Recept voor feestelijke vegetarische beet wellington

macro's eten vegetarische beet wellington

Deze vegetarische beet wellington is voedzaam en gezond omdat alledrie de macronutriënten erin aan bod komen. Bovendien is het een mooi herfstgerecht vanwege de kastanjes en paddenstoelen, maar ook een feestelijk gerecht vanwege het bladerdeeg. Je kunt hem vooraf bereiden en pas later afbakken, als je bijvoorbeeld bezoek krijgt. Restjes kun je bewaren en later weer opwarmen, in het kader van minder voedselverspilling.

Drie macronutriënten

In deze vegetarische beet wellington zitten volop complexe koolhydraten door de vele groenten die je erin stopt. Ook krijg je gezonde eiwitten binnen in de vorm van ei en feta (en in mindere mate van kastanjes en paddenstoelen). De olijfolie voorziet je van gezond vet (en in mindere mate ei en feta ook). Je combineert ze dus allemaal in één gerecht, wat prettig is voor je spijsvertering en daarmee voor je energiebalans.

Variatietips

  • Als je niet van biet houdt, kun je voor pompoen kiezen en champignons kun je vervangen door cantharellen. Gebruik geraspte jonge kaas in plaats van feta. Varieer daarnaast gerust met verse kruiden, probeer het bijvoorbeeld eens met peterselie of oregano.
  • Eet je vegan, laat dan ei en feta achterwege en gebruik bijvoorbeeld walnoten en tofu of linzen voor voldoende eiwitten. Voeg smaak toe met soja en balsamico (en eventueel wat ahornsiroop). Let er dan ook op dat je vegan bladerdeeg koopt.
  • Maak ook eens vier kleine vegetarische beef wellingtons in plaats van één grote. Extra feestelijk!

vegetarische beet wellington bietje

Ingrediënten

voor 4 personen

  • ui (2 flinke)
  • knoflook (3 teentjes)
  • kastanjes (gekookt, 150 gram)
  • champignons (300 gram)
  • spinazie (200 gram, bij voorkeur biologisch)
  • tijm (1 eetlepel, bij voorkeur vers en biologisch)
  • rozemarijn (1 eetlepel, bij voorkeur vers en biologisch)
  • olijfolie (een scheutje)
  • zout en peper naar smaak
  • bladerdeeg (1 rol van ongeveer 300 gram)
  • bieten (voorgekookt, 4 flinke)
  • feta (ongeveer 400 gram)
  • ei (1 stuk, bij voorkeur biologisch)

Bereidingswijze vegetarische beet wellington

  1. Verwarm eerst de oven voor op ongeveer 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Ondertussen pel en snipper je de ui en knoflook en snijd je de kastanjes fijn. Evenals de champignons en spinazie nadat je ze hebt schoongemaakt en gewassen. Was en droog ook de tijm en rozemarijn en hak die fijn.

  3. Verwarm een pan, voeg de olijfolie en de ui en knoflook toe en bak glazig. Voeg daarna ook de kastanjes, champignons en kruiden toe en bak nog een paar minuten. Als laatste voeg je heel kort de spinazie toe. Breng desgewenst op smaak met zout en peper.

  4. Rol het bladerdeeg uit over de bakplaat. Dep de bieten een beetje droog (met keukenpapier). Verdeel het groenten-kruiden-mengsel over het midden van het bladerdeeg en leg de bieten hierop. Verkruimel de feta hier overheen en vouw vervolgens het bladerdeeg strak dicht om het geheel.

  5. Klop het ei los, prik een paar gaatjes in het bladerdeeg en bestrijk het met ei. Bak de vegetarische beet wellington in ongeveer 40 minuten goudbruin en eet smakelijk!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!