De Proeverij – Supersnel fermenteren met de pickle-pers

voedingsschema promo

Fermenteren is hot and happening. Als je interesse hebt in gezonde voeding, heb je er vast al van gehoord. De voordelen voor je darmen zijn groot en de mogelijkheden eindeloos. Je kunt steeds meer gefermenteerde voeding kopen, maar zelf maken is natuurlijk gezonder en leuker. Alleen… dat duurt soms zo lang… Tenzij je aan de slag gaat met supersnel fermenteren met de pickle-pers!

De gezondheidsvoordelen van fermenteren

Hoewel het nu een ‘hype’ is, bestaat fermenteren al eeuwen. Denk maar eens aan zuurkool, bijvoorbeeld. Veel van de oude kennis komt nu gelukkig weer terug.

Gefermenteerde voeding is namelijk niet alleen heel vitaliserend, maar ook heel smakelijk!
Door te fermenteren ontstaat vaak de vijfde smaak ‘umami’, bijvoorbeeld bij shoyu en tamari. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je precies fermenteert. Je kunt ook juist de zure of zoute smaak extra waarnemen in gefermenteerde voeding.

MisosoepBij het fermentatieproces geef je goedaardige bacteriën (en schimmels, gisten en enzymen) de kans voeding ‘voor te verteren’. De ‘beestjes’ transformeren als het ware de voeding en dat is fijn voor je darmflora en je spijsvertering. Die hoeven daardoor namelijk iets minder hard te werken.

De bacteriën creëren ook nieuwe voedingsstoffen; de voedingswaarde van je product gaat dus omhoog. En wat vooral vroeger van belang was: je voeding blijft langer houdbaar. Als je een voorstander bent van duurzaamheid, kun je fermenteren ook eens vanuit dat oogpunt uitproberen.

Fermenteren: wat en hoe

Vooral harde groenten kun je goed fermenteren, bijvoorbeeld kool, wortel, ui en biet. Nu in het seizoen en ook lekker om te doen: pompoen. Je kunt echter ook heel prima zachte groenten zoals een komkommer fermenteren. Doe het dan alleen wel korter.

Bij het fermenteren is het belangrijk dat je begrijpt: hoe langer, hoe sterker (en vaak zuurder) de smaak. Zuurkool bijvoorbeeld laat je vrij lang fermenteren om die specifieke smaak te krijgen. Als de omgeving warmer en natter is, gaat het proces sneller.

Fermenteren duurt lang

Je hebt waarschijnlijk niet altijd zin en tijd om steeds weer weken lang op het fermentatieproces te wachten. Iedereen is tegenwoordig druk, druk, druk en als de maaltijd binnen no time op tafel moet staan, schiet fermenteren er al snel bij in.

Begrijpelijk, maar ontzettend zonde! Je wilt immers echt wel heel graag je gezondheid en je darmflora boosten. Je gunt jezelf natuurlijk die extra enzymen en energie. En die bijzondere smaken, die haal je ook niet uit een potje… Wat nu?

Supersnel fermenteren met de pickle-pers

Gelukkig is er een hele makkelijke oplossing: supersnel fermenteren met de pickle-pers! Peter van Berckel, ook wel bekend als ‘Fermenpeer’ geeft er workshops over en beschrijft het als volgt:

Fermenpeer“In Japan is tsukémono ofwel gepicklede groenten een dagelijks onderdeel van de maaltijd. Ze worden met behulp van een pickle-pers gemaakt. De pers zet gezouten groenten onder druk om een snelle verandering te krijgen. Het zout onttrekt vocht en volume aan het product. Het pickleproces duurt slechts een paar uren tot enkele dagen. Je hoeft dus niet weken op resultaat te wachten! Er ontstaat een zeer smakelijk knapperig groentegerecht.”

“Een voordeel is dat er voor deze wijze van fermenteren relatief weinig zout wordt toegevoegd, meestal 2% van het groentegewicht. Doordat het zoutgehalte laag is, zijn dit geen fermentaties om langdurig te bewaren. Je maakt ze vers en bewaart ze een aantal dagen tot een paar weken in de koelkast.”

Deze simpele techniek; groenten en zout in een pers stoppen en even wachten, kan jij ook toepassen. Zo’n pickle-pers is dus superhandig om binnen enkele uren (of dagen) een heel knapperig en extra gezond groentegerecht(je) op tafel te zetten!

Recepten met snelle groente-pickles uit Japan

Peter heeft trouwens net een prachtig kookboek geschreven: ‘Tsukémono: snelle groente-pickles uit Japan.’ Voor wat “Oosterse alchemie in de keuken, met een beetje zout als het magische ingrediënt.” Cadeautip voor de feestdagen?

 

Komkommerpickle

KomkommerpickleOok als je (nog) geen pickle-pers hebt, kun je deze komkommerpickle maken. Het idee van de pickle-pers is namelijk dat je in een afgesloten omgeving onder druk groente met zout fermenteert. Dus je kunt ook een goed afsluitbare glazen pot pakken, waar je een schoteltje met iets zwaars erop kunt leggen. Bovenop je groenten. Ze gebruikten vroeger (en nu soms weer) bijvoorbeeld grote houten tonnen om zuurkool in te maken. Met een deksel en er middenin een zware steen…

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!