De Proeverij – Extra weerstand met biologisch-dynamisch

extra weerstand met biologisch-dynamisch

De biologisch-dynamische landbouw en veeteelt gaan nog een stapje verder dan de biologische. Nog minder bestrijdingsmiddelen en nog meer diervriendelijkheid bijvoorbeeld. Maar wat is precies het verschil, want biologisch was toch ook al goed? En: hoe zorg je voor extra weerstand met biologisch-dynamisch? 

Wat is biologisch-dynamisch t.o.v. biologisch?

Om die vraag te beantwoorden, is het handig héél kort te herhalen wat biologisch inhoudt. Alle biologische producten in de EU dragen een keurmerk (zie de afbeelding). In de landbouw gebruikt de boer geen kunstmest en synthetische bestrijding. Daarnaast staat is in de veeteelt het welzijn van de dieren belangrijk. Als laatste mogen bij het verwerken van de producten geen synthetische stoffen en middelen worden gebruikt.

biologisch

Biologisch-dynamisch gaat t.o.v. al dit bovenstaande nog een stapje verder. Alle producten zijn herkenbaar aan het Demeter-keurmerk (zie de afbeelding). De boer respecteert de samenhang tussen plant, dier en bodem. Dus hij let goed op de kringloop en gebruikt meestal zijn eigen voer en mest. Daarmee houdt hij de controle over alles wat ‘erin en eruit’ gaat: lekker duidelijk. Bovendien staat het dierenwelzijn echt centraal; zo worden bijvoorbeeld bij koeien de hoorns niet afgezaagd. biologisch-dynamisch

Waarom zorg je voor extra weerstand met biologisch-dynamisch?

Omdat biologisch-dynamische producten geen enkel spoortje van synthetische stoffen bevatten, zijn ze extra ‘schoon’ voor jouw lichaam. Je zult dus geen last hebben van hormoonverstoringen en je kans op het ontwikkelen van een allergie neemt ook af. Daarnaast is de kwaliteit van biologische producten al goed, maar die van biologisch-dynamische nog beter. De planten (groenten en fruit) hebben immers echt de tijd gekregen voor hun groeiproces. De dieren ook en hebben daarnaast gezond voer gehad, wat de smaak, structuur en kwaliteit van het vlees verbetert.

Waar kun je biologisch-dynamische producten kopen?

biologisch-dynamische groenten Sommige biologisch-dynamische producten kun je gewoon in de supermarkt kopen. Wil je echter lekker veel keus hebben, ga dan naar een biologische supermarkt zoals Ekoplaza. Daar vind je best veel biologisch-dynamische producten. Ook in natuurvoedingswinkels en reformzaken is het aanbod meestal ruim. Daarnaast bieden steeds meer boeren hun producten rechtstreeks aan klanten aan. Via een winkel aan huis of via een webshop. Bij sommigen van hen kun je ook de Odin-tas bestellen (deels biologisch, deels biologisch-dynamisch). Zoek ook eens via Google naar ‘van eigen erf’ om daarmee boeren in jouw buurt vinden.

 

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar gezonde recepten die je zelf niet had bedacht? Check dan of je interesse hebt in de mini-detox en neem contact met me op!

 

Recept voor bloemkoolsteaks op de bbq (of in de grillpan) bloemkoolsteaks op de bbqBloemkool kun je in de extra gezonde biologisch-dynamische variant krijgen en is bovendien supergoed voor je weerstand. In dit recept gebruik je bloemkool als een plantaardige ‘steak’. Die je maakt op de bbq, of gewoon in een grillpan. Geniet ervan!

 

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!