Op de meeste food-events barst het van het vlees… maar niet op het VEGGIE festival 2018! Een superleuk festival voor de vega’s onder ons dus! Of voor de niet-vega, die zin heeft in een flinke pot groenten. Lekker gezond hoor!

Waar en wanneer vindt het VEGGIE festival 2018 precies plaats?

Op 15, 16 en 17 juni 2018 op de NDSM-werf, in de Scheepsbouwloods, in Amsterdam. Een bijzondere locatie! Het adres daarvan is de Neveritaweg 15. De openingstijden zijn: vrijdag 15.00 – 23.00 uur, zaterdag 12.00 – 23.00 uur en zondag 13.00 – 23.00 uur.

Wat is er te beleven op dit food-event?

Je vindt hier vega voeding, live muziek, een plek voor kinderen en ‘good vibes’. Dagelijks zijn er ruim 15 unieke belevenissen qua voeding: van mini-foodtruck tot de grote bekenden. Denk aan kleurrijke groentegerechten, vega burgers, mezzes, lekkere limo en speciaalbier.

Je kids kun je kwijt in de ‘kidscorner’. Daar leren ze van alles over groenten, terwijl jij lekker geniet van het culinaire aanbod. Iedereen blij!

Natuurlijk zullen de beroemde en inspirerende groentechefs ook aanwezig zijn. Daarnaast is er live muziek, het gevoel van een huiskamer, eethoekjes, een terras op de werf en interessante randprogrammering. Op een luchtige manier wil het VEGGIE festival immers ook een bepaald verhaal onder jouw aandacht brengen…

Het verhaal van VEGGIE

“Wat ons betreft is VEGGIE the future, en dat smaakt fantastisch! Een meer plantaardige leefstijl levert een grote bijdrage aan de toekomst van onze planeet, en is daarnaast ongelofelijk lekker. Wie kennismaakt met de kleurrijke wereld van groenten, granen en peulvruchten, kan niet anders dan positief verrast zijn. …Daarom laat VEGGIE festival overtuigend zien dat gerechten met groenten in de hoofdrol het hart van vleeseters, flexitariërs, vegetariërs en veganisten kunnen veroveren. Genieten zónder concessies, mét smaak, sfeer en positieve impact op de wereld om ons heen.”

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je dan in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Wil je wel eens volledig ‘out of the box’ eten? Tijdens experimental gastronomy 2018 op 5 en 6 juni kookt een tweesterrenchef heerlijk eten voor je, maar krijg je geen bestek… Lekker uitdagend eten dus, met ‘onmogelijk servies’!

Wat houdt experimental gastronomy in?

Het idee is dat je door deze uitdaging je eten meer gaat waarderen. Als je geen bestek meer hebt en ook geen gewoon bord of kom o.i.d., ga je anders met je eten om. Al het vertrouwde, alle hulpmiddelen worden tijdens experimental gastronomy weg gehaald. Wat doet zoiets met je? Hoe benader je je eten dan, als het ‘moeilijk’ wordt? Kun je ook op een andere manier eten?

Wie heeft dat bedacht en waar moet je zijn?

Elk jaar vindt dit food-event plaats; dit jaar (2018) in het Lloyd Hotel in Amsterdam. De mensen erachter zijn de leden van Steinbeisser, een creatief gezelschap dat je graag uitnodigt naar dit fantastische diner te komen.

Echt goede chefs en innovatieve kunstenaars; die combinatie maakt zoiets bijzonders mogelijk. Dit jaar leveren 10 kunstenaars ‘eetgereedschap’ van onverwachte materialen zoals glas, klei en pulp. Ze dwingen je daardoor anders te eten, heel bewust en misschien door samen te werken. Interactief eten dus!

Wie is de chef tijdens experimental gastronomy 2018?

