Recepten

Als je bezoek krijgt of een bijzonder cadeautje voor iemand wilt maken, zijn deze simpel te maken chocotruffels een uitkomst! Door naast de kokoscrème wat smeuïge chocopasta toe te voegen, worden ze heerlijk romig. En je kunt ze zo mooi maken als je zelf wilt. Een heerlijk choco feest!

Maak een verantwoorde keuze

Niet alle chocolade is ongezond. Als je let op de manier van zoeten, kun je gezond genieten van chocolade. Natuurlijk wel met mate, maar het is fijn dat je het niet helemaal links hoeft te laten liggen als je op je voeding let. Rauwe cacao heeft zelfs veel gezondheidsvoordelen!

Variatietips en overige tips

Je las al dat je deze chocotruffels zo mooi kunt maken als je zelf wilt. Dat trucje zit ‘m in de toppings. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

  • fijngehakte nootjes of zaden en pitten
  • kokosrasp
  • cacaonibs en/of cacaopoeder
  • fijngehakt gedroogd fruit

simpel te maken chocotruffels tussen

Ingrediënten voor simpel te maken chocotruffels

voor 2 personen

  • kokoscrème (125 ml)
  • chocolade in stukjes (150 gram)
  • chocopasta (2 eetlepels)
  • roomboter (1 eetlepel, vegan optie: kokosvet)
  • toppings naar keuze

Bereidingswijze van simpel te maken chocotruffels

  1. Breng allereerst de kokoscrème in een pannetje aan de kook. Meng dan 100 gram van de (stukjes) chocolade en de chocopasta erdoor. Laat dit mengsel opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur).
  2. Leg een vel bakpapier klaar. Schep uit het stijve mengsel balletjes met een lepel (of draai er met je handen mooie balletjes van) en leg die op het papier.
  3. Smelt vervolgens au bain-marie (of in de magnetron) de overige 50 gram van de (stukjes) chocolade met de roomboter erdoor. Giet dit over de balletjes (of haal met een lepel de balletjes erdoor). Garneer eventueel met je toppings naar keuze.
  4. Laat de truffels afkoelen en… geniet!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Rode kool is een duurzame en gezonde keuze in het winterseizoen. Het groeit lokaal en zit bomvol voedingsstoffen die je nu heel goed kunt gebruiken. Met rozijnen maak je er deze lekkere rozijn en rode kool salade van; een ontzettend gezond bijgerecht én betaalbaar!

Niet duur, wel duurzaam

Kool eten is in de winter altijd een goede keuze. Kolen komen immers uit eigen land en groeien juist goed in de winter, dus hebben ze een hoge voedingswaarde. Je kunt veel koolgerechten maken met dure gedroogde (superfood) bessen. Met simpele rozijnen is het echter vaak ook lekker. Kies wel voor bio rozijnen, zodat je minder bestrijdingsmiddelen binnen krijgt.

Variatietips en overige tips

  • Als jij gevoelige darmen hebt en rauwe kool niet goed verdraagt, is het een idee die even te blancheren of te stomen voor gebruik. Dat maakt hem beter verteerbaar.
  • Houd je niet van rode kool, maar wel van witte kool of andere kool? Ga je gang! Het is jouw gerecht, je mag er dus creatief mee omgaan.
  • Qua kruiden kun je altijd variëren. Probeer je variatie dan eerst uit met een kleine portie andere kruiden en proef, zodat je weet wat voor smaak je creëert.
  • Probeer ook eens wat ander vers fruit, zoals een appel in plaats van een peer. En voeg gerust een eiwitbron zoals (vegan) kaas en/of noten toe.
  • Dit is bedoeld als een bijgerecht bij iets warms, zodat je niet teveel afkoelt. Is het wat veel? Bewaar wat je overhoudt in een afgesloten bakje in de koelkast. Lekker voor later!

rozijn en rode kool salade extra

Ingrediënten voor rozijn en rode kool salade

voor 2 personen

  • rode kool (ongeveer een kwart, bij voorkeur biologisch)
  • peer (1 stuk, bij voorkeur biologisch)
  • bosui of bieslook (optioneel, naar smaak, biologisch)
  • zout (een snuf)
  • rozijnen (een handje of meer naar smaak, bij voorkeur biologisch)
  • limoen (1 stuk, biologisch)
  • honing (een eetlepel)
  • dille (gedroogd: een eetlepel, vers en fijngesneden: 2 eetlepels, kies dan biologisch)
  • peper (naar smaak)
  • kaneel (optioneel, naar smaak, begin met een klein snufje)

