Recept voor gezonde maaltijdsoep bomvol groenten

gezonde maaltijdsoep bomvol groenten

Deze gezonde maaltijdsoep bomvol groenten past prima bij een superschone leefstijl. Je kunt hem ’s avonds maken en als diner gebruiken. Wat je overhoudt, is lekker en voedzaam als ontbijt (ja, dat kan!) of lunch en hoef je dan alleen nog maar even op te warmen. En je hebt er maar 1 pan voor nodig. Simpel, snel en ontzettend praktisch dus! 

De voordelen van vezelrijke groenten

De grote hoeveelheid groenten in dit recept zorgen ervoor dat dit gerecht goed past in een reinigingskuur. Groenten zitten namelijk vaak vol vezels en helpen daardoor je darmen met de grote schoonmaak. Daarnaast bevatten ze natuurlijk ook de nodige vitaminen en mineralen. Die heb je nodig voor een lekker lopende spijsvertering. En ook niet verkeerd: ze zorgen voor een verzadigd gevoel. Waardoor je minder snel naar ongezonde snacks tussen je maaltijden door grijpt.

Ingrediënten 

(voor 4 grote eters)

 • olijfolie
 • ui (2 flinke stuks)
 • winterpeen (4 stuks)
 • paddenstoelen naar keuze (400 gram)
 • savooiekool of een andere kool naar smaak (200 gram)
 • courgette (4 stuks)
 • linzen in blik (400 gram) 
  Je kunt  ook aan de slag met gedroogde linzen die je zelf weekt. Dat is nog lekkerder en gezonder en duurt wat langer.
 • blik tomatenblokjes of gepelde tomaten (ongezoet, 2 stuks a 400 gram)
  Je kunt  ook aan de slag met verse tomaten die je zelf ontvelt. Dat is nog lekkerder en gezonder en duurt wat langer.
 • groente- of paddenstoelenbouillon (bij voorkeur zonder gist, 2 liter)
 • volkoren speltpasta, of glutenvrije boekweit- of linzenpasta (200 gram)
 • verse kruiden naar smaak (bijvoorbeeld tijm, oregano, basilicum, minimaal 1 eetlepel)
  Als je geen verse kruiden in huis hebt, kun je ook gedroogde gebruiken.
 • peper naar smaak

 Ook nodig: een grote (soep)pan

Bereidingswijze

 1. Verwarm de pan alvast voor op laag vuur. Haal ondertussen de schil van de uien en snijd ze mooi fijn. Schrob ook de winterpenen schoon en snijd ze in kleine stukjes. 
 2. Giet een scheut olijfolie in de warme pan en voeg meteen de ui- en wortelstukjes toe. Draai het vuur een tikje hoger en geef de groenten de rust om te bakken (dus slechts af en toe roeren). Let er echter wel op dat ze niet verbranden.
 3. Maak in de tussentijd de paddenstoelen schoon (zonder water, met een borsteltje of keukenpapier) en snijd ze in stukjes. Voeg ze toe aan het ui-wortelmengsel, zodat ze even kunnen meebakken. 
 4. Was ondertussen de bladeren die je gaat gebruiken van de kool en de courgettes en snijd beide fijn. Spoel ook de linzen af in een vergiet tot er geen bubbels meer te zien zijn. Open het blik tomatenblokjes en zet de groentebouillon en pasta klaar. Blijf tegelijk op de groenten in de pan letten, draai desnoods het vuur weer wat lager. Voeg al deze ingrediënten toe in de pan en laat het geheel ongeveer 10 minuten koken. 
 5. Controleer of de pasta nu beetgaar is, laat anders de soep nog even koken. Voeg op het laatste moment de verse kruiden en peper naar smaak toe.

Variatietip: in plaats van pasta kun je de soep ook met (zoete) aardappel, aardpeer of een andere knol maken (bij stap 4). Of varieer met rijst, gierst of een ander graan. Ook kun je variëren met andere peulvruchten dan linzen.

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!