Dit jaar mag de Franse tweesterrenchef Alexandre Gauthier zijn kookkunsten komen vertonen. Normaal gesproken kookt hij voor La Grenouillère (nummer 64 van de beste restaurants ter wereld!). Voor dit food-event zet hij echter een volledig veganistisch en biologisch/biologisch dynamisch zesgangen tasting menu op tafel. Met zo lokaal mogelijke producten. Lekker en verantwoord!

Praktische info over experimental gastronomy 2018

 • De prijs van dit bijzondere zesgangen diner (inclusief bijpassende wijnen/sappen): €150
 • Datum en tijd: dinsdag 5 en woensdag 6 juni om 19.00 uur
 • Locatie: Lloyd Hotel, Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam
 • Makkelijk te bereiken met de auto (parkeren op het Rietlandpark, Oostelijke Handelskade 355) en met het OV
 • Reserveren: per email naar info@steinbeisser.org Laat meteen weten of je allergieën of dieetwensen hebt.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je dan in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

“Hoort een wijnfestival wel op de site van een voedingsadviseur?”, hoor ik je bijna denken… In dit geval wel: Bacchus bestaat 5 jaar, wat reden is voor een feestje (en een vermelding). Daarnaast is er op dit festival een geweldig leuk voedingsaanbod. En wijn drinken kan best een keertje; geniet, maar drink met mate!

Waar en wanneer vindt het Bacchus wijnfestival 2018 plaats?

Je kunt dit jaar in de zomer 2x genieten van dit festival: vrijdag 8 t/m zondag 10 juni en vrijdag 15 t/m zondag 17 juni. In het Amsterdamse Bos, waarover je helemaal onderaan dit bericht meer info vindt.

Wat kun je eten, drinken en doen tijdens dit food-event?

Natuurlijk kun je allerlei soorten wijn drinken; het is immers een wijnfestival. Het is echter het voedingsaanbod wat het vooral super aantrekkelijk maakt hier te vertoeven. Vorig jaar was er voor het eerst het MUNCHIES-restaurant. Daarin nam elke dag een andere Nederlandse topchef de keuken over. Een leuk en geslaagd concept! Dit jaar wordt dat dus herhaald. En natuurlijk zijn er ook ‘gewoon’ roodtrucks in allerlei soorten en maten. Van de Knakfiets t/m Côte mas by chef Nicholas. Met als toet een beetje zoet; poffertjes, patisserie et cetera.

Als entertainment is er muziek: house, hip hop en hits van vroeger… Er is een line-up met voor ieder wat wils, dus je hoeft je niet te vervelen! Denk aan Sunny Jansen en Alamaison, maar ook Mr. Wix en DJ Fluffer zijn van de partij.

Praktische info over het Bachus wijnfestival 2018

De toegang is niet gratis: kaarten kun je kopen aan de deur a €20,- (online zijn ze iets goedkoper). Een online ticket voor een driegangen diner in een van de 6 restaurants, inclusief wijn en diner kost je iets minder dan €70,-. Kinderen tot 16 jaar: gratis (onder begeleiding), toiletten: gratis.

Je betaalt op het terrein al het eten en drinken met een creditpas, die je haalt bij de ingang. Credits koop je met je pinpas of met contant geld. De credits kosten je € 3,00 per stuk, als je ze over hebt kun je vanaf 18 juni 2018 10.00 uur t/m 18 juli 2018 10.00 uur je geld terug krijgen (minus 1 credit administratiekosten).

Je drinkt uit een echt wijnglas, wat je krijgt bij binnenkomst. Het glas kun je onbeperkt omruilen voor een schoon wijnglas. Bij het verlaten van het festival lever je het vieze glas in, hierbij krijg je een muntje. Het muntje kun je bij de in- en uitgang van het Amsterdamse Bos inleveren tegen een spiksplinternieuw en schoon glas. Alles om het Amsterdamse Bos schoon en veilig te houden!

