Recept voor gefermenteerde wortelen

Recept voor gefermenteerde wortelen

Door wortelen of andere groenten te fermenteren, kun je ze lang bewaren. Een prima manier dus om voedselverspilling tegen te gaan!

Voordelen van fermenteren

Fermenteren klinkt moeilijk, maar is vaak een fluitje van een cent. Je hebt alleen wat geduld nodig voor het proces.

Daarnaast is fermenteren hartstikke lekker en gezond, al zal je soms even moeten wennen aan de smaak. De reden dat het zo gezond is, is dat het de verteerbaarheid van je eten bevordert. En dat er allerlei probiotica (levende bacteriën), enzymen, etc. in zitten, die je minder (makkelijk) uit andere voeding kunt halen.

Fermentista Saskia

Dit recept voor gefermenteerde wortelen is van de Fermentista uit Haarlem (zie de link onderaan), die het heel leuk vond dat ik het wilde gebruiken. Ze zijn heerlijk als gezonde snack, in een salade of als bijgerecht en klaar in 2 a 3 weken.

Wat ik ook van haar leerde: voor bepaalde fermentaties hoef je alleen afval te gebruiken zoals appelschillen en klokhuizen voor appelazijn. Nog beter tegen voedselverspilling!

Ingrediënten

  • wortelen
  • zout
  • water

Bereiding

  1. Zorg voor een schone pot en gereedschappen.
  2. Schraap de wortelen en was ze (of boen ze alleen goed schoon) en snijd ze in reepjes van ongeveer een halve centimeter dik. Maak ze zo lang dat ze in je pot tot ‘de schouder’ komen.
  3. Leg de pot op z’n kant en doe er zoveel reepjes in totdat ze helemaal klem staan en niet meer op- of neerwaarts kunnen bewegen.
  4. Maak voldoende 2% zoutoplossing (20 gram zout per liter water) en vul daar de pot met wortelen mee tot de wortelen ruim onder water staan.
  5. Zit er nog genoeg ruimte tot aan de rand? Het kan wat gaan borrelen. Als er nog kleine stukjes wortel bovenop drijven: haal die er uit of steek ze goed vast tot ze onder water blijven.
  6. Doe de deksel dicht en maak pas weer over 2 á 3 weken open.
    Gebruik je een schroefdeksel en kunnen de vrijkomende gassen niet automatisch ontsnappen zoals bij een Fido? Schroef dan regelmatig de deksel iets los maar beperk de blootstelling aan lucht (en dus eventuele schimmelsporen) zoveel mogelijk tot de fermentatie klaar is. Proef daarna of ze lekker op smaak zijn. Zijn ze klaar? Eet smakelijk! Bewaar ze vanaf nu in de koelkast.

Hier vind je meer informatie over de Fermentista en de basisprincipes van fermenteren.

Voor meer leuke recepten: klik HIER!