De Proeverij – Tijd voor ontbijt!

Tijd voor ontbijt!

Soms begin je moe of futloos aan de dag.

Je hebt weinig energie, en dat terwijl de dag nog moet beginnen. Mijn collega bijvoorbeeld komt bijna dagelijks in de file terecht als ze naar het werk rijdt. Ze vertrekt gehaast en heeft eenmaal op kantoor tijd nodig om bij te komen. Haar gewoonte is eerst een flinke mok koffie drinken en wat snacks eten voor een energieboost. Meteen fris en gemotiveerd aan de slag gaan, zit er voor haar niet in.

Wil je volop energie en focus aan het werk, dan is het noodzakelijk dat je gezond ontbijt.

Je lichaam heeft na een nacht slapen de juiste brandstof nodig om iets te kunnen doen. Dat geldt niet alleen voor mensen die lichamelijk werk doen, maar ook voor mensen die de hele dag achter een bureau (stil) zitten. Je hersenen verbruiken namelijk de meeste energie, ook als je weinig beweegt. Zonder de juiste brandstof kunnen zij niet (optimaal) presteren, dus jij ook niet. Focus en concentratie kost heel veel energie! Tijd voor ontbijt!

Voeding is de brandstof voor je lichaam en ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag.

Het hout voor de kachel, als het ware, of de benzine voor de motor. Het voedt je, maakt je warm en geeft je een gevoel van verzadiging. Als je ‘s ochtends niet de juiste brandstof aan je lichaam geeft, gaat het vuur niet aan, wil de motor niet starten. Dan hapert de boel; je spijsvertering komt nog niet op gang, je krijgt nog geen energie, je voelt je slap en je mist de nodige voedingsstoffen om je lekker te kunnen voelen.

Een gezond ontbijt is voor iedereen wat anders.

Sommige mensen stoken hun vuur ‘s ochtends op met een eiwitrijk ontbijt zoals een omelet, of plakjes gerookte zalm. Maar misschien gaat bij jou de kachel juist aan van een koolhydraatrijk ontbijt, zoals havermoutpap, of een warme fruitsalade. Je kunt beide vormen uitproberen om te kijken wat bij jou past: als je na een uur alweer trek krijgt, past een andere vorm bij jou. Wat wel voor iedereen geldt (en voor elke maaltijd): vermijd suiker, gebruik weinig zuivel en tarwe en varieer. Elke dag hetzelfde is voor niemand goed.

Maak het aantrekkelijk voor jezelf door te eten wat je echt lekker vindt.

Hou jij bijvoorbeeld van de smaak zoet in de ochtend, zoals de meeste mensen, voeg dan aan je ontbijt ingredienten toe die zoet smaken, zoals peer, noten, kaneel, vanille, honing et cetera. Een simpele maar voedzame havermoutpap pas je heel makkelijk aan jouw smaak aan. Zo help je jezelf te genieten van het ontbijt.

Extra tip: goede voorbereiding is het halve werk.

Maak het jezelf niet moeilijk door ‘s ochtends nog volop te willen koken. Zet ‘s avonds al klaar wat je de volgende ochtend kunt eten. Een lekker snel en simpel ontbijt maak je bijvoorbeeld ook met kliekjes van de vorige avond. At je toen bijvoorbeeld aardappels, snijd dan nu een appel in stukjes en doe er wat yoghurt, kruiden en rozijnen bij. Stop het desnoods in een bakje om het onderweg of meteen na aankomst te eten (al is even rustig zitten tijdens het eten wel beter voor je spijsvertering).

Met een ontbijt achter je kiezen functioneer je de hele dag beter dan zonder.

Je voorkomt dat je naar snelle snacks grijpt omdat je lichaam nu eenmaal toch om energie vraagt, je geeft je hersenen brandstof om te kunnen focussen en je gaat er gemotiveerd en vol energie tegenaan. Probeer dit lekkere recept voor havermoutpap uit!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!