De Proeverij – Is bio logisch?

Biologisch

Biologisch eten is ‘duur’, dus de drempel om ervoor te kiezen is hoog.

Biologische kip bijvoorbeeld kost soms wel vijf keer zoveel als ‘reguliere’ kip. Een kiloknaller uit de supermarkt zorgt ervoor dat je veel langer met je boodschappenbudget doet. Waarom is bio logisch, alsnog?

Zie bio als een investering in jezelf, in je gezondheid en je toekomst. Dan is bio logisch!

Goedkoop = duurkoop, zeker als het om voeding gaat. Die kiloknaller knalt bijna uit elkaar door de hoeveelheid water in het ‘vlees’ om extra kilo’s te creëren (dat levert immers extra euro’s op). Van water kun je niet leven. Daarnaast zit zo’n kip vol preventieve antibiotica en groei versnellende stoffen, die jij ook binnen krijgt en opslaat in je lichaam. Kies je voor biologische kip, dan kies je voor ‘schoon’ en bovendien diervriendelijk.

Je bent wat je eet; je lichaam bestaat letterlijk uit datgene wat je in je mond stopt.

Daar wil je dus geen slechte en lichaamsvreemde stoffen in stoppen. Biologische groenten krijgen alleen organische mest (geen kunstmest) en de boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen die je hormoonbalans kunnen verstoren. De groenten rijpen langer en doen dat op de volle grond, niet op substraten. Daardoor ontwikkelen ze voor jou (veel meer) gezonde voedingsstoffen, die je lichaam goed kan verteren en gebruiken. Aan de buitenkant kun je niet altijd zien wat er bij je vanbinnen aan de hand is. Het is niet te voorspellen wat er op de lange termijn met je gezondheid gebeurt, als je minder gezonde keuzes maakt, ook al voel je je nu prima. Misschien bespaar je door nu bio te eten later enorm op je ziektekosten!

Over smaak valt niet te twisten, maar biologisch smaakt vaak toch echt veel beter.

Vraag eens aan een chef-kok waarom hij ervoor kiest en hij zegt bijna altijd als eerste: smaak. Proef maar eens een stuk van een ‘veel te dure’ bio kaas. Die heerlijke smaak komt niet alleen door het betere voer voor de dieren of doordat ze meer mochten bewegen, maar ook door de regels rond de verwerking van bio producten. Er mogen o.a. geen kunstmatige kleur- geur en smaakstoffen aan worden toegevoegd en dat scheelt enorm.

Biologisch hoeft niet altijd duur te zijn, er zijn volop ‘bio budget tips’.

Begin eerst met iets wat je dagelijks eet, bijvoorbeeld aardappels. Of kies -als je dierenwelzijn ook belangrijk vindt- in eerste instantie voor eieren, zuivel en vlees.
Eet volgens de seizoenen, want dat is goedkoper (en lekkerder). Wat in het seizoen volop voorradig is, is beter geprijsd dan iets wat een boer speciaal en onder speciale omstandigheden (bijvoorbeeld in een kas) moet telen.

Extra tip: beperk je ‘afval’; kook voor jezelf en niet voor de vuilnisbak.

Maak porties die je op kunt eten of bewaar je restanten voor de volgende dag en verwerk ze eventueel in een ander gerecht. Ik wijd een keer een hele voedingsmail aan ‘no waste tips’, want we gooien met zijn allen nog steeds veel weg en dat vind ik zonde. Niet alleen voor de plant of het dier, maar ook voor de portemonnee!

Kortom: je kunt beter wat meer betalen voor kwalitatief goede, heerlijke en schone voeding waar je lichaam echt iets aan heeft, dan jezelf vervuilen met goedkope, maar ‘lege’ voeding. Begin klein en denk ook aan je toekomst. Al met al is bio dan eigenlijk heel logisch!

Biologisch

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!