De openingstijden:

 • Vrijdag 8 juni: 16:00 – 23:00
 • Zaterdag 9 juni: 14:00 – 23:00
 • Zondag 10 juni: 14:00 – 21:00
 • Vrijdag 15 juni: 16:00 – 23:00
 • Zaterdag 16 juni: 14:00 – 23:00
 • Zondag 17 juni: 14:00 – 21:00

Het terrein ligt in het meest noordelijke gedeelte van het bos, tegen Amsterdam. De entree is te bereiken via de hoofdingang vlakbij de Boswinkel van het Amsterdamse bos (Bosbaanweg 5, Amstelveen). Als je rechtdoor over het verharde pad het bos in gaat, zie je na ongeveer 450 meter aan je linkerhand de tenten van het Bacchus Wijnfestival staan. De entree bevindt zich aan de linkerzijde van het fietspad. Fietsen kun je dicht in de buurt van het festivalterrein parkeren.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je dan in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Foodtruck Festival Rollend 2018: een aanrader van jewelste! Elk jaar weer vind je Rrrollend op de leukste pleinen van Nederland.

Wat kun je eten & drinken op dit festival?

De foodtrucks op dit festival zijn vaak erg divers en zien er prachtig uit. Een lekkere koffie drink je bijvoorbeeld in Rotterdam bij de mobiele espressobar van Vers Gebrandweer, met overigens ook een schitterende foodtruck. Je mag raden hoe die eruit ziet… ;p Bovendien serveren ze soms hele verrassende gerechten. Denk aan zeewier, insecten… maar ook de ‘standaard lekkerbek’ komt aan zijn trek(ken).

Waar en wanneer vindt Rrrollend 2018 plaats?

Rrrollend logo kunt 5 maanden lang genieten, dat is bijna een half jaar, joechei! Dit zijn in 2018 de data en locaties:

BRUGGE

 • Platform Zeebrugge, 06, 07, 08 jul

DEN HAAG

 • Lange Voorhout, 10, 11, 12, 13 mei
 • Malieveld, 15, 16, 17 jun
 • Lange Voorhout, 21, 22, 23 sep

DORDRECHT

 • Energieplein, 27, 28, 29 jul

GOUDA

 • GOUDasfalt, 08, 09, 10 jun
 • GOUDasfalt, 17, 18, 19 aug

GRONINGEN

 • Ossenmarkt, 14, 15, 16 sep

HOORN

 • Noorderveemarkt, 25, 26, 27 mei

LEEUWARDEN

 • Oldehoofsterkerkhof, 20, 21, 22 jul

LEIDEN

 • Pieterskerkplein, 01, 02, 03 jun
 • Nuonterrein, 24, 25, 26 aug

OISTERWIJK

 • De Lind, 31 aug 01, 02 sep

ROTTERDAM

 • Kralingse Bos, 18, 19, 20, 21 mei
 • Noordplein, 13, 14, 15 jul
 • Noordplein, 07, 08, 09 sep

VENRAY

 • Schouwburgplein, 01, 02, 03 jun

Entertainment en vermaak voor een breed publiek

Voor een flinke portie gezelligheid naast een flinke portie voer zit je goed bij Rrrollend. Er zijn jazzbands, er is een lounge DJ en voor kids is er ook van alles te doen. Denk bijvoorbeeld aan het kindertheater, gezichten schminken en knutselen. Je kunt ze dus gerust meenemen, volle pret voor iedereen!

Extra’s: containerbar te huur en business

Deze week kwamen de containerbars uit hun winterslaap. Die containerbars kun je nu ook huren, superleuk als je zelf een (mini)festival of bijzonder vrijmibo wilt organiseren! Daarnaast kun je een ‘Rrrollend op maat’ boeken voor jouw (business)event of bedrijfsuitje. En je kunt een leuke korting krijgen als je met collega’s of zakenpartners naar Rrrollend komt. Dus: let’s talk business!

