De Proeverij – Banaan tegen burn-out

banaan tegen burn-out

Heb je last van stress of spanning en wil je een kleine stap zetten die je meteen helpt? Probeer dan eens een banaan tegen burn-out (klachten)! Natuurlijk voorkom je niet echt een burn-out met een banaan, maar voeding kan je wel helpen ontspannen. Hoe dat werkt, lees je hier.

Het effect van spanning 

Als je veel spanning ervaart, raakt je hormoonstelsel uit balans. Een korte periode spanning is helemaal niet erg, maar langdurig of vaak spanning vormt wel een probleem. Langzamerhand raakt je systeem in de war en wordt het steeds lastiger dat weer in orde te krijgen. En als je hormoonstelsel uit balans raakt, raakt je spijsverteringstelsel dat ook, wat weer slecht is voor je organen, etc. Je komt dan dus in een behoorlijk negatieve spiraal terecht. 

Tryptofaan in banaan

De reden dat ik een banaan tegen burn-out benoem, is dat een banaan vol tryptofaan zit. De stof die je lijf nodig heeft om serotonine aan te kunnen maken: het ‘happy hormoon’. Hoe meer serotonine, hoe lekkerder jij in je vel zit en hoe minder stressklachten je ervaart. Bovendien is tryptofaan óók de voorloper van melatonine, je ‘slaaphormoon’. Niet zo gek dus, dat een tekort aan tryptofaan in verband wordt gebracht met vermoeidheid, slapeloosheid, stemmingswisselingen, nervositeit, depressie en vele andere klachten.

banaan tegen burn-out quote

 

Andere producten dan banaan tegen burn-out

Niet alleen banaan is een mooie bron van tryptofaan. Ook haver, honing, eieren en melk bevatten veel van die stof. Verder kun je bij spanning grijpen naar noten en zaden, die veel magnesium bevatten, wat een kalmerend effect heeft op je lijf. Je gebruikt er dan ook veel van in tijden van stress, dus vul die voorraad aan. Magnesium zit ook volop in avocado, broccoli, groene bladgroenten, peulvruchten, rauwe cacao, volkoren granen en zeewier. Je keuze is reuze!

Meer doen tegen stress en spanning

Natuurlijk heb je bij (te veel) spanning meer te doen dan alleen je voeding aanpakken. Ook wandelen in de natuur, goed slapen en werken aan je mentale gesteldheid zijn aan te raden. Dat laatste kan op veel verschillende manieren: met je warme relaties, door te zoeken naar zingeving, met het stellen van grenzen of de juiste prioriteiten, etc. Een goede coach kan je daarmee helpen, een goed boek kan ook een fijne eerste stap zijn :p Mocht je daar behoefte aan hebben, dan help ik je ook graag, je weet me te vinden! Ervaar je spanning en zoek je hulp bij het weer in balans komen? Reserveer dan alvast mijn boek of vraag me om hulp, daar ben ik voor!

verkoelende tropicolada tegen burn-outRecept voor Verkoelende tropicolada 

Het zijn hete dagen deze zomer, dus je mag je lijf af en toe een klein beetje helpen af te koelen, bijvoorbeeld met deze verkoelende tropicolada. Een heerlijke smoothie met banaan, ananas, kokos en munt. Die je met de tips onderaan extra voedzaam kunt maken en waarmee je volop kunt variëren!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.