Recept voor koekjes met kastanjemeel

Koekjes met kastanjemeel

Om nog een beetje in de sfeer van ‘gezond snoepen’ te blijven: een recept voor koekjes met kastanjemeel (vegan en glutenvrij). Helemaal van dit seizoen en heel bijzonder qua smaak. Ook lekker voor je ‘happy feeling’, met een kopje kruidenthee erbij voor de vertering!

Op sommige plaatsen kun je alweer tamme kastanjes krijgen; heerlijk om die te poffen in de oven en als snack te eten. Kastanjemeel maak ik overigens niet zelf, dat koop ik gewoon zelf bij de biologische winkel ;p

Ingrediënten

  • kastanjemeel (100 gram)
  • hazelnoten-, haver- of amandelmeel (100 gram)
  • zeezout (een snuf)
  • koekkruiden (5 theelepels)
  • kardemom (1 theelepel)
  • kokosbloesemsuiker of oerzoet / rapadura / sucanat (15 gram)
  • vanillepoeder zonder suiker (1 theelepel)
  • kokosolie of ghee (40 gram, kies eventueel voor roomboter als je niet vegan eet)
  • havermelk / amandelmelk / rijst-kokosmelk (100 ml)

Variatietips: voeg amandelschaafsel, fijn gehakte noten, gedroogd fruit zoals rozijnen, cacaonibs, etc. toe. Je kunt altijd volop variëren met recepten voor koekjes!

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 140 graden. Smelt ondertussen de kokosolie op laag vuur.
  2. Meng daarna alle ingrediënten goed door elkaar in een kom en proef of je het zo lekker vindt. Als je van meer zoet houdt, kun je extra kokosbloesemsuiker of vanillepoeder toevoegen. Doe eventueel ook nog iets aan je hoeveelheid koekkruiden.
  3. Leg vervolgens een stuk bakpapier op het aanrecht en leg daar je deeg op. Met een stuk plasticfolie er overheen kun je het deeg met een deegroller tot een platte lap rollen. Als je geen deegroller hebt, gebruik je de onderkant van een pan om het mengsel zo egaal mogelijk te pletten.
  4. Gebruik een klein kopje of glas om rondjes uit het deeg te steken. Gooi geen deeg weg; voeg de restjes bij elkaar, plet ze weer en maak ook daar nog rondjes (of andere vormen) van.
  5. Doe als laatste je rondjes deeg ongeveer 30 minuten in de oven. Iets langer als je harde koekjes wilt hebben, iets korter als je van een beetje zacht houdt. Check wel even tussendoor: ovens werken niet allemaal hetzelfde en hoe snel het gaat, hangt ook af van de dikte van je deeg.

Healthy High-Tea idea

Als je iets bijzonders voor je bedrijf of voor een leuk feest wilt organiseren, denk dan eens aan een gezonde high-tea. VoedjeVrij is daarvoor in te huren en serveert dan bijvoorbeeld dit soort lekkere koekjes met kastanjemeel! Een variatie op de ongezonde variant!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!