Praktische informatie:

De openingstijden van Rrrollend 2018 zijn:

 • vrijdag: van 17.00 tot 23.00 uur
 • zaterdag: van 14.00 tot 23.00 uur
 • zondag: van 12.00 tot 21.00 uur

De toegang is op elke locatie gratis. Je betaalt voor het eten met je pinpas, want vanaf 2018 is Rrrollend cashless. De voordelen daarvan: niet meer in de rij voor de muntenautomaat, geen dikke portemonnee meer meenemen, alleen nog sjouwen met je ultradunne pinpas!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je dan in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

In het weekend van 9 t/m 13 mei vindt op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam het openlucht eetfestijn Rollende Keukens 2018 plaats. Lekker lang vanwege het Hemelvaartsweekend!

Voor iedereen met een gezonde eetlust

Zoals zij het zelf beschrijven: “van gastronomische vreetkar tot excentrieke pizzawagen”. Er is op dit culinaire eetfestijn in het grote park voor ieder wat wils. Er staan immers tientallen mobiele eetgelegenheden. Zowel voor stoere mannen (BBQ) als voor mooie vrouwen (zoetigheid). Of vice versa… Dus komt dat proeven!

Ook ander vermaak dan alleen eten

Naast lekker eten kun je hier ook genieten van een lekker drankje, live muziek en een snuf cultuur. Er is namelijk ook film en theater. Cultureel en culinair voederen, noem ik dat. Van ‘s middags tot ‘s avonds vertier; haal je hart op! En vergaap je ook aan de creatieve namen van de prachtige foodtrucks.

Mister kitchens en pacific parc organiseren de boel

De drie vrienden van Mister kitchen en de ruige rakkers van Pacific parc organiseren dit foodevent. De producten van de Misters (en de heren zelf) kun je er dan ook tegenkomen. Bijvoorbeeld hun Rabarcello: 100% Dutch spirit. Een ambachtelijk drankje van verse rabarber. Dorst, iemand? Ze maken overigens ook pindakaas, fruit- en groentespreads.

Praktische informatie

Je betaalt geen toegang. Hapjes en drankjes zijn “verleidelijk doch betaalbaar”. De keukens zijn open van 13.00-23.00 uur. De Westergasfabriek is vanaf Amsterdam Centraal Station lopend te bereiken (30 minuten) of met een heel aantal stadsbussen die (tamelijk) in de buurt stoppen.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Tijdens de nationale week zonder vlees van 5 t/m 11 maart vindt ook de vegetarische restaurantweek plaats. In heel Nederland!

Minder vlees eten

De oprichter van De Hippe Vegetariër, Isabel Boerdam, heeft ook de nationale week zonder vlees en de vegetarische restaurantweek geïnitieerd. Allerlei mensen en bedrijven uit de voedselindustrie staan hier ondertussen vierkant achter. Omdat ze vinden dat je niet meer elke dag vlees zou moeten eten. Dus flexitariër (of zelfs vegetariër) zou moeten worden. Waarbij je in ieder geval af en toe vlees of vis vervangt door een vegetarisch gerecht.

Vegetarisch eten is lekker en goed

Misschien denk je dat eten zonder vlees of vis saai is. Als dat zo is, ga dan vooral eens uit eten tijdens de vegetarische restaurantweek! Je kunt tijdens die week van alles uitproberen en proeven hoeveel smaak vegetarische gerechten hebben. Zonder moeite, want er wordt immers voor je gekookt. Bovendien doe je dan meteen een ‘goede daad’. Door minder vlees te eten, heb je namelijk een grote impact op het milieu.

De groentekeuken ervaren

Tijdens de vegetarische restaurantweek laten de koks je ervaren hoe lekker en veelzijdig de groentekeuken is. Allerlei cafés, lunchrooms en restaurants door heel Nederland doen hieraan mee. Ze maken verrassende, creatieve gerechten met heerlijke smaken. Misschien raak je zo geïnspireerd dat je thuis ook vegetarisch gaat koken. Eén dagje zonder vlees per week maakt al een enorm verschil! Voor je gezondheid is het zelfs nog beter maximaal 2 keer per week vlees te eten…

Praktische informatie

Je kunt bij de deelnemende aanbieders kiezen uit:

 • lunchgerecht vega voor 8 euro
 • avondmaaltijd vega voor 15 euro
 • 3-gangen diner vega voor 25 euro
 • 4-gangen luxe lunch vega voor 40 euro
 • 5-gangen luxe diner vega voor 50 euro

Die twee laatste opties kunnen overigens duurder worden, als je voor een sterrenrestaurant kiest. Zo’n restaurant mag namelijk 10 euro toeslag vragen.

