De Proeverij – Vol vet, vet lekker!

Vol vet, vet lekker!

Met de zomer voor de deur kies je vaak minder snel voor volvette producten.

Je verlangt immers steeds meer naar een ‘bikiniproof body’. Vaak associeer je zo’n strak en slank lichaam met meer bewegen (goed) en minder eten (niet altijd goed), of zelfs met diëten (af te raden). In de supermarkt laat je daarom de volle producten links liggen en kies je voor halfvolle of zelfs magere producten. Dat klinkt heel logisch, waarom is het dan toch geen goed idee?

Volle producten geven je veel meer kans op een slank lichaam.

Dat komt door een aantal factoren. Je lichaam kan volle producten beter verteren en uitscheiden dan halfvolle of magere. De bewerkingen die voedselfabrikanten moeten doen om een (van nature altijd) vol product in plaats daarvan halfvol of mager te maken, maken dat product minder herkenbaar voor je lichaam. Het weet dan vaak niet goed wat het binnen krijgt en wat het ermee moet. Soms slaat het dan maar die onherkenbare delen van dat product op in je vet, niet goed voor je lijn!

Roomboter -waar ik fan van ben: het is gezond en lekker- is door de hype over voeding overigens momenteel helemaal hot and happening. Foodies voegen het toe aan hun koffie (vanwege de romige smaak en om snel een verzadigd gevoel te krijgen best een prima idee) en fabrikanten aan hun ‘smeersels’. Vol vet, vet lekker!

Boter

Een andere belangrijke factor is smaak, vanwege het verzadigingsgevoel.

Volle producten smaken veel beter en geven je daarom eerder een verzadigingsgevoel. Na het eten van een vol product heb je dus minder snel de neiging nog iets te eten, wat bij een halfvol of mager product wel anders is. Daarvan ga je ‘snaaien’, omdat je lichaam eigenlijk om ‘meer’ vraagt. Voedselfabrikanten weten dit ook, daarom halen ze allerlei trucs uit om de smaak van halfvolle en magere producten te verbeteren. Bijvoorbeeld door er allerlei suikers aan toe te voegen, alweer funest voor je lijn!

Kortom: gun jezelf een strak zomerlichaam en kies voor lekker vol. Hoe dichter je bij de natuur blijft, hoe beter. En hoe lekkerder!

Puur

Een gezond en ‘volvet’ recept: eiersalade.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!