de do's en don'ts van drank

Je vindt het logisch dat gezond eten, veel bewegen en niet roken goed voor je is. Daar doe je dan ook regelmatig je best voor. Dus je mag van jezelf best wat drinken, omdat je al zo hard werkt. Gezellig toch? Of zit het anders? Leer meer over de do’s en don’ts van drank.  

Drank voor ontspanning en gezelligheid

gezellig drinken

Je werkt hard, hebt een druk sociaal leven en wilt ook nog sporten, documentaires zien en iets op Insta posten. En lief zijn voor je familie en buren en eigenlijk ook nog vrijwilligerswerk doen. Daarnaast weet je dat ontspanning belangrijk is en moet je echt weer eens een goed gesprek voeren met je partner. Vooral dat laatste gaat eigenlijk het beste met een glaasje, want dat ontspant en maakt de tong los. Bovendien is het veel gezelliger…

Te vaak en te veel drank

Onderzoek naar het effect van drank op de gezondheid heeft gek genoeg een tijdje stil gelegen. Nu het weer vaker wordt gedaan, wordt steeds duidelijker dat Nederlanders te vaak en te veel drinken. Ja, het ontspant en maakt inderdaad je tong los, maar vooral omdat het enorme schade veroorzaakt aan je hersencellen. Veel meer nog dan onderzoekers vroeger wisten. Naast die losse tong leidt het daarom ook tot controleverlies. Of dat tot de beste gesprekken en echte ‘gezelligheid’ leidt, kun je jezelf afvragen. 

Hardnekkige fabel over de do’s en don’ts van drank

dronken

Jij kent vast ook wel iemand die beweert dat een glas rode wijn per dag gezond is. Terwijl dat toch echt al lang achterhaald is. De controlegroep in de onderzoeken die dat uitwezen bleek niet al te gezond te zijn… Alcohol is eigenlijk puur vergif, vraag maar eens aan je lever. Wist je bijvoorbeeld dat de kans op borstkanker bij vrouwen al toeneemt bij 2 a 3 glazen per dag? Ook vergroot je met letterlijk elke slok je risico op andere vormen van kanker, dementie en hart- en vaatziekten. 

Zijn er dan wel do’s van drank?

Net als bij andere ‘verslavende’ lekkernijen, heb je dat helemaal zelf in de hand. Als je alcohol beschouwt als een luxeproduct, wat je slechts af en toe nuttigt, zit je wel goed. Af en toe betekent dan dus wel alleen 1 glaasje ‘voor het lekker’ in het weekend. Of bij een speciale gelegenheid, zoals een familiediner tijdens de feestdagen. Zo lang je je niet laat beïnvloeden door anderen en je het houdt bij 1 glaasje, kan alcohol best. En drink daarnaast vooral wat anders!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Check dan of je interesse hebt in de mini-detox en neem contact met me op!

Recept voor frisse spritzer zonder prosecco

frisse spritzer zonder prosecco

Spritzers zijn lekker sprankelende drankjes, maar je maakt ze normaal gesproken wel met alcohol. Dit keer dus niet! Je kunt ontzettend lekkere alcoholvrije drankjes maken en dat is ook nog eens supermakkelijk. Met deze frisse spritzer zonder prosecco steel je de show tijdens de feestdagen. Of je maakt ‘m gewoon voor jezelf en voor de lol. 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!