Niet elk restaurant biedt alle opties aan, dus zoek wel goed uit wat je wilt en kies het juiste restaurant. Vergeet dat ook niet te vermelden bij je reservering.

Een voorbeeld: Bar Spek aan de Admiraal de Ruijterweg 1 in Amsterdam

Uitgekozen vanwege de grappige (niet passend lijkende) naam… :) Bar Spek ligt in de Baarsjes en biedt tijdens de vegetarische restaurantweek:

 • lunchgerecht: focaccia met doperwten hummus, geroosterde groente en geitenkaas
 • hoofdgerecht: truffelsouffles met gebakken paddenstoelen en kruidensla
 • 3-gangen diner:
  • gorgonzola met gerookte pompoen, rucola en pompoenpitten
  • truffelsouffles met gebakken paddenstoelen en kruidensla
  • kaneel panna cotta met caramel ijs

Ga lekker uit eten en geniet ervan!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

Dit evenement wil je niet missen: de nationale gezondheidsbeurs in de Jaarbeurs Utrecht, van 1 t/m 4 februari.

Zoveel te doen…

Zelf noemen ze het ‘de grootste consumentenbeurs op het gebied van gezondheid en een gezonde leefstijl’. Interessant!

Je kunt er naar lezingen van echt héél veel verschillende gezondheidsexperts. Of hun workshops en presentaties volgen, waardoor je voortaan zelf gezond aan de slag gaat. Er zijn ook bekende sprekers, auteurs, coaches en influencers die je er kunt ontmoeten. En wat dacht je van het boeken van een ontspannende massage? Of je gaat gewoon lekker gezond eten bij allerlei stands en in het KookTheater. Van alles te doen dus!

Ontmoet je idool

Nienke GottenbosBijvoorbeeld Nienke Gottenbos, de poepdokter. Die van het gelijknamige boek. Geweldig! Zij geeft een lezing over de darmflora. Hoe die invloed heeft op je weerstand, energieniveau, huid en gewicht. Als voedingskundige, darmfloratherapeut en auteur weet ze er alles van.

Ralph Moorman

Of bezoek de expert op het gebied van hormonen, Ralph Moorman. Die van de opleiding en boeken over de hormoonfactor. Hij vertelt je hoe je je hormonen in balans brengt. Zodat je klachten verminderen of zelfs oplossen. Je kunt hem al je vragen stellen en vooraf een gratis test doen.

Praktische informatie

De nationale gezondheidsbeurs is geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Je tickets zijn ook geldig voor de AllergieBeurs, die tegelijk in de Jaarbeurs plaatsvindt. In de centrale hal van de Jaarbeurs staan pinautomaten bij entree Oost. Daarnaast is het bij sommige exposanten mogelijk om je aankopen met je pinpas te betalen.

Tot 31 januari koop je de tickets nog in de voorverkoop met €2,50 korting (actiecode VV18). Je kunt ook kiezen voor een treinretour van de NS i.c.m. een beursticket voor €23,- per persoon. De Jaarbeurs ligt op 5 minuten loopafstand van station Utrecht Centraal.

Rondom de Jaarbeurs is er veel parkeergelegenheid. Dat kost je op het parkeerterrein van de Jaarbeurs zelf €4,- per uur of €16,50 voor de hele dag. Parkeerkaarten haal je bij de kassa’s van de Jaarbeurs en in de speciale automaten bij ingang Oost en ingang West. Je voert als navigatieadres in: Jaarbeursplein 6 3521 AL Utrecht.