Bereidingswijze van rozijn en rode kool salade

  1. Was en droog allereerst de rode kool, de peer en de bosui of bieslook. Een biologische peer hoef je niet te schillen en de schil is extra voedzaam, dus ‘tel uit je winst’! Snijd de kool in dunne reepjes (of rasp hem of gebruik een keukenmachine) en de peer alvast in dunne schijven of kleine blokjes. De bosui of bieslook hak je ook alvast fijn.
  2. Meng de reepjes kool met een snuf zout en kneus de kool, zodat die beter verteerbaar wordt. Het zorgt ook voor iets makkelijker kauwen. Gebruik dus gerust wat geweld en hussel en knijp lekker door tot de kool wat ‘zachter’ wordt. Doe vervolgens de peer en bosui of bieslook erbij. Voeg nu ook de rozijnen toe en meng je alles goed door elkaar.
  3. Voor een dressing en een extra ‘zuurtje’ pers je de limoen uit. (Als je een biologische gebruikt, kun je ook wat van de schil raspen en later toevoegen aan het gerecht). Meng het sap met de honing en dille. Als de honing te ‘vast’ is kun je hem meer vloeibaar maken door hem kort in een pannetje te verwarmen. Voeg peper toe naar jouw smaak. Optioneel kan een snuf kaneel ook nog lekker zijn.

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Vitamine D is fijn voor je weerstand en helaas kom je er moeilijker aan tijdens de herfst- en wintermaanden. Vul het dus in ieder geval zoveel mogelijk aan via je voeding, bijvoorbeeld met deze feestelijke snack wrap met vitamine D.

Vitamine D in je voeding

Als je vegetarisch of veganistisch eet, is het een extra uitdaging om via je voeding aan voldoende vitamine D te komen. Dat zit namelijk in hoge doseringen voornamelijk in vette vis. Eieren en paddenstoelen bevatten ook vitamine D, maar veel minder en ook veel minder makkelijk opneembaar. Wees je daar bewust van en kies eventueel voor supplementen. Dit recept voor een feestelijke snack wrap met vitamine D bevat dus ook wat lagere doseringen. Het is wel erg lekker en heel leuk voor de feestdagen!

Variatietips en overige tips

-Er zijn allerlei vegan varianten op (room)kaas te krijgen tegenwoordig, dus sla je slag als je liever geen echte (room)kaas gebruikt.
-Wraps zijn er in verschillende soorten en maten; uiteraard is volkoren beter voor je dan niet volkoren. De varianten met groenten bevatten vaak vrij weinig groenten en zijn meestal niet volkoren, dus lees goed het etiket voor je je keuze maakt.
-Voor de glutenvrije eter zijn er ook glutenvrije wraps te krijgen. Zelf wraps maken of een slablad gebruiken als wrap is ook een leuke optie :)
-Eet je wel vis, dan is (biologische) gerookte zalm een heerlijke toevoeging. Avocado kan ook nog een lekker extraatje zijn.
-Je kunt de wraps in kleine stukjes snijden. Met vrolijke prikkers erin zijn die goed te gebruiken als amuse of snack, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen.

feestelijke snack wrap met vitamine D tussenfoto

Ingrediënten voor feestelijke snack wrap met vitamine D

  • voor 2 personen
  • bosui (1 bosje, bij voorkeur biologisch)
  • spinazie, vers (150 gram, bij voorkeur biologisch)
  • kastanjechampignons (200 gram)
  • knoflook (1 teentje)
  • roomkaas (75 gram, bij voorkeur biologisch)
  • wraps naar keuze (zie variatietips)
  • verse kruiden (optioneel, naar smaak, bij voorkeur biologisch)
  • zaden, pitten en/of geraspte kaas (optioneel, naar smaak)

