A Global Table

A Global Table

T/m 7 januari kun je in Haarlem naar de expositie A Global Table.

Deze tentoonstelling vindt zowel in het Frans Hals Museum als in De Hallen plaats. In het Frans Hals Museum zie je vooral 17e-eeuwse voedselstillevens. In De Hallen juist moderne kunstvormen.

A Global Table gaat over voedsel en globalisering.

Het brengt voedsel in de loop van de geschiedenis in beeld; vooral ten tijde van de kolonisatie en handel. Je leest en leert over de gevolgen die dat had voor Nederland, maar ook voor de landen waar het voedsel vandaan kwam. Hoe gingen ‘we’ toen met de mensen om? Wat vonden zij daarvan en hoe gaat het er nu eigenlijk aan toe?

Kunstwerken over de sociaal-economische kant van voedsel.

Global table - Ziel van zout - Patricia KaersenhoutWat jij eet en hoe dat geproduceerd wordt; daar hebben ook kunstenaars steeds meer interesse in. In A Global Table zie je daar werken over van o.a. Felipe Arturo (Bogotá), Patricia Kaersenhout (Nederland / Suriname), Hew Locke (Edinburgh) en Shelley Sacks (Johannesburg). Zij vragen zich af wat de culturele betekenis van voedsel is en welke effecten de handel in voedsel heeft gehad en nog steeds heeft.

Weten waar je eten vandaan komt.

A Global Table nodigt je uit vragen te stellen bij de herkomst van je voeding. Relevant in een tijd waarin je steeds meer wilt weten over wat je eet. Zonder de Gouden Eeuw en de handel toen had je nu geen producten kunnen eten zoals thee, koffie, suiker, tomaten, aardappelen en maïs. Eten verbindt; met deze tentoonstelling kun je voor jezelf bepalen of dat altijd al zo was of dat er ook andere aspecten aan onze rijke voedselgeschiedenis zaten.

Praktische informatie over A Global Table.

Global table - Lap van bananenschil - Shelley SacksDinsdag t/m zaterdag van 11.00 – 17.00 uur. Zondag van 12.00 – 17.00 uur. Gratis met de museumkaart. Samengesteld door Curatorial Fellow Abigail Winograd (Israël). Zij is een onafhankelijk tentoonstellingsmaker, gepromoveerd aan de University of Texas in Austin. Haar onderzoeksveld beslaat zowel precolumbiaanse, als moderne en hedendaagse Latijns-Amerikaanse kunst.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!