Topfit in het herfstseizoen

De herfst is van nature een seizoen waarin je langzaam aan weer ‘naar binnen keert’. Na de uitbundigheid en warmte van de zomer, is het dus tijd voor rust en kalmte. Net als in de natuur. Voor sommigen een verademing, voor anderen een tijd van snot en somberheid… Hoe blijf je topfit in het herfstseizoen?

Guur weer, bladverlies en snot

Heb je er last van dat de dagen steeds korter worden? Dat de wind je van je fiets blaast en de bomen hun bladeren laten vallen? Word je daar somber en neerslachtig van? En heb je ook nog eens last van kilo’s snot? Dan ben je zeker niet de enige!
Dit seizoen met steeds meer kou en steeds minder zon doet een stevig beroep op je weerstand. Terwijl die vaak juist keldert, omdat je zo lang mogelijk in je ‘summer flow’ blijft hangen… Met (te) dunne kleding, lange avonden en verkoelend eten en drinken.

De vicieuze cirkel bij deze seizoenswisseling 

Blije vrouwen zomersWat kun je doen aan de uitdagingen van het herfstseizoen? Het is niet gek dat je vasthoudt aan je zomergevoel. Omdat zon en warmte een bewezen positief effect hebben op je humeur. Hoe beter je humeur, hoe energieker je je voelt en hoe beter je weerstand.
Het is echter een feit dat de zomer voorbij is en het beter voor je is als je daar je gedrag op gaat aanpassen. Voor je lijf en uiteindelijk ook voor je geest is het gezond om te ‘wisselen van seizoen’. Heel bewust, in kleine stappen. Zodat je je energie en weerstand juist kunt behouden.

Op zoek naar andere zonnestralen 

Herfst mooi bladHoe kun je dat doen, dat wisselen van seizoen? Voornamelijk door op zoek te gaan naar ‘andere zonnestralen’. De mooie kanten van de herfst. 🙂
Maak bijvoorbeeld een lange boswandeling, want de bladeren krijgen eerst schitterende kleuren voor ze gaan vallen. En het barst binnenkort van de paddenstoelen, in alle soorten en maten. Bovendien is een boswandeling een weldaad voor je (onrustige) geest… en geeft je tijd om tot bezinning te komen.
De natuur ruimt op en dat kun jij ook doen. Je huis opruimen, of gewoon 1 kamer, brengt letterlijk en figuurlijk ruimte. Door afstand te doen van spullen die je niet meer nodig hebt of dingen een andere plek te geven, kom je ook tot rust. Wederom met bewezen positief effect op je humeur!

Verwarmende voeding voor je weerstand 

Een andere belangrijke tip, zeker tegen snot: eet minder verkoelende en meer verwarmende voeding. Je lichaam moet harder werken -de oven hoger opstoken- voor energie. Daar kun je het mee helpen. Door minder smoothies, salades en zuivel te consumeren en meer thee, stamppot en soep. Warme producten dus!
En last but not least: het is oogsttijd! De mooiste producten die voor dit seizoen extra voedzaam zijn, komen nu van het land. Je kunt je weer helemaal uitleven met pompoenen, paddestoelen, appels, etc. Die waren er niet in de zomer… dus geniet!

 

Koekjes met kastanjemeel

Koekjes met kastanjemeelOm nog een beetje in de sfeer van ‘gezond snoepen’ te blijven: een recept voor koekjes met kastanjemeel (vegan en glutenvrij). Helemaal van dit seizoen en heel bijzonder qua smaak. Ook lekker voor je ‘happy feeling’, met een kopje kruidenthee erbij voor de vertering!

Op sommige plaatsen kun je alweer tamme kastanjes krijgen; heerlijk om die te poffen in de oven en als snack te eten. Kastanjemeel maak ik overigens niet zelf, dat koop ik gewoon zelf bij de biologische winkel ;p

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!