Bereidingswijze van feestelijke snack wrap met vitamine D

  1. Was (en droog) eerst de uitjes en spinazie en borstel of veeg de champignons schoon. Gebruik voor de champignons geen water, want dan zuigen ze zich vol.
  2. Snijd daarna de uitjes in kleine ringen en snijd of scheur de spinazie in kleinere stukken. Je kunt de hardste stelen heel fijn snijden. Snijd de champignons in mooie plakken en schil en pers de knoflookteen.
  3. Bak in een ruime pan op middelhoog vuur de ui, champignons en (wat later) de knoflook. Voeg vervolgens de spinazie en roomkaas toe en laat even kort pruttelen. De spinazie slinkt al snel, zet dan het vuur uit.
  4. Verwarm de wraps kort zodat ze zacht en flexibel worden. Besmeer ze met het mengsel uit de pan en voeg eventueel verse kruiden, extra zaden, pitten en/of geraspte kaas toe. Rol ze op en zet ze vast met een prikker. Ook koud heel lekker (dus al vooraf te bereiden)!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Hartig taartdeeg maak je vrij snel en makkelijk zelf, ook glutenvrij hartig taartdeeg. Je kunt er een beetje in variëren, dus gebruik dit basisrecept echt als basis en probeer zelf wat uit. Bijvoorbeeld met verschillende kruiden die je toevoegt aan het deeg.

Glutenvrij hartig taartdeeg

In onderstaand recept maak je het deeg met tarwemeel waar dus gluten in zitten. De glutenvrije variant is heel makkelijk: je vervangt het tarwemeel door een mix van glutenvrije melen. Meestal werkt een combinatie van echt glutenvrij haver- en evenveel boekweitmeel goed, of van quinoa- en evenveel rijstmeel. Sommige mensen gebruiken boekweit- en amandelmeel, ook erg lekker. Probeer uit wat voor jou werkt en wat je het lekkerst vindt.

Variatietips en overige tips

  • Als je liever geen ei wilt gebruiken in jouw variant van hartig taartdeeg, kun je eens experimenteren met 150 ml volle kwark. Dat kan ook met een plantaardige versie daarvan, als je het vegan wilt maken.

  • Bak je bodem kort voor, voordat je de vulling van je hartige taart gaat toevoegen. Prik er eerst wat gaatjes in, zodat hij niet opbolt. Zet hem zo laag mogelijk in de oven, zodat de onderkant goed warm kan worden. Gebruik daarom liever ook geen aardewerken vorm, want het duurt langer voordat die warm is (of verwarm hem voor). Er zijn ook vormen waarbij gaatjes in de bodem zitten.

  • Je kunt het hartige taartdeeg ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer als je het goed luchtdicht verpakt. Dus je kunt ook meer maken en ‘vooruit werken’, voor extra gemak.

 

hartig taartdeeg klein

Ingrediënten

voor 1 flinke lap hartig taartdeeg

  • bloem of gebuild tarwemeel (dat is gezonder, ongeveer 250 gram)
  • olijfolie (een flinke scheut, ongeveer 80 ml)
  • ei (2 kleine of 1 grote, bij voorkeur biologisch)
  • zout en peper (een snuf, naar smaak)

Bereidingswijze van hartig taartdeeg

  1. Mix allereerst alle ingrediënten in een ruime kom. Gebruik eventueel wat eetlepels koud water om het deeg stevig en niet te droog te maken. Je krijgt dan een deegbal.

  2. Verpak daarna je deegbal in folie of een herbruikbare bee’s wrap om het een half uurtje rust te gunnen in de koelkast. Als je van plan bent straks een volledige hartige taart te gaan bakken, kun je nu alvast aan je vulling beginnen.

  3. Na dat halve uurtje bestuif je je werkblad met bloem en rol je het deeg uit tot een iets grotere lap dan de vorm die je gaat gebruiken. (Heb je geen deegroller? Gebruik dan een fles.) Als je het lastig vindt, gebruik je bakpapier om te voorkomen dat je deeg aan je roller plakt. Voila!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Verse kruiden aan je gerecht toevoegen als smaakmaker en vitaminebom is een goed idee. Met slechts een klein takje kom je er dan echter niet altijd, dus wil je meer gebruiken. Zoals in deze kruidensalade vol vitaminen, waaraan je echt lekker veel peterselie toevoegt.

Waar peterselie goed voor is

Als je dan zo’n gerecht vol peterselie overweegt, wil je natuurlijk wel graag weten waar dat allemaal goed voor is. De lijst gezondheidsvoordelen van peterselie is groot, dus ik geef je een paar van de leukste en handigste ‘weetjes’.

