Kauwkost

Kauwkost

Vorig jaar was het al een groot succes; de debattenreeks Kauwkost. In 2017 en 2018 staan er daarom nieuwe debatten op het programma. Georganiseerd door Slow Food (in Haarlem) en bedoeld om jou te laten nadenken over wat je eet en of dat wel zo’n bewuste keuze is.

Er staat dit jaar en volgend jaar een nieuwe reeks van voedseldebatten op het programma.

Deze debatten vinden op de eerste dinsdag van de maand plaats, van 20:00 tot 22:00 uur. Het eerste debat over wild heb je misschien al gemist (VoedjeVrij was erbij; mail als je meer wilt weten). De volgende drie debatten zijn:

  • 12 december: Brood
  • 16 januari: Melk
  • 13 februari: Aardappel

Kauwkost prikkelt jou je opvattingen over je eten eens stevig te herkauwen.

Elk voedingsthema wordt tijdens de avond van verschillende kanten belicht. Je kunt daarna een beter gefundeerde mening vormen of bewustere keuzes maken. Slow Food nodigt voor elk van deze debatten interessante en relevante sprekers uit. Die veel kennis van de zaak hebben en er natuurlijk niet hetzelfde over denken. Jij wordt als bezoeker ook gevraagd je mening te delen, als je dat wilt. Dat leidt vaak tot spraakmakende discussies en inzichten.

Op 14 november was de aftrap met het thema ‘wild’.

Een van de sprekers was toen Ellen Mookhoek; jager, wildplukker en auteur. Wild is een controversieel voedselthema dat wel wat toelichting, uitdieping en nuancering kon gebruiken. Ingrijpen in de natuur door het doden van wild, stuit namelijk steevast op weerstand. Hoe ga jij hier zelf mee om? Welke consequenties heeft dat? Is het ‘waardig’ opeten van het vlees een reële mogelijkheid? Is daar voldoende draagvlak voor? Van wie is ‘wild’ vlees eigenlijk? Dit thema leverde dan ook een levendige avond op!

Een passende en inspirerende locatie, met lekkers.

Het eerste debat vond plaats in de FoodUnion in Haarlem, een nog af te bouwen culinaire broedplaats (het wordt een mega keuken, de foodhub van Haarlem!). Deze avond werd overigens gefaciliteerd met lekkere drankjes en hapjes. In die hapjes zat uiteraard wild verwerkt; ham van damhert en ham van wild zwijn. Waar de volgende debatten plaats gaan vinden, wordt nog bekend gemaakt. Hou Slow Food in de gaten, want dit wil je niet missen!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!