Recept voor pompoenmuffins met havermout

Recept voor pompoenmuffins met havermout

Pompoen is een heerlijk herfstproduct en nu dus volop verkrijgbaar.  

Momenteel bijvoorbeeld in de meeste snelle, gezonde en makkelijke maaltijdboxen. Daarom dit recept voor pompoenmuffins met havermout. Pompoen heeft vele gezondheidsvoordelen. Een daarvan: het gunstige effect op je darmen en je ‘gemoedsrust’. Extra goed dus voor je op het moment dat je weerstand daalt en het buiten donkerder wordt! Agar agar is ook fijn voor je darmen en dus voor je weerstand.

Dit gerecht is heel geschikt als ontbijt.

Je kunt het natuurlijk ook als verantwoord tussendoortje eten. En zelfs als lunch, als het aanvult met iets anders. Je kunt je stressniveau met dit gerecht op een positieve manier beïnvloeden. En de muffins goed afgesloten een tijdje bewaren in de koelkast.

Voor dit recept voor pompoenmuffins met havermout is het handig als je eerst pompoenpuree maakt.

Die kun je vervolgens namelijk voor meerdere gerechten gebruiken. Bijvoorbeeld voor pompoenkoeken of pannenkoeken met pompoen. Deze zelfgemaakte puree is ook lekkerder (zoeter) en verser dan een potje uit de winkel. Je kunt de puree ongeveer een week in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Of je vriest het in (maximaal 3 maanden), zodat je altijd een voorraad hebt.

Je kunt de puree bereiden door de pompoen te koken of te bakken.

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C als je bakken handig vindt (je hebt dan je handen vrij voor andere dingen). Je oven is dan ook alvast voorverwarmd voor de overige stappen. Puree maken duurt echter op deze manier wel langer.
  2. Was de pompoen. Snijd hem in gelijke stukken, verwijder de pitten en draden. Dat gaat makkelijk met een lepel.
  3. Als je gaat koken: doe de stukken in een grote pan met water en kook ze ongeveer 10 – 15 minuten.
  4. Als je gaat bakken: vet de stukken in met wat kokosvet of olijfolie.  Plaats ze op de bakplaat. Rooster ze in 35 – 40 minuten gaar.
  5. In beide gevallen: als je er met een vork in prikt, kun je testen of ze al zacht zijn.
  6. Laat ze even afkoelen en haal daarna de schil er makkelijk af met een mes.
  7. Doe de stukken in een blender of keukenmachine en maak er puree van. Voeg eventueel een eetlepel water toe als je de stukken en dus de puree te droog vindt.

In de tussentijd ga je alvast aan de slag met de rest.

Ingrediënten

  • 250 gram gedroogde dadels (of vijgen, pruimen, abrikozen, rozijnen, etc.)
  • 100 gram cashewnoten (of pistache- of pecannoten)
  • 50 gram havermout (of boekweitmeel, of een mix met kastanjemeel)
  • 100 gram pompoenpitten (of andere pitten, bijvoorbeeld zonnebloempitten)
  • ongeveer 500 gram pompoenpuree
  • minimaal 1 flinke eetlepel roomboter (of olijfolie, ghee of kokosvet)
  • snufje zout
  • ongeveer 10-20 gram cacao- of carobepoeder (optioneel)
  • 2-3 theelepels speculaaskruiden (of koekkruiden) (optioneel)
  • 2 theelepels kaneel en/of vanillepoeder (ongezoet) (optioneel)
  • maximaal 15 gram kokosbloesemsuiker (of oerzoet of ahornsiroop) (optioneel)
  • 7 gram agar-agar (of pectine of een ander bindmiddel, zoals een ei of rijpe banaan)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet je muffinvorm in of gebruik papieren muffinvormpjes. Als je geen muffinvorm hebt, kun je ook een cake maken.
  2. Week de gedroogde dadels voor (dit kun je al doen tijdens het bereiden van de pompoenpuree).
  3. Maal de noten, havermout en pitten in een keukenmachine of sterke blender zo fijn mogelijk, het liefst tot ‘meel’. Als je geen machine hebt, kun je havermout ook in kant-en-klare meelvorm kopen. Dan volstaan daarnaast zo fijn mogelijk gehakte stukjes noten en pitten.
  4. Voeg de pompoenpuree en het kokosvet toe. Meng goed en proef even. Voeg zout naar smaak toe (niet te veel).
  5. Naar smaak voeg je nu cacao, kruiden, specerijen en/of kokosbloesemsuiker toe. Minder dan de voorgeschreven hoeveelheid mag, meer liever niet.
  6. Voeg pas op het laatst de agar agar toe als bindmiddel. Meng goed door. Het is een erg plakkerig, stevig beslag.
  7. Doe het beslag in je ingevette muffinvormpjes. Bak ongeveer 30 minuten op 160 graden en kijk of ze gaar zijn (met een prikker die er zo goed als schoon weer uit moet komen). Bak anders nog 10 minuten.
  8. Laat ze goed afkoelen en eventueel zelfs even opstijven in de koelkast. Al ik eet ik er zelf altijd eentje warm op.

Geniet van je muffin, desgewenst met een beetje roomboter erop!

Voor meer leuke recepten: klik HIER