De Proeverij – Hoe voorkom je overeten?

Hoe voorkom je overeten?

We houden allemaal van lekker eten, maar te veel eten is ongezond.

Het is een zware belasting voor je spijsverteringsorganen en bezorgt je over het algemeen ook geen fijn gevoel. Je blijft voeding ‘toevoeren’ terwijl je eigenlijk al genoeg hebt gehad. Dat vraagt veel van je lever en de boel raakt overbelast. Doe je dat vaak, dan is dat slecht voor je gezondheid, en natuurlijk voor je lijn. Hoe voorkom je overeten?

Uitgebreid tafelen leidt vaak tot ‘overeten’, bijvoorbeeld wanneer je naar een restaurant gaat.

Hoewel je natuurlijk geniet van het eten, ben je er vooral van afgeleid. Het is gezellig, je hebt elkaar misschien al een tijdje niet gezien, het restaurant is prachtig, het eten is verrukkelijk en jullie hebben veel te bespreken. Tijdens het hoofdgerecht merk je al dat je genoeg hebt gegeten. Je zou nu prima kunnen stoppen, maar je neemt toch nog een dessert. Heerlijk, alleen denk je onderweg naar huis dat je gaat ontploffen…

Het is belangrijk dat je (weer) leert voelen wanneer je ‘vol zit’.

We hebben dat een beetje afgeleerd, maar je kunt het jezelf zo weer aanleren. Je doet het door met aandacht te eten. Neem de geuren, kleuren, structuren en smaken waar, proef goed, neem iets meer tijd voor elke hap. Maak van het nuttigen van je maaltijd een (gezamenlijk) ‘mindful’ moment, al is het alleen maar tijdens de 1e happen van elk gerecht. Samen bespreken wat er op je bord ligt, eraan ruiken, ernaar kijken, erin prikken en ’t goed proeven; eten met aandacht kan heel makkelijk vanzelf gaan en hoeft helemaal niet gek of moeilijk te zijn.

Je bereikt eerder je verzadigingsgevoel wanneer je goed kauwt.

Als je dat doet, eet je minder en proef en geniet je meer. Er zijn oude voedingsleren waarvan je 50x op elke hap moet kauwen. Dat vind ik wat overdreven, maar het uitgangspunt is goed: de spijsvertering begint al in de mond. Dus hoe meer je kauwt, hoe fijner dat is voor je organen, vooral voor je darmen. Door goed te kauwen en te proeven, het eten ‘aan te laten komen’, heb je eerder een ‘vol’ gevoel en stop je eerder. Fijn voor je gezondheid en fijn voor de lijn!

Een aantal losse tips die je kunnen helpen het overeten te voorkomen:

– Drink ruim een half uur voor iedere maaltijd iets. Dat zorgt ervoor dat je al met een gevulder gevoel begint dan wanneer je dat niet doet.
– Zorg ervoor dat je niet kunt worden afgeleid tijdens het eten. In een restaurant wordt dat lastig, maar thuis kun je bijvoorbeeld de tv uit zetten, je krant even weg leggen, je gsm met rust laten en alleen vrolijke, rustige gesprekken voeren.
– Kies voor een klein bord en klein bestek. Je voorkomt een slecht gevoel als je je bord niet leeg eet, want dat doe je makkelijker en je bent langer bezig door het kleine bestek. Daardoor bereik je eerder je verzadigingsgevoel.
– Leg na elke hap je bestek even neer en let op je ademhaling. Je bent dan bewuster van wat je proeft en wat je doet en ook dan bereik je eerder je verzadigingsgevoel. Je kunt er in ieder geval beter op letten en omdat je meer de tijd neemt, geniet je meer van het moment.
– Kies voor een gezonde mix van ‘vullende’ producten, die je eerder het signaal ‘vol’ geven, zoals peulvruchten, avocado’s en natuurlijk lekkere vetten (zie daarvoor de Proeverij over vet).

Kortom: eet met aandacht, kauw goed en neem de tijd.

Zo voel je wanneer het genoeg is geweest en hou je op tijd op met gedachteloos dingen in je mond stoppen. Dat is gezonder dan welk dieet dan ook.

Een gezond en snel vullend recept: witte bonen vruchtencake.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!