Recept voor komkommerpickle

Komkommerpickle

Ook als je (nog) geen pickle-pers hebt, kun je deze komkommerpickle maken. Het idee van de pers is namelijk dat je in een afgesloten omgeving onder druk groente met zout fermenteert. Dus je kunt ook een goed afsluitbare glazen pot pakken, waar je een schoteltje met iets zwaars erop kunt leggen. Bovenop je groenten. Ze gebruikten vroeger (en nu soms weer) bijvoorbeeld grote houten tonnen om zuurkool in te maken. Met een deksel en er middenin een zware steen…

Pickles zijn goed voor je gezondheid

Groentepickles zoals deze komkommerpickle bevatten veel probiotica (levende bacteriën) waar je darmen en dus je spijsvertering ontzettend blij mee zijn. Je maakt ze met verse groenten, een beetje zout (of shoyu of tamari) en desgewenst nog wat extra smaakmakers, zoals kruiden of gedroogd fruit.

Het zout zorgt ervoor dat er vocht aan de groenten wordt onttrokken, waardoor die dus lekker knapperig worden. Je hoeft niet bang te zijn voor ‘te’ zout eten; je giet veel ervan af (met het vocht) en het kalium-natrium gehalte is bij groentepickles juist heel mooi in verhouding. Het is overigens wel aan te raden dat je voor ongeraffineerd zout kiest, niet voor het standaard witte keukenzout.

Door de druk van de pers, het zout en wat tijd gaan de bacteriën aan de slag. En beginnen voor jou alvast aan de voorvertering. Handig! Dat levert ook nog eens allerlei extra voedingsstoffen op. Supergoed voor je gezondheid, dus waar wacht je nog op?

Komkommerpickle met pit en zoetje

Ingrediënten

  • komkommerplakjes (ongeveer 4 koppen)
  • rode peper (een kleintje)
  • rozijnen (1/2 kop)
  • bruine rijstazijn (1/2 kop)
  • shoyu of tamari (4 eetlepels)

Bereidingswijze

  1. Was de komkommer en snijd of schaaf hem daarna in plakjes.
  2. Doe hetzelfde met de rode peper, nadat je de zaadlijsten en zaden eruit hebt gehaald. Als je niet zo van pittig houdt, halveer dan de hoeveelheid.
  3. Meng alles door elkaar en doe de ingrediënten in de pickle-pers. Laat een aantal uren staan, totdat je in ieder geval alles onder het vocht ziet staan. Voeg anders nog wat azijn, shoyu of tamari toe.
  4. Giet het vocht af en serveer de komkommerpickle als bijgerecht.

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!