Recept voor spijs met een jasje

Recept voor spijs met een jasje

Zowel tijdens Sinterklaasavond als tijdens de kerstdagen is ‘iets met spijs’ leuk om te serveren. Maar ja… niet echt gezond… Gelukkig heb ik een bijzonder recept voor je voor spijs met een jasje (of: banketstaaf ‘anders’)! Snel en simpel; in een mum van tijd klaar zo lang je de voorbereidingstip niet over het hoofd ziet!

Snoep verantwoord!

Onbewerkte dadels zijn een natuurlijke bron van suiker. Dat maakt ze een veel betere keuze dan een vorm van geraffineerde suiker. Ook zitten ze vol mineralen, vitaminen en vezels. Dat laatste is fijn voor je darmen en helpt bovendien tegen een sterke bloedsuikerpiek.
Doordat je ze in dit recept combineert met evenveel (of meer) noten, voorkom je nog beter dat je een bloedsuikerpiek krijgt. De eiwitten en vetten in de noten zijn gezond en helpen dus tegen die piek. Daarnaast bevatten noten vaak best veel magnesium en vitamine E.
Het is uiteraard nog steeds beter om ook van deze lekkernij met mate te genieten, maar dit valt wel in de categorie ‘snoep verantwoord’!

Spijs met een jasje (of ‘banketstaaf anders’)

Ingrediënten

  • water (om de dadels in voor te weken)
  • dadels (ongeveer 250 gram)
  • bladerdeeg (dit bestaat ook in glutenvrije variant)
    Je kunt bladerdeeg natuurlijk ook zelf maken, van speltbloem of glutenvrij van boekweitbloem, evenveel roomboter, de helft aan ijskoud water, wat zout en veel geduld.
  • witte amandelen (ongeveer 250 gram, meer mag ook) of een variatie van ‘blanke noten’
    Amandelen geven die specifieke ‘spijs’smaak, maar als je ook van andere smaken houdt, kun je variëren met cashew- of geroosterde hazelnoten.
  • citroensap (ongeveer 2 theelepels)
  • optioneel: ei (of sojamelk)

Bereiding

  1. Voorbereidinstip: week in het water eerst de dadels minimaal 12 uur voor. Ze worden dan lekker zacht.
  2. Laat ook het bladerdeeg op tijd ontdooien. En verwarm de oven voor op 200 graden (maar dat hoeft beide nog niet 12 uur van tevoren…).
  3. Maal voor de spijs alle ingrediënten -behalve bladerdeeg en ei- fijn in de keukenmachine, blender of met een staafmixer (in een hoge kom!). Hoe minder noten je gebruikt, hoe zachter de spijs blijft. Je kunt de spijs (best lang) in de koelkast bewaren en steeds weer gebruiken.
  4. Verspreid vervolgens de spijs over het ontdooide bladerdeeg en maak rolletjes of figuren die jij leuk vindt. Sluit je pakketjes wel goed af.
  5. Voor een mooie kleur en glans bestrijk je nu je pakketjes met losgeklopt ei. Je kunt dit als je veganistisch eet eventueel ook achterwege laten, of sojamelk gebruiken.
  6. Bak als laatste je pakketjes af gedurende 25 minuten. Geniet!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!