Bijvoorbeeld dat peterselie je een frisse adem bezorgt, vanwege de antibacteriële eigenschappen. Ook helpt het je overtollig vocht afdrijven, handig als je door het warme weer extra vocht vasthoudt. Bovendien krijg je er een mooie huid van, o.a. door de vitamine C.

Variatietips voor deze kruidensalade vol vitaminen

  • In dit gerecht gebruik je de peterselie als basis van je salade. Als je dat toch een beetje te veel van het goede vindt, kun je gerust wat meer sla gebruiken en wat minder peterselie. Kies dan voor ‘donkere’ sla, zoals veldsla, of voor andijvie, vanwege de vitaminen.
  • Wil je vanwege duurzaamheidsoverwegingen liever geen quinoa eten, dan kun je kiezen voor rijst of gierst. Als je gluten goed verdraagt, is (parel)couscous ook een prima optie, of ga voor bulgur, met een wat meer nootachtige smaak.
  • De vegan variant op deze salade maak je met peulvruchten en/of noten. Of kies voor vegan kaas, maar check dan wel goed het etiket.
  • Heb je een bieslookplantje met bloemen, dan is het heel leuk je salade te garneren met een paar van die bloemen. Dat ziet er prachtig uit!

 

kruidensalade vol vitaminen vijzel

Ingrediënten

voor 2 personen

  • quinoa (150 gram)
  • ei (2 stuks, optioneel)
  • peterselie (ongeveer 75 gram, bij voorkeur biologisch)
  • bieslook (ongeveer 50 gram, bij voorkeur biologisch)
  • munt (ongeveer 10 gram, bij voorkeur biologisch)
  • sla (ongeveer 50 gram, bij voorkeur biologisch)
  • tomaten (3 stuks, bij voorkeur biologisch)
  • komkommer (1 stuk, bij voorkeur biologisch)
  • citroen (1 stuk, bij voorkeur biologisch)
  • mozzarella (ongeveer 100 gram, bij voorkeur biologisch)
  • avocado (1 stuk, optioneel)
  • granaatappel (1 stuk, optioneel)
  • olijfolie (een scheutje)
  • zout en peper (naar smaak)
  • korianderpoeder en/of komijnpoeder (naar smaak, optioneel)

Bereidingswijze kruidensalade vol vitaminen

  1. Kook allereerst de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je eieren wilt toevoegen, kun je die ook nu alvast koken.

  2. Ondertussen was (en droog) je alle verse kruiden en groenten en de citroen. Hak daarna de verse kruiden fijn en snijd de groenten, zo klein als jij lekker vindt in een salade.

  3. Rasp vervolgens de schil van de citroen en pers het sap eruit. Meng de rasp en het sap met een scheutje olijfolie, wat zout en peper en eventueel de gedroogde kruiden.

  4. Haal de mozzarella uit het vocht en snijd die in kleine stukjes. Als je avocado en granaatappelpitjes wilt toevoegen, kun je dat nu ook voorbereiden. Een makkelijke manier om de pitjes uit de granaatappel te krijgen, is als volgt. Snijd hem door en rek de schil een beetje op. Houd daarna de open kant naar beneden en sla met een lepel stevig op verschillende plaatsen op de dichte kant. De pitjes vallen er dan uit.

  5. Mix alle ingrediënten losjes door elkaar, proef en voeg eventueel nog wat kruiden toe. Eet smakelijk!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Het is superleuk om zelf groenten, fruit en kruiden te kweken en die vervolgens op te eten. Je slaat twee vliegen in 1 klap, je wroet lekker met je handen in de aarde en je eet onbespoten gezond. Probeer bijvoorbeeld eens deze drinkbare groene smoghurt (smoothie yoghurt).

Bloedglucosespiegel in balans

Smoothies zijn soms een aanslag op je bloedglucosespiegel, omdat er heel veel fruit in kan zitten. Als je het (biologische) fruit ongeschild gebruikt én wat eiwit en vet toevoegt, zorg je voor meer balans in die spiegel. Daarom zit in deze drinkbare groene smoghurt dus wat yoghurt. Let op: het is dus wel een echt zomers ‘gerecht’, want yoghurt werkt verkoelend. Ook makkelijk voor onderweg of mee te nemen als klein lunchgerecht.

