Recept voor speciale ‘lentegoud’ omelet

Recept voor speciale 'lentegoud' omelet

Oké, het duurt waarschijnlijk nog even voor je de 1e asperges kunt kopen, maar… Alles loopt dit jaar een beetje voor. Dus misschien spot je al asperges aan het eind van deze maand! En die zijn zó gezond! Ze kunnen je o.a. helpen griep te voorkomen, vanwege het sterke ontgiftende antioxidant glutathion. Daarom deze maand alvast een speciale ‘lentegoud’ omelet, die ook geschikt is als ontbijt.

Asperges vol voedingswaarde

Asperges bevatten (net als de meeste groenten) rauw de meeste voedingswaarde. De groene en paarse overigens meer dan de witte. Als je ze dus toch kookt, stoomt, wokt of grilt, doe dat dan zo kort mogelijk. Ze bevatten de volgende vitamines: C, K, B1, B2, B6, E en foliumzuur (B11). Daarnaast zitten ze vol mineralen: kalium, magnesium en fosfor. In kleinere hoeveelheden ook: ijzer, jodium, natrium, koper, mangaan, zink, fluor en selenium. En ze zijn lekker vezelrijk!

Asperges bewaren

Na aankoop bewaar je asperges het beste in een vochtige doek in de koelkast. Als je ze langer wilt bewaren, stop ze dan geschild in de vriezer. Al is het natuurlijk gezonder (en lekkerder) om ze vers te eten. 

Ingrediënten

(voor 2 personen)

  • groene asperges (ongeveer 200 gram)
  • lente uitjes (ongeveer 5 stuks)
  • rettich (= een pittige wortel. Als je die niet kunt vinden: een stuk of 6 kleine radijzen.)
  • biet (een grote voorgekookte, twee kleine mag ook)
  • eieren (3 middelgrote of 4 kleine)
  • azijn (een scheutje)
  • havermelk (of een andere plantaardige melk, 100 ml)
  • verse peterselie naar smaak
  • tuinkers naar smaak
  • nootmuskaat (een snufje)
  • zeezout naar smaak
  • olijfolie (sesamolie kan ook)

Bereidingswijze

  1. Bereid eerst de groenten voor. Was en droog de asperges, de lente uitjes en de rettich. Schil van de asperges heel dun het onderste deel en snijd ze in stukken van ongeveer 2 cm. Schil desgewenst de rettich ook heel dun (of schrob ‘m schoon en snijd de lelijke plekjes weg). Snijd de lente uitjes in dunne ringen. Snijd de voorgekookte biet en de rettich in dunne plakjes.  
  2. Verwarm alvast een (koeken)pan voor op laag vuur. Meng ondertussen de eieren met azijn, havermelk, peterselie, tuinkers, nootmuskaat en zeezout.
  3. Giet een scheutje olie in de warme pan, draai het vuur iets hoger en bak de uitjes en de asperges enkele minuten. Let op dat ze niet te hard bakken. Voeg vervolgens de biet- en rettichplakjes toe. Als laatste gaat het eimengsel erbij.
  4. Doe het deksel op de pan (of gebruik een groot bord) en laat de omelet op laag vuur gaar worden.

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!