Recept voor verantwoorde chocolademousse

Verantwoorde chocolademousse

Deze verantwoorde chocolademousse maak je met rauwe cacao. Het is een mousse met fruit, die je niet verhit en waarin je geen producten met melk, gluten en geraffineerde suikers in gebruikt. Oftewel: geschikt voor mensen die vegan en gluten-, lactose- en suiker‘vrij’ willen eten. Dat klinkt misschien lastig, maar het is juist een heel simpel recept. Je kunt al je vrienden met speciale dieetwensen uitnodigen voor dit dessert!

Volop gezonde stoffen

Rauwe cacao kent een heleboel gezondheidsvoordelen en wordt gezien als ‘superfood’. Lees er meer over in deze Proeverij over chocolade. Het is puur cacaopoeder gemaakt van cacaobonen, dus zonder toevoegingen. Chocolade is pas ongezond als het is verwerkt tot een suiker- en melkrijk product. Anders is het best goed voor je, in beperkte mate. Dat geldt ook voor pure chocolade met een hoog cacaopercentage (boven de 70%). Verantwoord genieten dus!

Ingrediënten (een flinke hoeveelheid mousse voor 2 personen)

  • Avocado’s (rijp, 2 stuks)
  • Bananen (idem)
  • Rauwe cacao naar smaak (ongeveer 6 eetlepels, het heeft best een sterke smaak)
  • Honing, ahornsiroop of dadels zonder pit naar smaak (hoe meer, hoe zoeter)
  • Zout (een snufje)

Optionele toevoegingen

  • Notenolie of gesmolten kokosvet (een scheutje, voor een vollere smaak)
  • Kokosmelk, -rasp of -crème (met de ‘melk’ maak je de mousse dunner)
  • Vanillepoeder of kaneel (bij voorkeur bourbon vanille, niet teveel!)
  • Ongezouten walnoten of andere noten (als garnering)
  • Fruit (bijvoorbeeld aardbeien, besjes, etc. als garnering)

Bereidingswijze

  1. Verwijder de schil van de bananen en avocado’s (daarbij uiteraard ook de pit).
  2. Mix alle ingrediënten in de blender of keukenmachine. Of snijd ze eerst klein en ga er dan met een staafmixer doorheen, als je de andere machines niet hebt.
  3. Proef even of je de cacaosmaak voldoende vindt. Voeg anders meer ervan toe.
  4. In mooie schaaltjes opdienen en met liefde en plezier opeten! Geniet ervan!

Deze verantwoorde chocolademousse kun je ongeveer 3 dagen luchtdicht bewaren in de koelkast.

Mocht je allergisch zijn voor avocado en / of banaan (of daar niet van houden), dan kun je ook kiezen voor een pakje silken tofu (te koop bij bio winkels en vaak ook bij toko’s). Dat geeft ook dat zijdezachte mousse-achtig effect.

Als je niet tegen cacao kunt (sommige vrouwen krijgen daar hoofdpijn van), dan kun je kiezen voor carobepoeder. Het geeft een andere smaak, maar daar kun je aan wennen. Ook dit product kent veel gezondheidsvoordelen.

Voor meer leuke recepten: klik HIER