Variatietips

  • Je kunt volop variëren met de groenten, fruitsoorten en kruiden die je toevoegt. Vervang bijvoorbeeld veldsla door spinazie, peer door appel of kiwi en munt door basilicum.
  • Als je je smoghurt nog romiger wilt maken, kun je banaan gebruiken in plaats van mango. Voeg dan eventueel ook wat noten- of zadenpasta toe, zoals (ongezoete) hazelnootpasta.
  • Maak een volwaardig lunchgerecht van je smoghurt door er een rijstwafel bij te eten. Belegd met bijvoorbeeld houmous, pindakaas of plakjes ei en tomaat.

Zin in een hele andere smaak? Dit is ook een gezonde en lekkere optie!

 

drinkbare groene smoghurt joy

Ingrediënten

voor 2 personen

  • water, afgekoelde thee of (ongezoet) appelsap (150 ml)
  • (plantaardige) yoghurt (125 ml)
  • komkommer (een halve, bij voorkeur biologisch en met schil)
  • bleekselderij (1 stengel, bij voorkeur biologisch)
  • veldsla (een flinke hand, bij voorkeur biologisch)
  • peer (1 stuk, bij voorkeur biologisch en met schil)
  • munt (een flinke hand blaadjes, bij voorkeur biologisch)
  • avocado (1 stuk)
  • mango (1 stuk)
  • gember (optioneel, schillen en raspen of fijnsnijden, ongeveer 1 cm)
  • citroen (optioneel, een schijfje om mee te garneren)

Ook nodig: blender (of keukenmachine of staafmixer met een hoge kom).

Bereidingswijze drinkbare groene smoghurt

  1. Doe allereerst het vocht en de yoghurt in de blender.

  2. Was vervolgens de komkommer, bleekselderij, veldsla, peer en munt goed. Houd eventueel een takje munt over om mee te garneren. Schil en ontpit de avocado en mango. Voeg alles toe (in de blender). Ook de eventuele gemberrasp.

  3. Zet de blender aan en check of je de dikte lekker vindt. Voeg anders nog wat vocht toe. Schenk de smoghurt in twee grote glazen, garneer eventueel met een takje munt en een schijfje citroen en smullen maar!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Gerechten met ei zijn een bron van makkelijk opneembare eiwitten voor je lijf. Daarmee zijn ze goed voor je energievoorziening. Je kunt ook alle kanten op met ei en bijna iedereen kan wel een eitje bakken. Dubbel makkelijk dus, zo’n rolletje omelet mét!

Feestelijke rolletjes van omelet

Met een omelet kun je al helemaal van alles, zeker als je er een leuke vorm van maakt. Zoals bij deze rolletjes: dat zijn simpelweg doorgesneden stukjes opgerolde omelet. Ze zien er feestelijk uit én je kunt ze heel gezond maken. Zelfs van tevoren, als je bijvoorbeeld visite krijgt, want ook koud smaakt hij lekker, of warm hem even kort op. Ook lekker bij de lunch!

Variatietips

-Met groenten in een omelet kun je heel veel variëren. In plaats van tomaatjes en zeewier kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor (fijngesneden) wortel en ui of prei.
-Verschillende kruiden zoals peterselie en dille smaken er vaak ook heerlijk bij. Of maak het extra spicy met een snufje chilipeper.
-Met kinderen is het heel leuk om mooie of gekke vormpjes uit de omelet te snijden, net als je bij koekjesdeeg doet.
-Maak met een omelet lekker al je restjes uit de koelkast op, of maak er een echt ‘lentegerecht’ van met asperges. Een rolletje omelet mét is óók lekker met avocado en zalm.

 

rolletje omelet mét variatie

Ingrediënten

voor 2 personen

  • cherrytomaatjes (10 stuks, bij voorkeur biologisch), een paar grote tomaten kan ook
  • eieren (5 stuks, bij voorkeur biologisch)
  • (rijst)azijn (een eetlepel)
  • kurkuma (een theelepel, optioneel, voor een prachtige gele kleur)
  • zout en peper (naar smaak)
  • sesamolie (een scheutje, bij voorkeur biologisch), andere olie kan ook
  • zeewier: snippers nori of vellen (sushi nori, 2 halve vellen), uit de supermarkt of toko
  • sojasaus (optioneel)

Bereidingswijze rolletje omelet mét

  1. Was en droog allereerst de tomaatjes en snijd ze in 3 dunne plakjes. Zet deze plakjes even apart.

  2. Breek dan de eieren en meng azijn, eventueel kurkuma en zout en peper erdoor. Klop het mengsel even stevig door elkaar (met een garde of een vork als je geen garde hebt).

