Recept voor een zoete spruitjesschotel

Zoete spruitjesschotel

Spruitjes zijn gezonde winterkost. Niet iedereen vindt ze echter lekker, zeker kinderen vaak niet. Dit recept voor een zoete spruitjesschotel is echter een variant die zeker een kans verdient. De roomboter en ahornsiroop zorgen voor deze niet te versmaden versie. Probeer het eens!

Gezond eten

Als je maat houdt met de roomboter en ahornsiroop, is deze zoete spruitjesschotel heel goed voor je. En past dus bij een voornemen of doel als ‘gezond eten’. Diëten is niet nodig, gezond eten is echter wel een goed plan. Dat kan prima met dit gerecht!

Ingrediënten

  • Spruiten (zeker twee handen p.p.)
  • Knolselderij (1 flinke voor 2 personen)
  • Ui (idem)
  • Olijfolie
  • Wortel (1 flinke p.p.)
  • Walnoten (een handje p.p., amandelen kan ook)
  • Roomboter
  • Ahornsiroop
  • Peper
  • Zout

Optioneel:

  • Kumquats (een andere zoetzure citrusvrucht kan ook)
  • Groenteburger
  • Mayonaise

Bereidingswijze

  • Breng een pan met water aan de kook. Schoon ondertussen de spruiten en schil de knolselderij. Snijd beide groenten in gelijke stukken. Halveer daarvoor de spruiten; dat is ongeveer de maat die je aanhoudt. Doe ze in het kokende water en laat ze in ongeveer 7 minuten beetgaar koken.
  • Verhit alvast een (hapjes)pan met flinke platte bodem. Schil de ui en snipper hem fijn. Giet een scheut olijfolie in de pan en voeg de ui toe. Bak tot die glazig is en draai dan het vuur even laag.
  • Maak in de tussentijd de wortel schoon en snijd die in kleine stukken. Hak ook de walnoten fijn. Voeg beide toe aan de gebakken ui.
  • Giet de spruiten en knolselderij af en voeg toe aan het groenten-notenmengsel. Voeg een klontje roomboter, een scheut ahornsiroop en wat peper en zout toe. Laat alles even goed mengen en heel zacht bakken.

Zoete spruitjesschotel 2Gedurende een meestal vrij korte periode kun je aan kumquats komen, een kleine zoetzure citrusvrucht. In dit gerecht smaakt die erg lekker. Koop de biologische variant, was hem goed en snijd hem (met de schil) in kleine stukken. Gewoon zo opeten of in zijn geheel bij het gerecht serveren is ook leuk.

Als je een grote eter bent, kun je eventueel tijdens het maken van de zoete spruitjesschotel een (groente)burger bakken. Het hoeft niet; je haalt je eiwitten al uit de walnoten. Die burger kun je ook nog serveren met mayonaise :)

Voor meer leuke recepten: klik HIER