pompoen-venkelsoep

Van pompoen kun je volop genieten in het winterseizoen. Venkel is eigenlijk vooral t/m de herfst goed te verkrijgen, maar met de warme winters vaak ook langer. Het recept voor deze pompoen-venkelsoep komt grotendeels uit het kookboek ‘Van kleine spruit tot toffe peer’. Topfotografe Maaike van Haaster maakte hiervoor de prachtige foto’s.

Vitaminen en mineralen

Zeker in de winter kun je veel baat hebben bij het eten van pompoen. Deze vrucht zit namelijk vol antioxidanten, vitaminen en mineralen. Bijvoorbeeld vitamine A, C en E, kalium, ijzer, magnesium en zink. Daarmee boost je je weerstand en help je je lijf met o.a. een gezonde bloeddruk en hartconditie. 

Vezelrijk en rust bevorderend

De vele vezels zorgen daarnaast voor langdurige energie, een verzadigd gevoel en gezonde darmen. Ook zorgt pompoen voor ‘een goed gemoed’. Er zit immers ook veel tryptofaan in, de voorloper van serotonine waar je tevreden en kalm van wordt. Fijn als het buiten lang donker is!

Ingrediënten voor pompoen-venkelsoep (2 volwassenen en 2 kinderen)

 • ui (een flinke)
 • knoflook (2 teentjes)
 • pompoen (ongeveer 500 gram)
 • venkel (ongeveer 250 gram)
 • kikkererwten (1 blik van ongeveer 250 gram)
 • olijfolie (een flinke scheut)
 • kerriepoeder (2 theelepels)
 • bouillon (zonder gist of gistextract, ongeveer 800 ml)
 • tijm (bij voorkeur vers, 3 takjes, of gedroogd, 1 eetlepel)
 • volle yoghurt (bv. Grieks, 4 eetlepels)
 • zout en peper naar smaak

Ook nodig: staafmixer

Bereidingswijze van pompoen-venkelsoep

 1. Bereid eerst de groenten voor. Pel de ui en knoflookteentjes en snipper of hak ze beide grof. Schil de pompoen en snijd die in blokjes. Maak de venkel schoon en snijd die in reepjes. Spoel de kikkererwten af in een vergiet tot ze niet meer ‘schuimen’.
 2. Zet ondertussen een soeppan op het vuur klaar. Zodra de bodem warm is, voeg je de olijfolie en de uisnippers toe. Laat ze heel even bakken en voeg dan ook de knoflookstukjes en het kerriepoeder toe. Fruit beide kort mee.
 3. Als er een baby mee-eet, haal je het grootste deel van het gefruite mengsel tijdelijk uit de pan en laat je een klein deel zitten. Voeg daarna de pompoenblokjes, de venkelreepjes, de helft van de bouillon en de tijm toe. Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 15 minuten op laag vuur koken.
 4. Verwijder de eventuele verse tijmtakjes en pureer met een staafmixer. Tot zover is dit een babyhapje, dus houd eventueel een portie voor de baby apart. Voeg het apart gehouden gefruite mengsel en de helft van de kikkererwten toe en pureer nogmaals. Vul aan met de rest van de bouillon tot de voor jou gewenste dikte. Voeg zout en peper naar smaak toe.
 5. Garneer en serveer de soep met een klodder yoghurt en kikkererwten en eventueel wat blaadjes tijm. 

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!