  3. Zet nu een pan op het vuur en voeg wat olie toe. Giet vervolgens een beetje eimengsel in de pan, zodat de bodem bedekt is en verspreid daar de helft van de tomatenplakjes gelijkmatig over. Niet te veel aan de randen, want dat rolt straks lastig. Strooi er ook de snippers over of leg in het midden een half vel nori.

  4. Als de onderkant van het eimengsel gestold is, rol je de omelet voorzichtig op (het helpt om er een platte spatel of een lepel bij te gebruiken). Laat het eimengsel net niet helemaal droog worden, want dat rolt lastig. Eenmaal opgerold kun je de omelet nog wat verder laten garen. Leg eventueel even een deksel op de pan.

  5. Haal de omeletrol voorzichtig uit de pan zodra hij gaar is en snijd hem met een scherp mes in brede rolletjes. Serveer eventueel met een beetje sojasaus. Ook heel lekker met wat rijst of als beleg op een rijstwafel!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Zoet en zout is een heerlijke combinatie van smaken, niet te versmaden. Met deze zoet-zoute noten bonbons als lekker eetbaar cadeau steel je zeker de show! Tenzij je ze allemaal zelf opeet… En ze zijn nog verantwoord en vegan ook.

Gezonde chocolade

Chocolade hoeft niet ongezond te zijn, vooral in de rauwe vorm is het zelfs gezond. Er zitten antioxidanten en gezonde vetten in en je kunt er bijzonder blij van worden. Natuurlijk gaat het wel -zoals altijd- om de verantwoord gezoete varianten en hoe puurder, hoe beter.

Variatietips

Voor de zoetekauw kun je een beetje ahornsiroop toevoegen, naar smaak. In plaats van dadels is ander droog fruit ook heel interessant, bijvoorbeeld abrikozen. Probeer zeker ook eens andere noten uit, zoals pinda’s of hazelnoten. Zelf vind ik een beetje cacaoboter toevoegen (met de nadruk op een beetje) een heerlijk romig effect en bijzondere smaak geven.

De topping van deze zoet-zoute noten bonbons kun je maken zoals je wilt. Bestrooi bijvoorbeeld je bonbons met sesamzaadjes (wit of zwart), gehakte noten, grove zoutvlokken, kokosrasp, cacaopoeder, vanillepoeder of eetbare bloemen. Ga uit je dak en versier jouw bonbons naar hartenlust!

 

zoet-zoute noten bonbons klein

Ingrediënten

hiermee maak je ongeveer 20 bonbons op eetlepel formaat (of meer als je ze kleiner vormt)

Voor de vulling:

  • kokosmelk (125 ml)
  • pure (vegan) chocolade (200 gram)
  • geroosterde amandelen (125 gram)
  • dadels (50 gram)
  • grove zoutvlokken (naar smaak, richtlijn: ½ theelepel)

Zo maak je de coating:

  • pure (vegan) chocolade (115 gram)
  • kokosvet (1 theelepel)

Optioneel (als topping): cacaonibs (fijngehakt)

Bereidingswijze zoet-zoute noten bonbons

(Let op: ‘opstijf-tijd’ in de koelkast van ongeveer 2 uur)

  1. Verwarm alvast de kokosmelk in een pannetje op middelhoog vuur, tot het net begint te koken.

  2. Hak ondertussen alle chocolade -ook die voor de coating- superfijn (echt zo fijn mogelijk: een keukenmachine kan handig zijn, maar met een goed mes lukt het ook). Doe 200 gram (een deel dus) van dit haksel in een ruime glazen kom, zodat je het nog goed kunt zien. Houd het andere deel (115 gram) apart voor de coating.

  3. Hak ook de amandelen en snijd de dadels zo fijn mogelijk. Wederom gaat het om superfijn, dus maak er echt mini-flintertjes van. Bepaal ook hoe grof je je zoutvlokken wilt hebben: hoe grover, hoe groter de kick van een zoute smaak in de zoete bonbon. En hoe meer ‘krokant’ je bonbon wordt. Wil je ze wat fijner hebben, dan kun je ze wat fijner stampen (bijvoorbeeld in een vijzel, maar met de achterkant van een groot mes lukt het ook).

