De Proeverij – De zuur-base kuur als detox

De zuur-base kuur als detox

Er zijn zoveel keuzes in ‘detoxen’.

Als je jezelf wilt reinigen, als je wilt ontslakken of zelfs wilt afvallen, barst het van de keuzes die je kunt maken. Op het internet, in verschillende soorten bladen en via collega’s en vrienden vind je de ene na de andere mogelijkheid. De een zweert bij een koolhydraatarm dieet, de ander bij sap-vasten en sommigen gaan naar een (dure) kliniek om zich ‘door te laten spuiten’. Is dat eigenlijk allemaal wel zo gezond? Hoe weet je waar je wel of niet voor kunt gaan?

‘Reinigen’ en ‘vasten’ zijn van alle tijden en komen in allerlei soorten en maten voor.

Dit artikel over de zuur-base kuur als detox verschijnt niet zomaar in februari. In het zuiden van het land begint binnenkort het carnaval. Van origine een katholiek feest dat voorafging aan de vastentijd. Carnaval betekent in het Latijn ‘vaarwel vlees’ (carne vale). Vlees was dus verboden, en soms zuivel ook. Groenten, rauwkost en fruit stonden juist vaker op het menu. Zulke verhoudingen komen in veel ‘diëten’ voor en dat is niet toevallig zo.

Op een gezonde manier jezelf ‘opschonen’ kan heel veilig en verantwoord met een zuur-base kuur.

Je helpt daarmee je lichaam verzurende resten op te ruimen en maakt meer plaats voor basische resten (de beste balans is 40 – 60). Als je lichaam ‘verzuurt’, krijg je op den duur flinke klachten, zoals vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn en pijn in de gewrichten. De kuur klinkt ingewikkelder dan hij is. Wel is het goed je erin te laten begeleiden. Een goede af- en opbouw zijn onmisbaar en veel kennis over (de werking van) voedingsmiddelen ook.

De kuur heeft niets met de smaak van voeding te maken.

Het gaat om de chemische resten van voeding in je lichaam. Citroenen (zure smaak) leveren na de stofwisseling bijvoorbeeld een basenoverschot op, terwijl je dat niet zou verwachten. Voeding met een hoge zuurrest bevat relatief veel fosfor, chloor en zwavel, voeding met een hoge baserest relatief veel natrium, kalium, calcium, en magnesium. Over het algemeen geldt: hoe ‘jonger’, minder bewerkt en verser een product, hoe meer basisch. Zo is de zuurrest van karnemelk bijvoorbeeld meer basisch dan die van melk. Hetzelfde geldt voor aardappels ten opzichte van granen. Groenten en fruit zorgen uiteraard voor een basische rest. Ook goed kauwen en een goede nachtrust hebben overigens een positieve invloed.

Je hoeft niet minder of weinig te eten, een groot voordeel van deze milde kuur.

Terwijl je er, doordat het een gezonde vorm van reinigen is, meestal wel iets van afvalt. Hij duurt ook niet lang, je kunt in twee weken al klaar zijn. Hoe makkelijker iets voor je is, hoe beter je het vol kunt houden en hoe duurzamer het resultaat is. Vooral bij het wisselen van de seizoenen is zo’n kuur zinvol, dus bijvoorbeeld in maart, als de lente begint. Met twee keer per jaar een dergelijke boost voor je lichaam, breng je jezelf lekker in balans.

Door de zuur-base kuur word je je bewuster van wat voeding met je lichaam doet.

Zodat je dat ook in de toekomst kunt inzetten voor je gezondheid, wanneer je die even extra wilt ondersteunen. Je helpt je lichaam snel, makkelijk en op milde wijze. Ik help je er graag mee! Probeer ook eens dit recept dat basische resten achterlaat: quinoa met paksoi, avocado en pijnboompitten. Extra tip: laat vlees een paar weken achterwege. Dit is het moment om ‘flexitariër’ te worden (als je dat nog niet was). Vlees laat namelijk een flinke zure rest achter in je lichaam!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!