Stevige geitenkaas / feta (of vegetarische pittige worst)
- Zout en peper
- Optioneel: balsamicoazijn
Variatietips: wortels i.p.v. bieten (ook zoet), rucola i.p.v. paksoi (pittigere smaak), rode wijnazijn i.p.v. balsamicoazijn (iets zuurdere smaak).
Bereidingswijze
- Als je voor rauwe bieten hebt gekozen: schrob ze goed schoon en kook ze in ongeveer 20 minuten in voldoende water (beet)gaar. Spoel ze vervolgens met koud water af, zodat je de schil er makkelijk af kunt halen. Snijd ze in grove stukken.
- Kook (ondertussen) de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Volkoren speltpasta heeft meestal een langere kooktijd dan linzenpasta. Let bij die laatste goed op dat je de pasta niet te gaar kookt, dan wordt het soms namelijk een beetje ‘papperig’.
- Was in de tussentijd de paksoi en de paprika goed schoon. Verwijder bij de paprika de steel en de zaadlijsten. Snijd het witte deel van de paksoi in stukken van ongeveer 1 cm breed en houd ze apart. Het groene blad snijd je in dunne repen, net als de paprika.
- Verwarm ook alvast een bakpan of wok voor. Giet een flinke scheut olie in de warme pan. Bak eerst kort op middelhoog vuur de witte paksoi stukken. Voeg daarna de groene repen van de paksoi en paprika toe.
- Draai het vuur laag als alles wat zachter is geworden en voeg nog even de stukken biet toe, om ze op te warmen. Strooi de tijm er nu ook over als je alleen gedroogde tijm hebt. Als je verse tijm hebt, was en droog je die, snijd je die fijn en voeg je die toe zodra het vuur uit is.
- Snijd als laatste de geitenkaas of feta in blokken. Roer die samen met zout en peper naar smaak door de groenten en voeg de pasta aan het geheel toe.
- Optioneel dien je het gerecht met extra olijfolie en een scheutje balsamicoazijn op.
Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!
Over mij
Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!