Met gemak meer groenten

Als een van je goede voornemens is om dit jaar gezonder te eten, is het allerbelangrijkst dat je meer groenten consumeert. En dat je daarin zoveel mogelijk varieert. Dus dat je niet alleen de groenten eet die je altijd al at, maar veel meer verschillende soorten. Dat kan best uitdagend zijn, want je hebt zo je voorkeuren en ‘vaste patronen’. Je kiest al snel weer voor groenten die je kent, lekker vindt en waarvan je weet hoe je ze moet bereiden. Die gewenste variatie is dan ook al snel weer ver te zoeken… Hoe eet je toch met gemak meer groenten?

Wat de boer niet kent…

Natuurlijk ben jij niet zo iemand die nooit iets nieuws uitprobeert… toch? Je hebt al interesse in gezonde voeding, anders lees je dit artikel niet. Je weet waarschijnlijk ook heel goed dat veel verschillende groenten eten daarbij hoort. Maar wees eens eerlijk: hoe vaak probeer je een voor jou nieuwe groente uit? Als je een week (of zelfs een maand) zou gaan turven; hoeveel groenten zitten er dan tussen die je eigenlijk zelden uitkiest? Of nog nooit gegeten hebt? 

Houd het simpel

Om iets nieuws uit te proberen, hoef je niet meteen ‘hardcore’ het moeilijkste van het moeilijkste uit te kiezen. In de sectie ‘vergeten groenten’ kun je bijvoorbeeld gaan voor schorseneren, maar het is nou niet echt super makkelijk om die te bereiden… Dan is kiezen voor pastinaak of aardpeer een stuk simpeler. Overigens zijn die vergeten groenten wel mooi om mee te starten als je meer wilt gaan variëren. Ze hebben voorheen waarschijnlijk niet wekelijks op je boodschappenlijstje gestaan en zijn wel super gezond.

Kies voor seizoensgroenten

Wat het kiezen voor de ‘juiste’ groenten en variëren ook makkelijk maakt, is de regel: eet lokale seizoensgroenten*. Dat scheelt voor je portemonnee, want wat nu hier groeit, is goedkoper dan wat van ver komt of speciaal gekweekt moet worden. Daarnaast scheelt het voor je gezondheid, omdat wat nu hier groeit ook nu hier goed voor je is. Een tomaat bijvoorbeeld… Nu heus heel lekker en gezond in een warm land, maar waterig en te verkoelend in ons land. En hoewel het misschien lijkt alsof je in de winter in Nederland weinig kunt variëren is, valt dat nog best mee!

Abonnement op maaltijdbox

Eventueel kun je je ook abonneren op een maaltijdbox. Lees daarover desgewenst eerst dit vorig jaar geschreven artikel (de prijzen zijn waarschijnlijk ondertussen iets gestegen). Er zijn boxen waarin je alleen groenten uit het seizoen aantreft, zoals die van Willem & Drees (biologisch). Sowieso bepaal je met zo’n box niet zelf welke groenten erin zitten, dus ga je vaak automatisch meer variëren. En… er zitten vaak bijzondere en vergeten groenten in. Met bijbehorende recepten, dus daarmee maak je het jezelf makkelijk!

Een laatste tip: stop je groenten overal in. Eet ze bij het ontbijt, bij de lunch en bij het diner; dat kan! In een pannenkoek, in een taart, in een soep, zelfs in muffins kun je groenten verwerken… Ook dat helpt je met gemak meer groenten te eten! 

*PS: mail me even als je een overzichtelijke en uitgebreide seizoenskalender wilt ontvangen. 

Stamppot pompoen en ander ‘groen’

In het kader van meer groenten eten: dat red je makkelijk met deze stamppot pompoen en ander ‘groen’. Je hoeft je niet precies aan het recept te houden, dus je kunt lekker variëren. Daarvoor staan ook een aantal tips voor je in dit recept. Dat geldt overigens vaker bij recepten; doe je eigen ding en maak vooral op wat er op moet uit je (koel)kast. No waste!

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

voedjevrij ingrid

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!