Kinderen tot en met 12 jaar neem je gratis mee. Voor kinderen vanaf 13 jaar betaal je het normale tarief.

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!

 

Vorig jaar was het al een groot succes; de debattenreeks Kauwkost. In 2017 en 2018 staan er daarom nieuwe debatten op het programma. Georganiseerd door Slow Food (in Haarlem) en bedoeld om jou te laten nadenken over wat je eet en of dat wel zo’n bewuste keuze is.

Er staat dit jaar en volgend jaar een nieuwe reeks van voedseldebatten op het programma.

Deze debatten vinden op de eerste dinsdag van de maand plaats, van 20:00 tot 22:00 uur. Het eerste debat over wild heb je misschien al gemist (VoedjeVrij was erbij; mail als je meer wilt weten). De volgende drie debatten zijn:

 • 12 december: Brood
 • 16 januari: Melk
 • 13 februari: Aardappel

Kauwkost prikkelt jou je opvattingen over je eten eens stevig te herkauwen.

Elk voedingsthema wordt tijdens de avond van verschillende kanten belicht. Je kunt daarna een beter gefundeerde mening vormen of bewustere keuzes maken. Slow Food nodigt voor elk van deze debatten interessante en relevante sprekers uit. Die veel kennis van de zaak hebben en er natuurlijk niet hetzelfde over denken. Jij wordt als bezoeker ook gevraagd je mening te delen, als je dat wilt. Dat leidt vaak tot spraakmakende discussies en inzichten.

Op 14 november was de aftrap met het thema ‘wild’.

Een van de sprekers was toen Ellen Mookhoek; jager, wildplukker en auteur. Wild is een controversieel voedselthema dat wel wat toelichting, uitdieping en nuancering kon gebruiken. Ingrijpen in de natuur door het doden van wild, stuit namelijk steevast op weerstand. Hoe ga jij hier zelf mee om? Welke consequenties heeft dat? Is het ‘waardig’ opeten van het vlees een reële mogelijkheid? Is daar voldoende draagvlak voor? Van wie is ‘wild’ vlees eigenlijk? Dit thema leverde dan ook een levendige avond op!

Een passende en inspirerende locatie, met lekkers.

Het eerste debat vond plaats in de FoodUnion in Haarlem, een nog af te bouwen culinaire broedplaats (het wordt een mega keuken, de foodhub van Haarlem!). Deze avond werd overigens gefaciliteerd met lekkere drankjes en hapjes. In die hapjes zat uiteraard wild verwerkt; ham van damhert en ham van wild zwijn. Waar de volgende debatten plaats gaan vinden, wordt nog bekend gemaakt. Hou Slow Food in de gaten, want dit wil je niet missen!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

T/m 7 januari kun je in Haarlem naar de expositie A Global Table.

Deze tentoonstelling vindt zowel in het Frans Hals Museum als in De Hallen plaats. In het Frans Hals Museum zie je vooral 17e-eeuwse voedselstillevens. In De Hallen juist moderne kunstvormen.

A Global Table gaat over voedsel en globalisering.

Het brengt voedsel in de loop van de geschiedenis in beeld; vooral ten tijde van de kolonisatie en handel. Je leest en leert over de gevolgen die dat had voor Nederland, maar ook voor de landen waar het voedsel vandaan kwam. Hoe gingen ‘we’ toen met de mensen om? Wat vonden zij daarvan en hoe gaat het er nu eigenlijk aan toe?

Kunstwerken over de sociaal-economische kant van voedsel.

Global table - Ziel van zout - Patricia KaersenhoutWat jij eet en hoe dat geproduceerd wordt; daar hebben ook kunstenaars steeds meer interesse in. In A Global Table zie je daar werken over van o.a. Felipe Arturo (Bogotá), Patricia Kaersenhout (Nederland / Suriname), Hew Locke (Edinburgh) en Shelley Sacks (Johannesburg). Zij vragen zich af wat de culturele betekenis van voedsel is en welke effecten de handel in voedsel heeft gehad en nog steeds heeft.

