Recepten

Als je iets anders wilt serveren dan ‘gewoon zoet’ als traktatie, is een hartige taart een leuke optie.

Dit is een recept voor hartige spinazietaart, lekker gezond. Hartige taarten kun je natuurlijk met allerlei (restjes van) groenten maken, probeer uit wat bij jou past. En help, terwijl je bezig bent, die leuke boer van zijn producten af.

Er zijn vele variaties mogelijk, zowel in vulling als in deegsoort.

Je kunt er zelfs voor kiezen met kant-en-klaar ‘hartig’ deeg te werken, als je weinig tijd hebt. Daar ben ik zelf geen voorstander van; zelfgemaakt deeg smaakt beter en is gezonder, maar het kan wel.

Deze hartige spinazietaart is óók geschikt als lunch of diner. Voor het diner zou ik het menu dan wel uitbreiden met bijvoorbeeld een gezonde kop zelfgemaakte groentesoep vooraf.

Houd met het zelf maken van deeg rekening in je planning.

Je maakt voor dit gerecht eerst het deeg, wat je in totaal (inclusief wachttijd) ongeveer 45 minuten kost.

Je hoeft niet per se het deeg ‘voor’ te bakken, al is het resultaat vaak wel beter. Als je het niet doet, is er altijd een kans dat het deeg niet goed gaar wordt en het vocht uit de vulling opzuigt. Zeker bij volkoren speltmeel raad ik het wel aan. Dit kost je 15 minuten extra.

Houd met deze stappen rekening in je planning.

Ingrediënten deeg:

  • 200 gram meel; bijvoorbeeld gebuild tarwemeel, een mix van boekweit- en amandelmeel (dan is het deeg tarwe- en glutenvrij) of volkoren speltmeel
  • 200 gram volvette kwark of standyoghurt (bij een koemelkintolerantie kies je voor geit of schaap, eventueel voor soja)
  • 1 eetlepel olijfolie (of ander vet, zoals sesamolie, kokosvet, roomboter, et cetera)
  • een snufje zout
  • optioneel: gedroogde kruiden zoals rozemarijn, tijm of oregano, een eetlepel geroosterd sesamzaad (de zwarte variant hiervan zorgt voor een extra effect) en een klein beetje geraspte kaas
  • eventueel een theelepel (vers) citroensap

Ook nodig: een springvorm met een diameter van rond de 25 cm. Een flinke platte ovenschaal kan overigens ook, verleng dan eventueel de baktijd een beetje. Bij ‘blind’ voorbakken heb je ook nodig: bakbonen. Het kan ook met droge peulvruchten, pasta of rijst, die je daarna niet meer kunt eten (maar wel vaker kunt gebruiken voor ‘blind’ bakken).

Ingrediënten spinazievulling:

  • 100 gram spinazie (mag ook diepvries zijn)
  • 200 gram cherrytomaatjes (of 150 gram zongedroogde tomaatjes)
  • een kleine ui (of een halve bos bosuitjes)
  • olijfolie (of ander vet om in te bakken, zoals sesamolie, kokosvet of ghee)
  • twee knoflooktenen
  • peper en zout
  • 2 eieren
  • 100 gram ricotta (of plantaardige room als je geen koemelk verdraagt)
  • verse (of desnoods gedroogde) rozemarijn, tijm en / of oregano
  • 100 gram geitenkaas
  • optioneel: honing

Bereidingswijze deeg:

