De Proeverij – Choco loco!
VoedjeVrij = Choco loco!
Voor echt goede chocolade kun je mij wakker maken. Vooral voor de variant die heel vol aanvoelt in je mond; lekker romig en zacht. De winkels puilen er momenteel van uit… Ga jij ook bij het idee alleen al watertanden? Hoor je bij die grote groep choco loco’s? En zou je graag op een meer verantwoorde manier van chocolade genieten? Zodat je deze feestmaand zo gezond mogelijk doorkomt? Dat kan!
Chocolade (cacao) op zich is best gezond.
Het ongezonde is meer de verwerking ervan tot meestal erg suiker- en melkrijke producten. Rauwe cacao kent zelfs een heleboel gezondheidsvoordelen. Dat is puur cacaopoeder gemaakt van cacaobonen, dus zonder toevoegingen. Boordevol antioxidanten, koper (stabiliseert de bloeddruk) en magnesium (anti-stress mineraal). Daarnaast: catechinen (voor je immuunstelsel), serotonine (anti-depressie) en fenylethylamine (verliefdheidsstof). Het kan ook wel bromine en cafeïne bevatten, maar in lage hoeveelheden. Die niet leiden tot nervositeit.
Rauwe cacao is verkrijgbaar in de supermarkt.
Het wordt door o.a. foodies namelijk als ‘superfood’ beschouwd. De populariteit ervan betekent dat je het gewoon in de supermarkt kunt kopen. In het schap van de superfoods of bij de gezondheidsproducten. Als je het daar niet kunt vinden, kun je het online kopen, of bij de biologische supermarkt. Zoals EkoPlaza, Marqt of je lokale ‘reform’ winkel.
Je hoeft je bij een bescheiden consumptie ook geen zorgen te maken om je gewicht.
De vetten die in cacao zitten, zijn:
– oliezuur (een onverzadigd vetzuur dat ook in olijfolie zit)
– stearinezuur (een vetzuur dat neutraal is omdat het geen effect heeft op cholesterol)
– palmitinevetzuur (verlaagt het cholesterol/HDL-cholesterolratio).
Je kunt er je cholesterol, percentage lichaamsvet en bloeddruk mee laten dalen. Choco loco! Het gaat dan natuurlijk wel om de gezonde (rauwe) cacao variant. Niet om sterk bewerkte chocolade met veel melk en suiker. Ook pure chocolade met een hoog cacaopercentage (boven de 70%) is oké. Lees meer over vetten en suikers; interessante onderwerpen waar veel onzin over wordt verspreid.
Er zijn prachtige producten met rauwe cacao op de markt.
Je kunt bijvoorbeeld heerlijke verantwoorde repen en ‘rocks’ kopen van Lovechock. Ze worden met liefde en met de hand gemaakt in een sociale werkplaats, van biologische cacao. Zonder melk, soja, geraffineerde suiker en gluten. De cacaobonen zijn ongebrand en koud gemalen, dus zitten ze nog vol goede stoffen.
Datzelfde geldt voor de meest mooie bonbons van Ridiculously Good. De makers hiervan vragen zich af waarom onze huidige snacks niet natuurlijk meer zijn. En maken zelf dus wel heerlijkheden in zes smaken volop natuurlijke ingrediënten. Geniet en go choco loco! Helaas lijkt Ridiculously Good niet meer te bestaan (redactie).
Recept voor verantwoorde chocolademousse
Deze verantwoorde chocolademousse maak je met rauwe cacao. Het is een ontzettend simpel recept. Geschikt voor mensen die vegan en gluten-, lactose- en suiker‘vrij’ willen eten. Je kunt dus al je vrienden met speciale dieetwensen ervoor uitnodigen! Maak het met carobe, als je niet tegen cacao kunt.
Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse GRATIS voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!