Recept voor (onzichtbare) groentesaus van koolraap

Recept voor (onzichtbare) groentesaus van koolraap

Dit recept voor (onzichtbare) groentesaus van koolraap is uitermate geschikt voor de kerst.

Ook voor kerst met kinderen die niet van groenten houden. Het biedt je namelijk een makkelijke manier om lekker veel groenten te serveren, zonder dat het opvalt. Je kunt de saus bij meerdere gerechten opdienen. Bijvoorbeeld bij pasta, gebakken aardappels, gekookte sperziebonen, rauwkost (als dip) een vleesgerecht, een kaasgerecht, enzovoorts.

Je kunt deze groentesaus ook op verschillende manieren bereiden.

Wat zoeter, wat zouter, afhankelijk van je smaak of die van je gasten. Dit recept is voor een variant die een tikje pittig is. Omdat wij daar wel van houden en omdat het bij ons pasta met pompoen gerecht paste. Dat was al zoet genoeg, vandaar deze hartige, pittige versie. Als je de currypasta weglaat, is het meteen minder pittig. Meer dille maakt hem zoeter. Voeg desgewenst ook nog geraspte kaas toe!

Je hebt voor dit gerecht een blender of keukenmachine nodig. Misschien lukt het ook met een staafmixer. Of met een hele sterke arm, een pureestamper en véél geduld…

Ingrediënten

  • Koolraap (een flinke)
  • Bouillon (optioneel, als je poeder gebruikt: bij voorkeur zonder gist(extract))
  • Ui (een grote of twee kleine)
  • Olijfolie (bij voorkeur extra vierge)
  • Knoflook (minimaal een stevige teen, twee mag ook)
  • Yoghurt (naar smaak, zeker een grote kop, bij voorkeur van geit/schaap)
  • Tomaat (optioneel, wij gebruikten 5 cherrytomaatjes)
  • Currypasta (optioneel, naar smaak, ongeveer een theelepel)
  • Dille (optioneel, een eetlepel, bij voorkeur vers)
  • Peper (een snuf)
  • Zout (een snuf)

Als je veganistisch/lactosevrij wilt koken, vervang je de yoghurt door groentebouillon.

Bereidingswijze

  1. Breng water in een flinke pan aan de kook. Snijd de minder mooie stukken van de koolraap. Daarna snijd je hem in ongeveer gelijke delen en kook je die met schil ongeveer 10 minuten. Voeg eventueel wat bouillon aan het kookwater toe.
  2. Verwarm ondertussen een bakpan voor. Schil en versnipper de ui en bak die glazig in de warme pan (met een goede kwaliteit olijfolie). Doe hetzelfde met de knoflook: schillen, fijnsnijden en even meebakken.
  3. Giet de stukken koolraap af en zet ze even in koud water. Je kunt de schil er nu makkelijk af trekken. Doe ze in de keukenmachine.
  4. Giet de yoghurt erbij, evenals de optionele tomaat, currypasta en dille. Zet de machine aan tot er een saus ontstaat. Hij hoeft niet helemaal glad te zijn. Voeg naar smaak nog peper en zout toe.
  5. Verwarm de saus nog even in een pannetje voor je hem serveert. Je kunt hem dus ook van tevoren bereiden, bewaren in de koelkast en dan alleen nog even opwarmen. Handig!

Voor meer leuke recepten: klik HIER