De Proeverij – Diëten is onzin!

Diëten is onzin!

Januari is de maand van de goede voornemens.

Heel veel mensen stellen zichzelf allerlei doelen. Jij misschien ook. Je wilt dit jaar bijvoorbeeld gezonder gaan eten. En meer gaan sporten. Vaker met vrienden afspreken ook. Een dieet volgen om af te vallen. Noem het maar op. Hoewel ik het goed vind dat je een doel hebt, ben ik geen voorstander van diëten. Een tegenstander zelfs. Diëten is onzin! Omdat het vaak een averechts effect heeft. Je er meestal na een tijdje juist weer van aankomt. Hoe zit dat?

Een dieet volhouden is best moeilijk.

Een dieet schrijft je voor dat je bepaalde voedingsmiddelen niet meer eet. Dat is vaak moeilijk uit te voeren en zeker moeilijk vol te houden. Je hebt waarschijnlijk al een tijd een behoorlijk vast eetpatroon. Je bent gewend bepaalde dingen te kopen, te bereiden en te eten. Het is lastig daar ineens van alles in te wijzigen, waardoor je geneigd bent fouten te maken. Of helemaal op te geven. Ook heeft ‘verboden’ voedsel juist een flinke aantrekkingskracht. Waardoor je er juist meer van eet als je toch weer een keer begonnen bent. Met als gevolg dat de kilo’s er in een rap tempo weer aan vliegen.

Sommige diëten leiden tot ernstige tekorten.

Er zijn best wat diëten die hele belangrijke voedingsmiddelen zo goed als uitsluiten. Je lichaam en specifiek je spijsvertering hebben een mix van allerlei voedingsmiddelen nodig. Om goed te functioneren, maar zeker ook om goed te kunnen verbranden. Het ene voedingsmiddel stimuleert de vertering van het andere; dat zit heel ingewikkeld in elkaar. Als je ‘zomaar’ iets weglaat, kan dat leiden tot ernstige tekorten. Je valt dan misschien tijdelijk wel af, maar helpt ook je stofwisseling en hormoonhuishouding om zeep.

Als je gezond eet en wat specifiek bij jou past, blijf je op gewicht of val je zelfs af.

Afvallen kan door gezonder te gaan eten. Zo lang je maar kiest voor voeding die bij jouw lichaam en spijsverteringssysteem past. Ieder mens is anders, dus een ‘algemeen’ dieet of advies volgen, werkt niet. Het was bijvoorbeeld een tijd heel hip om alles rauw te eten (raw food). Als jij echter rauwkost slecht verteert, omdat je darmen niet de sterkste zijn, werkt dat averechts. Je krijgt dan juist een opgeblazen, dikke buik en last van allerlei klachten. Zo zijn er legio voorbeelden. Laat je dus altijd persoonlijk adviseren door een professional, als je echt af wilt vallen.

Je kunt door gezonder te eten op een heel verantwoorde manier afvallen.

Gezonde, bij jouw lichaam en jouw spijsvertering passende voeding eten, geeft je stabiliteit. Geen jojo-effect, geen klachten, wel een blijvend gezond gewicht. Als je echt aan de dikke kant bent, kan het even duren voor je op dat gezonde gewicht bent. En is het meestal goed de boel eerst even ‘op te schonen’. Zodra je gezond gaat eten, gaat je lichaam zich langzaamaan herstellen. Weer beter verteren en verbranden. En als je dat volhoudt, zet zich dat rustig door. Naar een blijvend gezond systeem, met een bijpassend blijvend gezond gewicht.

Zoete spruitjesschotelRecept voor een zoete spruitjesschotel.

Spruitjes zijn gezonde winterkost. Niet iedereen vindt ze echter lekker, zeker kinderen vaak niet. Dit recept voor een zoete spruitjesschotel is echter een variant die zeker een kans verdient. De roomboter en ahornsiroop zorgen voor deze niet te versmaden versie. Probeer het eens!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse GRATIS voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!