  4. Giet de hete kokosmelk over het chocoladehaksel in de glazen kom en roer zachtjes. Blijf roeren tot de chocolade gesmolten is en je een mooie gladde massa hebt. Een paar stukjes hier en daar is overigens ook niet erg.

  5. Roer de flintertjes amandel en dadel en je zoutvlokken door deze mooie gladde massa. Proef wat je ervan vindt en voeg eventueel meer zout toe.

  6. Dek nu de kom af (met een deksel of folie) en zet hem in de koelkast, zodat je vulling wat steviger kan worden. Dit duurt meestal ongeveer 2 uur, afhankelijk van de temperatuur van je koelkast. Check af en toe tussendoor of je er al bolletjes uit kunt scheppen. Ben je het vergeten en is het te hard geworden, dan wordt het vanzelf weer zachter op kamertemperatuur, dus maak je geen zorgen. Zodra het mogelijk is, schep dan op een vel bakpapier gezellige bolletjes. Gebruik hier bijvoorbeeld een eetlepel voor, of maak andere vormen, als je daar zin in hebt.

  7. Voor de coating smelt je in je pannetje het apart gehouden deel van het chocoladehaksel samen met het kokosvet. Roer weer zachtjes tot de chocolade gesmolten is en je een mooie gladde massa hebt.

  8. Dip daarna (met een vork of andere prikkers) je bolletjes voorzichtig in de coating en leg ze terug op het bakpapier om te drogen. Voeg eventueel vóórdat ze droog zijn je topping toe. Weer even laten opstijven in de koelkast kan helpen.

  9. Tip: bewaar de bonbons in de koelkast, dan blijven ze een tijdje goed (langer dan een week). Geschikt voor vegans!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

 

Wil je met de feestdagen een leuk en lekker, maar wel verantwoord toetje serveren? En wil je daarmee de show stelen? Denk dan eens aan dit feesttoetje: gezond kleurig nicecream met bananen voor een extra ontspannend effect!

Nicecream recepten

In het e-book ‘Feestelijk gezond’ -dat je in december 2022 gratis bij me kunt aanvragen- staat een recept voor spectaculair zwart-wit ijs. Het groene of blauwe ijs dat je met dit recept maakt, doet daar echter zeker niet voor onder én helpt je door de tryptofaan in banaan ook nog eens lekker uit te rusten. Heel fijn als je dagen druk zijn!

Variatietips

  • Nicecream krijgt een mooiere structuur als je er een zo romig mogelijke (plantaardige) melk of zelfs room aan toevoegt, want dan stijft het extra mooi op. Als je niet lactosevrij of vegan eet, kun je ook yoghurtijs maken, met yoghurt dus. Kies een lekkere vette uit!
  • Ook helpt het om wat ongeraffineerde suiker toe te voegen, zoals ahornsiroop, honing (niet als je vegan eet) of kokosbloesemsuiker. Het fruit alleen maakt het echter ook al lekker zoet, dus laat de extra suikers gerust weg als je dat liever doet.

c

Ingrediënten

voor 2 personen

  • (plantaardige) melk of room (of een mix) (120 ml)
  • rijpe bananen (3 stuks)
  • rijpe mango (1 stuk)
  • (blauwe) spirulina (1 eetlepel) (online bestellen of in de natuurwinkel)
  • topping: naar keuze, bijvoorbeeld blauwe bessen, rood fruit, kokosrasp of gehakte nootjes

Bereidingswijze feesttoetje: gezond kleurig nicecream

(Let op: vriestijd van ongeveer 1 – 3 uur. Wil je het ijs ruim van tevoren maken? Dan kan, maar haal het dan wel minimaal 10 minuten vóór gebruik uit de vriezer, zodat je het ijs makkelijker kunt scheppen.)

  1. Mix eerst al je ingrediënten (behalve je topping) in de keukenmachine of blender tot je een prachtig gladde massa hebt (of gebruik een staafmixer).

  2. Als je een ijsmachine hebt, maak je daar het ijs in af (volg de gebruiksaanwijzing). Heb je die niet, dan doe je de massa in een (metalen) kommetje of in daarvoor geschikte bakjes in de vriezer. Roer dan elke 20 a 30 minuten alles krachtig door tot het bevroren is en een mooie structuur heeft. Dit kan 1 uur (zacht ijs) tot 3 uur (stevig ijs) duren.

