Recepten

Gezond genieten, dit recept voor witte bonen vruchtencake. Geniet van deze heerlijke bijzondere cake met als hoofdingrediënt witte bonen, waardoor je snel een gevuld gevoel krijgt als je hem eet.

Peulvruchten zijn ontzettend gezond.

Eigenlijk zou je ernaar moeten streven ze drie keer per week te eten. Ze zitten vol vitaminen, mineralen, et cetera. Bovendien geven ze snel een verzadigd gevoel. Ze verwerken in een cake helpt je als je er eigenlijk niet zo van houdt! Oók heel leuk om (deels) weg te geven.

Te veel eten is ongezond.

Het is een zware belasting voor je spijsverteringsorganen. Je blijft voeding ‘toevoeren’ terwijl je eigenlijk al genoeg hebt gehad. Dat vraagt veel van je lever en de boel raakt overbelast. Doe je dat vaak, dan is dat slecht voor je gezondheid, en natuurlijk voor je lijn. Met het eten van peulvruchten voorkom je dit. Lees meer over het voorkomen van overeten.

Ingrediënten

  • 250 gram geweekte witte bonen (de snelle variant: uit een pot, let dan op het uitlekgewicht)
  • vruchten naar keuze, bijvoorbeeld blauwe bessen, aardbeien, rozijnen, ongeveer 100 gram
  • 100 gram ‘meel’, bijvoorbeeld speltbloem, havermeel, kokosmeel of amandelmeel EN wat extra ‘meel’ (ongeveer 3 eetlepels)
  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • een rijpe banaan (voor deze extra smeuïgheid kun je ook amandelpasta of pindakaas gebruiken als je niet zo van banaan houdt, of extra dadels)
  • 1 theelepel baking soda (of bakpoeder)
  • kaneel naar smaak, ongeveer 1 theelepel
  • vanille naar smaak, ongeveer 1 theelepel
  • snufje zout
  • 6 flinke dadels (ongeveer 100 gram)
  • rasp van 1 citroen of een scheutje vers citroensap (anders werkt baking soda niet)
  • eventueel: walnoten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Spoel de bonen goed af, ze mogen geen ‘bellen meer blazen’ (dat komt namelijk door stoffen die niet fijn zijn voor je darmen). Laat ze goed uitlekken.
  3. Meng in een kom de vruchten met 100 gram meel.
  4. Mix in een blender of een keukenmachine bonen, het extra meel, boter, eieren, banaan, baking soda, kaneel, vanille en zout. Zodra het  lekker smeuïg is, voeg je de dadels stuk voor stuk toe. Het moet een mooi glad beslag worden.
  5. Meng vervolgens je ‘vruchtenmeel’ uit de kom met je beslagmix uit de blender of keukenmachine. De citroenrasp (of het sap) mag er nu ook doorheen. Voeg eventueel de walnoten toe.
  6. Vet een cakevorm in, giet alles erin en bak het in de oven ongeveer 45 – 50 minuten. Laat even afkoelen voor je de cake aansnijdt.

Voor meer leuke recepten: klik HIER!

Maak met dit recept voor eiersalade een gezond en ‘volvet’ smeersel. Lekker op een zelfgemaakte cracker, zelfgekocht brood of als bijgerecht bij je diner!

Dit recept voor eiersalade bevat eieren van loslopende kippen met hele gezonde vetzuren (omega 3). Wees niet bang voor cholesterol, dat is een hardnekkig fabeltje. Een keer in de zoveel tijd steekt het weer de kop op, maar je kunt het echt negeren.

Je hoeft ondertussen ook niet bang meer te zijn voor enge stoffen. Wil je helemaal zeker zijn van je zaak, ga dan zelf naar de (bio)boer en vraag hem naar de middelen die hij gebruikt. Lees ook deze Proeverij over de bio-boer.

Volle producten verhogen je kans op een slank lichaam.

Je lichaam kan volle producten namelijk beter verteren en uitscheiden dan halfvolle of magere. De bewerkingen die voedselfabrikanten moeten doen om een (van nature altijd) vol product in plaats daarvan halfvol of mager te maken, maken dat product minder herkenbaar voor je lichaam. Het weet dan vaak niet goed wat het binnen krijgt en wat het ermee moet. Soms slaat het dan maar die onherkenbare delen van dat product op in je vet, niet goed voor je lijn! Meer lezen kan hier.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels volle yoghurt (eventueel, weglaten bij zuivelallergie)
  • 4 eieren (bij voorkeur biologisch)
  • 1 rode paprika (1/2 potje zongedroogde tomaten kan ook)
  • handje verse bieslook (peterselie kan ook, desnoods gedroogd)
  • olijfolie (flinke scheut)
  • scheutje tamari (= een sojasaus, beetje bouillonpoeder kan ook)
  • ketjap manis (ook een scheutje)
  • scheutje citroensap
  • snufje zout (bij voorkeur zeezout, kruidenzout kan ook)
  • flinke snuf peper
  • snufje kerrie (eventueel)
  • flinke snuf kurkuma (eventueel)
  • garnering, bijvoorbeeld tuinkers (of nog wat peterselie)

Bereiding

  1. Kook de eieren (ongeveer 6 minuten) en laat ze afkoelen.
  2. Snijd ondertussen de paprika en bieslook fijn.
  3. Snijd de eieren in stukjes en voeg alle ingrediënten bij elkaar.
  4. Voeg (bij het opdienen) de garnering toe.