  1. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed tot een soepel, maar stevig deeg. Als je een keukenmachine of mixer met deeghaak hebt, kun je die ook gebruiken. Vind je het deeg te droog, voeg dan wat koud water toe. Vind je het te nat, dan kan (een klein beetje!) extra meel helpen.
  2. Verpak het deeg in folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Ondertussen kun je alvast beginnen aan de vulling voor je taart. En vet de springvorm in of bekleed hem met bakpapier. Als je ‘blind’ gaat voorbakken, zet je oven dan alvast aan op 180 graden.
  3. Strooi wat meel op het aanrecht en rol het deeg uit tot een mooie ronde lap, die net iets groter is dan je springvorm. Oefening baart kunst. Gebruik een fles als je geen deegroller hebt. Als je het moeilijk vindt: leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol over het papier. Dan ‘plakt’ het niet vast aan je roller.
  4. Bekleed de vorm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Als je ‘blind’ gaat voorbakken: leg bakpapier op het deeg, stort vervolgens de vorm vol met bakbonen, zodat het deeg mooi in de vorm blijft zitten. Bak het deeg 15 minuten in de oven. Verwijder daarna de bakbonen weer.

Bereiding vulling en geheel:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Was verse groenten en laat ze goed drogen.
  3. Snipper de ui in kleine stukjes. Verwarm ondertussen een pan voor op middelhoog vuur. Voeg olie en de uisnippers toe en bak in ongeveer 5 minuten glazig.
  4. Pers de knoflooktenen, voeg toe met de spinazie, peper en zout. Bak weer zo’n 5 minuten. Pas op dat er niets aanbrandt, draai het vuur eventueel laag en bak dan wat langer.
  5. Klop de eieren los met de ricotta en schenk dit mengsel uit over het deeg in de vorm.
  6. Snijd de verse kruiden klein en verspreid ze over het eiermengsel. Voeg vervolgens het spinaziemengsel toe.
  7. Halveer de tomaatjes en verdeel ze over de taart. Druk ze er een beetje ‘in’. Als je voor zongedroogde tomaten hebt gekozen, druk je die er wat dieper in.
  8. Verkruimel de geitenkaas over de taart en eventueel de honing (de honing kun je ook na het bakken nog toevoegen).
  9. Bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar in de oven. Hij moet er lichtbruin uitzien.

Voor meer leuke recepten: klik HIER!

Door wortelen of andere groenten te fermenteren, kun je ze lang bewaren. Een prima manier dus om voedselverspilling tegen te gaan!

Voordelen van fermenteren

Fermenteren klinkt moeilijk, maar is vaak een fluitje van een cent. Je hebt alleen wat geduld nodig voor het proces.

Daarnaast is fermenteren hartstikke lekker en gezond, al zal je soms even moeten wennen aan de smaak. De reden dat het zo gezond is, is dat het de verteerbaarheid van je eten bevordert. En dat er allerlei probiotica (levende bacteriën), enzymen, etc. in zitten, die je minder (makkelijk) uit andere voeding kunt halen.

Fermentista Saskia

Dit recept voor gefermenteerde wortelen is van de Fermentista uit Haarlem (zie de link onderaan), die het heel leuk vond dat ik het wilde gebruiken. Ze zijn heerlijk als gezonde snack, in een salade of als bijgerecht en klaar in 2 a 3 weken.

Wat ik ook van haar leerde: voor bepaalde fermentaties hoef je alleen afval te gebruiken zoals appelschillen en klokhuizen voor appelazijn. Nog beter tegen voedselverspilling!

Ingrediënten

  • wortelen
  • zout
  • water

Bereiding

  1. Zorg voor een schone pot en gereedschappen.
  2. Schraap de wortelen en was ze (of boen ze alleen goed schoon) en snijd ze in reepjes van ongeveer een halve centimeter dik. Maak ze zo lang dat ze in je pot tot ‘de schouder’ komen.
  3. Leg de pot op z’n kant en doe er zoveel reepjes in totdat ze helemaal klem staan en niet meer op- of neerwaarts kunnen bewegen.
  4. Maak voldoende 2% zoutoplossing (20 gram zout per liter water) en vul daar de pot met wortelen mee tot de wortelen ruim onder water staan.
  5. Zit er nog genoeg ruimte tot aan de rand? Het kan wat gaan borrelen. Als er nog kleine stukjes wortel bovenop drijven: haal die er uit of steek ze goed vast tot ze onder water blijven.
  6. Doe de deksel dicht en maak pas weer over 2 á 3 weken open.
    Gebruik je een schroefdeksel en kunnen de vrijkomende gassen niet automatisch ontsnappen zoals bij een Fido? Schroef dan regelmatig de deksel iets los maar beperk de blootstelling aan lucht (en dus eventuele schimmelsporen) zoveel mogelijk tot de fermentatie klaar is. Proef daarna of ze lekker op smaak zijn. Zijn ze klaar? Eet smakelijk! Bewaar ze vanaf nu in de koelkast.