Weten waar je eten vandaan komt.

A Global Table nodigt je uit vragen te stellen bij de herkomst van je voeding. Relevant in een tijd waarin je steeds meer wilt weten over wat je eet. Zonder de Gouden Eeuw en de handel toen had je nu geen producten kunnen eten zoals thee, koffie, suiker, tomaten, aardappelen en maïs. Eten verbindt; met deze tentoonstelling kun je voor jezelf bepalen of dat altijd al zo was of dat er ook andere aspecten aan onze rijke voedselgeschiedenis zaten.

Praktische informatie over A Global Table.

Global table - Lap van bananenschil - Shelley SacksDinsdag t/m zaterdag van 11.00 – 17.00 uur. Zondag van 12.00 – 17.00 uur. Gratis met de museumkaart. Samengesteld door Curatorial Fellow Abigail Winograd (Israël). Zij is een onafhankelijk tentoonstellingsmaker, gepromoveerd aan de University of Texas in Austin. Haar onderzoeksveld beslaat zowel precolumbiaanse, als moderne en hedendaagse Latijns-Amerikaanse kunst.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

In de Jaarbeurs in Utrecht vindt van 6 t/m 8 oktober de Vrij van Veggie food fair plaats.

Als je allerlei specifieke voedingswensen hebt, is dit voor jou een geweldige kans. Je kunt op deze Vrij van Veggie food fair gratis proeven bij verschillende standhouders. Ook kun je leuke kookdemonstraties bijwonen. Natuurlijk zie je ook sprekers en koks die elke dag lezingen en kooksessies geven. Onder andere over het glutenvrij, lactosevrij en vega dieet.

De specifieke voedingswensen die tijdens deze fair aan bod komen, zijn talrijk.

Je kunt meer leren over glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch en vegan. Er zijn daarvoor speciaal ingerichte kookdemonstraties, presentaties en proeverijen. Daarnaast kun je vele bekende foodies en foodbloggers ontmoeten. Ga er samen met je vrienden of familie heen en beleef een buikvullende dag!

Een paar bijzondere standhouders en wat zij aanbieden:

Heb je zin in een keer een heerlijke vegan high tea? Dan zit je goed bij Tea and More! Zij leveren namelijk vegan hight tea’s op elke gewenste plek.

Ook bijzonder: de oprichtster van Natures Charm besloot zuivelvrije alternatieven van haar favoriete producten te creëren. Daarvoor gebruikte zij de kokosmelk geproduceerd door haar familie.

Echt iets voor jou als je van plantaardig houdt: ItsGreenish. Dit bedrijf heeft een missie: algen producten mainstream maken. Door de lekkerste en meestsmaakvolle vleesvervangers te ontwikkelen, die je op de fair kunt proeven!

Dit is slechts een kleine greep uit het aanbod, er zijn er natuurlijk nog veel meer!

Het programma van deze fair is elke dag anders.

Je kunt er leren hoe je begint aan 30 dagen zonder vlees. Of hoe je lekker glutenvrij kookt. Hoe je win-win kunt koken, zodat iedereen er baat bij heeft. Of hoe je je eigen ‘voedselvrijheid’ leert vinden. Allemaal hele interessante onderwerpen, zeker al je nog een beetje zoekende bent!

Praktische informatie over deze fair:

 • Locatie: Jaarbeurs Utrecht
 • Datum: vrijdag 6 tot zondag 8 oktober 2017
 • Openingstijden: 10:00 – 17:00 uur

Je koop de tickets voor deze Vrij van Veggie food fair tot 4 oktober het voordeligst online. Dan betaal je slechts €10,50 (excl. servicekosten) per ticket. Terwijl ze aan de kassa €12,50 kosten. Kinderen tot en met 16 jaar neem je gratis mee (in gezelschap van een volwassene). Als je nu een kaartje bestelt, ontvang je een goedgevulde goodiebag na afloop! Leuk!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!