Voor meer leuke recepten: klik HIER!

Een drankje wat op een FoodEvent niet zou misstaan, deze heerlijke smoothie spinazie – banaan. Er zijn zelfs vaak meerdere foodtrucks of stands of FoodEvents van waaruit ze smoothies verkopen. Heerlijk en dorstlessend. En meestal ook gezond!

Gezond en goed te verteren

Deze smoothie is gezond door de lekkere groenten, maar ook omdat je eiwit en een beetje plantaardig vet toevoegt. Dat maakt dat de smoothie je eerder een verzadigd gevoel geeft en je hem beter verteert.

Sowieso is een smoothie met veel groenten en fruit een weldaad voor je gezondheid. Door de vele vitamines, mineralen en ook de vezels. Je darmen zijn gek op vezels en je huid houdt van de stoffen zoals chlorofyl in de vruchten. Je drinkt eigenlijk een vloeibaar vitaminebommetje.

Verwarmende gember

Een smoothie kan snel heel verkoelend werken in het lichaam. Waardoor je het dus eerder koud krijgt, maar ook ‘koudheids’klachten kunt ontwikkelen. De gember helpt daar tegen: gember werkt sterk verwarmend. De kaneel overigens ook. Kaneel is daarnaast een soort natuurlijk ‘conserveringsmiddel’. Waardoor je wat langer over een festival kunt rondlopen met deze smoothie in je hand.

Ingrediënten voor smoothie spinazie – banaan

  • schone, verse spinazie (2 flinke handen)
  • banaan (een grote rijpe)
  • blauwe bessen / rozijnen (een handje) (hoeft niet, mag)
  • verse gember (ongeveer 1 cm)
  • het sap van ½ citroen
  • verse koriander (een handje) (hoeft niet, mag)
  • pindakaas  (1 flinke eetlepel)
  • plantaardige, ongezoete melk (bv. amandelmelk)
  • olie (een flinke scheut van bv. lijnzaad, walnoot of olijf)
  • kaneel (een flinke snuf)
  • zeezout (een klein snufje)
  • kurkuma (naar smaak, het is erg gezond!)

Bereiding van smoothie spinazie – banaan

1.    Schil en rasp de gember, pers ook de citroen uit.
2.    Doe vervolgens alles in de blender.
3.    Als je van ‘dun’ (vloeibaar) houdt, voeg dan extra ‘melk’ toe.

Geniet van deze heerlijke smoothie!

 

Voor meer leuke recepten: klik HIER!

Een lekker recept voor zuurkool met kip, met zoete rozijnen en heerlijke kruiden.

Zuurkool is een supergezond ingrediënt. Omdat het gefermenteerd is, is het namelijk heerlijk voer voor je darmen. De bacteriën die daarin leven, houden enorm van dit soort voeding. En als je darmen blij zijn, beïnvloed je ook je ‘hoofd’ op een positieve manier.

Daarnaast zijn de kruiden en specerijen in dit zuurkool met kip gerecht heel goed voor je. Verse kruiden leveren je allerlei vitamines en mineralen. Specerijen zijn heerlijke smaakmakers, waardoor je geen ongezonde toevoegingen hoeft te gebruiken.

Als je vegetarisch wilt eten, kun je de kip vervangen door een kaassoort. Mocht je zelfs liever vegan eten, dan kun je kiezen voor bonen. In dit gerecht is een boon met een stevige bite en smaak extra lekker, bijvoorbeeld de kidneyboon. Tempeh is echter ook een prima optie, kies dan wel voor een stevig gemarineerde versie (of marineer het zelf).

Ingrediënten

•    500 gr zuurkool
•    200 gr aardappel
•    ui (1 flinke)
•    1 appel
•    handje rozijnen
•    ongeveer 1 kg kip (bij voorkeur biologisch)
•    roomboter
•    olijfolie
•    laurierbladeren (ongeveer 2 stuks)
•    kruidnagels (2 stuks)
•    2 takjes tijm
•    1 bosje bieslook
•    water (1 dl)
•    scheut (noten)melk
•    zout
•    peper

Bereidingswijze van zuurkool met kip

  1. Snijd eerst de kip in gelijke stukken en bak ze in roomboter goudbruin aan alle kanten (in een flinke pan, waar je ook een deksel voor hebt).
  2. Snipper vervolgens de ui, snijd de appel in kleine stukken en bak ze (in een andere pan).
  3. Voeg dit baksel daarna toe aan de kip. Voeg ook de zuurkool, laurierbladeren, kruidnagels, tijm en het water toe. Laat dit alles ongeveer 30 minuten stoven (deksel op de pan).
  4. Kook ondertussen de aardappelen gaar in water met wat zout.
  5. Giet ze af en pureer ze met boter en / of olijfolie en (noten)melk. Meng de rozijnen erdoor.
  6. Vis de laurierbladeren, kruidnagels en takjes tijm uit de kip met zuurkool. Strooi er gesneden bieslook over en serveer samen met de aardappelpuree.

