De Proeverij – Een rustmomentje door de juiste voeding

een ontspannen rustmomentje door de juiste voeding

Je voeding bepaalt mee hoe goed je kunt slapen en dus hoe goed je echt tot rust komt. Dat gaat niet alleen over je lijf, maar juist ook over je hoofd. Ook mentaal presteer je beter als je slaapkwaliteit beter is. Creëer dus een ontspannen rustmomentje door de juiste voeding!

Feestdagen stress

Veel mensen, misschien jij ook, ervaren feestdagen stress. Je wilt van alles: veel mensen zien, veel lekkers eten, goed presteren… en daar word je niet rustiger van. Niet in je lijf en niet in je hoofd. Waarschijnlijk wil je af en toe het liefst even op de bank neerploffen en er niet meer vanaf komen, zo moe kun je je voelen rond de feestdagen.  

Rustmomentje door de juiste voeding

Wat je doet en eet, beïnvloedt je slaapkwaliteit. Hoe beter die is, hoe makkelijker je zelfs op een kort moment echt tot rust komt. Waardoor je ook weer beter ‘presteert’ en meer aankunt. Over die voeding en je slaapkwaliteit doen veel fabeltjes de ronde. Bijvoorbeeld dat je van alcohol beter slaapt. Dat is niet zo. Dus ik zet even de do’s en don’ts voor je op een rijtje.

 

Minder van deze ‘voeding’

Wat erg helpt, is vooral vanaf de middag minder van deze ‘voeding’ te consumeren:

– Alle cafeïnehoudende producten, zoals koffie, thee, cola en chocolade. Cafeïne werkt oppeppend; het verhoogt je hartslag en blijft lang in je bloed. Bovendien remt het de stof die je juist moe maakt. Nicotine werkt overigens ook oppeppend, dus stop met roken, in ieder geval vanaf de middag.

– Alcohol. Je lijkt er misschien sneller of beter door te slapen, maar je slaap is van een slechte kwaliteit. Een beetje alcohol zorgt er al voor dat je hartslag verhoogt en je het warmer krijgt. Ook heeft een beetje alcohol al een negatief effect op je remslaap, vooral in de tweede helft van de nacht. Gebruik het dus zeker niet als ‘slaapmutsje’.

– Eet verder ook niet te laat, te zwaar of te pittig. Als je laat of zwaar eet, vraag je (nog laat) veel van je spijsvertering. Als je voor jouw doen pittig eet, krijg je het warm. Beide zorgen ervoor dat je (langer) wakker blijft.

Gebruik deze voedingstips om je slaapkwaliteit positief te beïnvloeden en het daarmee voor jezelf makkelijker te maken echt tot rust te komen. Zelfs als je steeds maar een kort momentje hebt, bijvoorbeeld rond de drukke feestdagen. Gun jezelf ontspanning!

Nieuwe inschrijvers op De Proeverij ontvangen gratis het e-book ‘Feestelijk gezond’, vol verantwoorde recepten om lekker van te genieten. Mét een kortingscode voor mijn online advies! Deze maand ontvang jij het ook gratis. Mail me even!

 

ontspannen rustmomentje door de juiste voeding receptRecept voor Feesttoetje: gezond kleurig nicecream

Wil je een feestelijk, leuk en lekker, maar wel verantwoord toetje serveren? En wil je daarmee de show stelen? Denk dan eens aan dit feesttoetje: gekleurd ijs!

In het e-book ‘Feestelijk gezond’ -dat je deze maand gratis kunt aanvragen- staat een recept voor spectaculair zwart-wit ijs. Het kleurige ijs dat je met dit recept maakt, doet daar zeker niet voor onder én helpt je door de tryptofaan in banaan ook nog eens lekker uit te rusten.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een geweldig e-book cadeau!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en lekker blijft.De