  3. Serveer het ijs met een topping (of meerdere toppings) naar keuze en geniet!

    Tip: klop zoveel mogelijk lucht in het mengsel. Hoe meer lucht, hoe zachter het ijs en hoe minder ijskristallen. Het gebruik van een keukenmachine of blender en een ijsmachine is dus erg fijn. Als je die niet hebt en van niemand kunt lenen, kan het echter ook prima zonder!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!

Deze vegetarische beet wellington is voedzaam en gezond omdat alledrie de macronutriënten erin aan bod komen. Bovendien is het een mooi herfstgerecht vanwege de kastanjes en paddenstoelen, maar ook een feestelijk gerecht vanwege het bladerdeeg. Je kunt hem vooraf bereiden en pas later afbakken, als je bijvoorbeeld bezoek krijgt. Restjes kun je bewaren en later weer opwarmen, in het kader van minder voedselverspilling.

Drie macronutriënten

In deze vegetarische beet wellington zitten volop complexe koolhydraten door de vele groenten die je erin stopt. Ook krijg je gezonde eiwitten binnen in de vorm van ei en feta (en in mindere mate van kastanjes en paddenstoelen). De olijfolie voorziet je van gezond vet (en in mindere mate ei en feta ook). Je combineert ze dus allemaal in één gerecht, wat prettig is voor je spijsvertering en daarmee voor je energiebalans.

Variatietips

  • Als je niet van biet houdt, kun je voor pompoen kiezen en champignons kun je vervangen door cantharellen. Gebruik geraspte jonge kaas in plaats van feta. Varieer daarnaast gerust met verse kruiden, probeer het bijvoorbeeld eens met peterselie of oregano.
  • Eet je vegan, laat dan ei en feta achterwege en gebruik bijvoorbeeld walnoten en tofu of linzen voor voldoende eiwitten. Voeg smaak toe met soja en balsamico (en eventueel wat ahornsiroop). Let er dan ook op dat je vegan bladerdeeg koopt.
  • Maak ook eens vier kleine vegetarische beef wellingtons in plaats van één grote. Extra feestelijk!

vegetarische beet wellington bietje

Ingrediënten

voor 4 personen

  • ui (2 flinke)
  • knoflook (3 teentjes)
  • kastanjes (gekookt, 150 gram)
  • champignons (300 gram)
  • spinazie (200 gram, bij voorkeur biologisch)
  • tijm (1 eetlepel, bij voorkeur vers en biologisch)
  • rozemarijn (1 eetlepel, bij voorkeur vers en biologisch)
  • olijfolie (een scheutje)
  • zout en peper naar smaak
  • bladerdeeg (1 rol van ongeveer 300 gram)
  • bieten (voorgekookt, 4 flinke)
  • feta (ongeveer 400 gram)
  • ei (1 stuk, bij voorkeur biologisch)

Bereidingswijze vegetarische beet wellington

  1. Verwarm eerst de oven voor op ongeveer 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Ondertussen pel en snipper je de ui en knoflook en snijd je de kastanjes fijn. Evenals de champignons en spinazie nadat je ze hebt schoongemaakt en gewassen. Was en droog ook de tijm en rozemarijn en hak die fijn.

  3. Verwarm een pan, voeg de olijfolie en de ui en knoflook toe en bak glazig. Voeg daarna ook de kastanjes, champignons en kruiden toe en bak nog een paar minuten. Als laatste voeg je heel kort de spinazie toe. Breng desgewenst op smaak met zout en peper.

  4. Rol het bladerdeeg uit over de bakplaat. Dep de bieten een beetje droog (met keukenpapier). Verdeel het groenten-kruiden-mengsel over het midden van het bladerdeeg en leg de bieten hierop. Verkruimel de feta hier overheen en vouw vervolgens het bladerdeeg strak dicht om het geheel.

  5. Klop het ei los, prik een paar gaatjes in het bladerdeeg en bestrijk het met ei. Bak de vegetarische beet wellington in ongeveer 40 minuten goudbruin en eet smakelijk!

Om de maand een gratis recept in je mailbox met bijpassende tips voor een gezonde leefstijl? Abonneer je dan HIER gratis op De Proeverij!