Recept voor stamppot pompoen en ander ‘groen’

Recept voor stamppot pompoen en ander ‘groen’

In het kader van meer groenten eten: dat red je makkelijk met deze stamppot pompoen en ander ‘groen’. Je hoeft je niet precies aan het recept te houden, dus je kunt lekker variëren. Daarvoor staan ook een aantal tips voor je in dit recept. Dat geldt overigens vaker bij recepten; doe je eigen ding en maak vooral op wat er op moet uit je (koel)kast. No waste!

Pompoen: doen!

Deze vrucht is ontzettend gezond om verschillende redenen. Hij zit bomvol vezels, wat fijn is voor je darmen en dus voor je gemoedstoestand. Daarnaast zitten er veel vitamines (C en E) en mineralen (calcium en ijzer) in. Bovendien barst (vooral de oranje) pompoen van de bètacaroteen wat je in je lichaam omzet naar vitamine A. Deze stof geeft die mooie kleur aan je pompoengerecht, ook leuk! En… het is pompoenseizoen (herfst en winter)! 

Ingrediënten

(voor 4 bescheiden porties)

  • bouillonpoeder (bij voorkeur zonder gistextract)
  • knollen (800 gram, bijvoorbeeld aardappel, aardpeer, knolselderij, pastinaak, et cetera)
  • pompoen (1 is voldoende, kies een soort uit die je lekker vindt)
  • knoflook (2 tenen, meer als je ervan houdt of verkouden bent)
  • gember (2 a 3 cm, meer als je ervan houdt of verkouden bent)
  • feta (1 pakje, veganisten kunnen noten, zaden en pitten gebruiken)
  • olijfolie

Optioneel: noten, zaden en pitten voor extra ‘crunch’, kokosmelk (of andere ‘melk’).

Ook nodig: een flinke pan, eventueel een stoommandje of een andere stoomoptie zoals een RVS vergiet, een ‘stamper’, spierballen en eventueel een flinke ovenschaal.

Bereidingswijze

(ongeveer 30 minuten, met extra oven-optie: 1 uur*)

  1. Zet de flinke pan alvast op het vuur met ongeveer een liter water en wat bouillonpoeder. Het water mag al aan de kook komen, maar zachtjes.
  2. Schrob ondertussen de knollen schoon of schil ze (biologische aardappel, aardpeer en pastinaak hoef je niet te schillen) en snijd ze in stukken. Doe die stukken in het kokende water, ongeveer 10 minuten.
  3. Schrob in de tussentijd alvast de pompoen schoon en snijd hem in kwarten. Je kunt de pitten en schil nu nog laten zitten. Van sommige biologische pompoenen is de schil sowieso zacht genoeg om gewoon op te eten. Handig!
  4. Stoom deze kwarten in de laatste 5 minuten van de kooktijd van de knollen gaar (boven die knollen dus), bijvoorbeeld in een stoommandje. Als je geen bijpassend deksel voor je pan hebt, leg er dan een bord o.i.d. op. Pas wel op je handen (stoom is heet).
  5. Schil ondertussen de knoflook en gember en snijd ze fijn. Verkruimel ook de feta (of snijd in kleine blokjes).
  6. Prik in de pompoen en knollen om te zien of alles gaar is. Zet de pompoenkwarten even aan de kant om een beetje af te koelen. Giet de knollen af, maar vang een klein beetje van het voedzame kookvocht op (ongeveer een klein glas vol).
  7. Stamp de knollen vervolgens fijn in de pan en voeg het kookvocht, wat olijfolie, de knoflook, gember en feta toe. Eventueel voeg je nu ook een scheutje kokosmelk en extra noten, zaden of pitten toe.
  8. Nu de pompoen wat is afgekoeld, verwijder je heel makkelijk de schil en pitten. Prak de pompoen ook fijn en roer dat door de knollenpuree. Je bepaalt zelf hoe fijn je alles maakt; grove stukken is ook lekker!

*Als je verkouden bent, is het goed de stamp nu al te eten, met de rauwe knoflook en gember erin. Voor sommigen is dat te ‘scherp’ of gewoon minder lekker. Doe dan de stamp in een ingevette ovenschaal nog maximaal 30 minuten in een voorverwarmde oven, op 160 graden.

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!