 

Voor meer leuke recepten: klik HIER!

Een recept voor nuttige notenrotsjes. Noten (in onbewerkte vorm, dus: ongebrand, ongezouten en ongezoet) leveren belangrijke mineralen en vitaminen. Ze zijn eiwitrijk en bevatten veel -vooral onverzadigd- vet.

Noten zijn heerlijk dus voor een gezonde snack (die overigens ook als ontbijt kan dienen).

Oók heel geschikt om mee te nemen als traktatie of cadeau voor iemand!

Ingrediënten

  • een eetlepel zaden – 10 minuten geweekt in 2 eetlepels water (bv. chiazaad)
  • 150 gram onbewerkte noten (ik gebruik een mix, maar je kunt ook 1 soort kiezen)
  • 1 rijpe banaan
  • 125 gram notenpasta (bv. pindakaas, amandel-, hazelnoot- of cashewnootpasta) Let goed op dat je geen versie met veel suiker kiest.
  • 1 eetlepel ahornsiroop (of agave, kokosbloesemsuiker of sucanat)
  • een handje toevoegingen naar keuze, bv. moerbeibessen, rozijnen of cranberries

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Laat de zaden 10 minuten in het water weken.
  3. Hak ondertussen in de keukenmachine de noten fijn (zo fijn mogelijk). Als je die niet hebt, ga je met je armspieren en de bodem van een pan aan de gang (crushen!).
  4. Meng alles met elkaar behalve je ‘handje toevoegingen’.
  5. Roer het ‘handje toevoegingen’ met een lepel door de stevige brei.
  6. Maak kleine rotsjes (ongeveer een eetlepel groot), op bakpapier.
  7. Bak 10 minuten in de oven.

Nadat ze zijn afgekoeld, kun je ze in een luchtdichte doos een paar dagen bewaren.

Een gezonde snack voor de lekkere trek voorkomt dat je iets eet wat eigenlijk niet zo goed voor je is. Koekjes en snoep zijn dikmakers door de verkeerde suikers en vetten die erin zitten. Een lekkere gezonde snack zorgt voor energie en een goed gevoel over jezelf!

Extra tip: leg je gezonde snack op een andere plek. Je bent dan verplicht op te staan en je benen te strekken om erbij te komen. Als je dan bijvoorbeeld even pauze hebt van je werk, kun je meteen de tijd nemen voor het opeten van je snack.

Voor meer leuke recepten: klik HIER!

Een supersnel en simpel recept voor havermoutpap om uit te proberen als ontbijt.

Het ontbijt is het belangrijkste maal van de dag. Voeding is namelijk de brandstof voor je lichaam en ontbijt ‘zet de motor aan’. Met een ontbijt achter je kiezen functioneer je dan ook de hele dag beter dan zonder.
Met een ontbijt voorkom je dat je naar snelle snacks grijpt omdat je lichaam nu eenmaal toch om energie vraagt. Je geeft je hersenen er brandstof mee om te kunnen focussen en je gaat er gemotiveerd en vol energie tegenaan.

De meeste mensen hebben de voorkeur voor of een eiwitrijk of een koolhydraatrijk ontbijt.

Zelf krijg ik de meeste energie van een eiwitrijk ontbijt, maar ik vind havermoutpap nou juist zo lekker. Gelukkig heb ik een variant ontdekt waarop ik toch prima functioneer tot de lunch. Probeer ook eens dit recept voor havermoutpap!

Ingrediënten

  • 2 kopjes havermout
  • 4 kopjes madademiamelk (of rijst- of amandelmelk)
  • 1 appel (of peer)
  • handje rozijnen
  • een flinke hand cashewnoten (of blanke amandelen)
  • 2 snufjes kaneel
  • 1 snufje cardamom (of meer, naar smaak)
  • 2 snufjes kurkuma
  • 1 snufje zeezout
  • ruim een eetlepel citroensap (bij voorkeur vers)
  • een eetlepel olijfolie (sesamolie, kokosvet of roomboter kan ook)

Bereidingswijze

  1. Meng havermout en ‘melk’ in een pan en breng zachtjes aan de kook.
  2. Voeg specerijen, noten en rozijnen toe en blijf af en toe roeren.
  3. Snij ondertussen de appel in blokjes en voeg toe.
  4. Voeg citroensap en olie toe en roer goed door de pap.
  5. Laat (in totaal) zo’n 10 minuten pruttelen op laag vuur, blijf af en toe roeren.

Voorbereiden en bewaren

Je kunt eventueel meer maken, voor meerdere dagen en het steeds weer opwarmen, want kaneel is een natuurlijk conserveringsmiddel, dus het blijft wel even goed. Extra tip: goede voorbereiding is het halve werk. Maak het jezelf niet moeilijk door ‘s ochtends nog volop te willen koken. Zet ‘s avonds al klaar wat je de volgende ochtend kunt eten.

Voor meer leuke recepten: klik HIER