De Proeverij – Winterse kost

winterse kost

Groenten uit het seizoen eten is gezond en fijn voor je portemonnee. In de winter is dat echter iets uitdagender dan in de zomer. Je lijkt immers minder te kunnen variëren. Maar klopt dat wel? Of is er eigenlijk heel veel lekkere winterse kost mogelijk?

Is er meer dan spruit en peer?

peren

Er is veel te zeggen voor eten ‘met het seizoen’. Het is gezonder omdat het verser is; een spruit of peer bijvoorbeeld hoeft niet vele kilometers af te leggen. Die komt gewoon van een boer uit de buurt. Daarom is dat ook goedkoper dan iets wat van ver moet komen en dus geld voor het transport kost. De vraag is alleen: kun je dan in de winter elke dag alleen spruiten en peren eten? Bij wijze van spreken…

Winterse kost: knollen, bollen en kolen

De winter is in Nederland qua variatie in groenten zeker het meest uitdagende seizoen. Vanwege het koudere weer groeien hier in de winter vooral knollen, bollen en kolen. Dat zijn dus groenten zoals aardappel, knolselderij en boerenkool. Vooral qua vruchtgewassen is het aanbod erg karig. Je moet het dan zo’n beetje doen met paddenstoel en pompoen.

groente

Gebruik een groentekalender

Gelukkig is er toch meer mogelijk dan je misschien dacht. Zelfs op het moment van het minste aanbod (februari) zijn er nog ongeveer 20 winterse groenten verkrijgbaar. Gewoon uit Nederland, dus goed voor onze boeren, het milieu en lekker vers! Je kunt daarvoor lijstjes vinden op internet (kies wel een betrouwbare uit). Of bestel via de knop de geplastificeerde groentekalender van VoedjeVrij voor slechts 3,50 (binnen Nederland).

Laat je inspireren door een kookboek

Zodra je weet welke groenten in de winter verkrijgbaar zijn, zoek je daar makkelijker een leuk recept bij. Laat je inspireren door kookboeken waarin groenten centraal staan. Dat maakt winterse kost koken een stuk aantrekkelijker. Het kookboek ‘Van kleine spruit tot toffe peer’ bijvoorbeeld staat bomvol groenterecepten. Waarvan een groot aantal geschikt is voor de winter en ook nog eens voor het héle gezin (zelfs deels voor baby’s), superhandig! 

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Check dan of je interesse hebt in de mini-detox en neem contact met me op!

Recept voor pompoen-venkelsoep 

winterse kost

Van pompoen kun je volop genieten in het winterseizoen. Venkel is eigenlijk vooral t/m de herfst goed te verkrijgen, maar met de warme winters vaak ook langer. Het recept voor deze pompoen-venkelsoep komt grotendeels uit het kookboek ‘Van kleine spruit tot toffe peer’. Topfotografe Maaike van Haaster maakte hiervoor de prachtige foto’s.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!