Hier vind je meer informatie over de Fermentista en de basisprincipes van fermenteren.

Voor meer leuke recepten: klik HIER!

Wil je water met een smaakje maken? Zoek je bijvoorbeeld een recept voor water met fruit en kruiden? Ik heb lekkere en makkelijke voorbeelden voor je!

In de zomer of als het erg warm is, is het goed veel te drinken. Je zweet sneller en meer en je hebt eerder dorst. Vocht dat je verliest, moet je op tijd weer aanvullen. Anders kun je allerlei klachten krijgen, zoals hoofdpijn en duizeligheid. Dat wil je voorkomen!

Een gezonde en voor je lichaam snel opneembare vorm van vocht is water. Daar zitten geen gekke dingen in (zoals suikers), dus daar kun je behoorlijk wat van drinken. Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water en is er blij mee als jij dat op warme dagen goed aanvult.

Soms vind je gewoon water een beetje saai en wil je wat anders. Dan is water met een smaakje een lekkere optie. Het ziet er mooi uit, is makkelijk en (mits je er geen gekke dingen in stopt) gezond. Haal wat fruit en kruiden uit je tuin om het simpel en goedkoop te houden.

Momenteel is ‘gepimpt water’ trouwens heel hip, dus ook te verkrijgen op het terras!

Ingrediënten

  • fruit, zoals limoen, citroen, frambozen, blauwe bessen, ananas, sinaasappel, etc. In dit voorbeeld gebruiken we frambozen, die zijn in de zomer makkelijk te telen / volop verkrijgbaar in de winkel.
  • kruiden, zoals munt, basilicum, citroenmelisse, peterselie, etc. In dit voorbeeld gebruiken we basilicum en citroenmelisse, ook makkelijk te telen / volop verkrijgbaar en tevens erg lekker in combinatie met zacht rood fruit.
  • water. Je kunt gewoon water uit de kraan kiezen, of -als dat jouw voorkeur heeft- mineraalwater uit een fles.

Variatietips: je kunt ook nog specerijen, zoals gember, kardemompeulen en kaneelstokjes toevoegen. Meestal lekker in combinatie met citrusvruchten, maar probeer vooral uit wat jouw smaak is!

Voeg weinig / geen ijs toe. Dat is wel verleidelijk als je het warm hebt, maar koelt je lichaam erg snel en ‘hard’ af en is daarom eigenlijk minder goed voor je. Hetzelfde geldt voor koolzuur; water met een bubbeltje staat misschien extra feestelijk, maar is eigenlijk ook wat minder goed voor je.

Bereidingswijze

  1. Was het fruit en de kruiden. Frambozen zijn erg zacht, die kun je alleen voorzichtig afspoelen. Als je citrusvruchten gebruikt, was ze dan grondig en snijd ze in schijven / stukken. Je kunt ze eventueel zelfs schillen. 
  2. Kies een mooie waterkan en doe water, fruit en kruiden erin. Je kunt ook een spies gebruiken om de frambozen en losse kruidenblaadjes aan te prikken, voor een leuk effect (en om te voorkomen dat ze bij de 1e keer schenken al meteen uit de kan stromen).
  3. Geniet!

Voor meer leuke recepten: klik HIER!

Benieuwd naar een recept voor mango-ijs zonder suiker?

In dit romige vruchtenijs wat je zelf maakt, voeg je geen geraffineerde suikers toe. Hooguit wat honing en oerzoet / kokosbloesemsuiker, voor een mooiere structuur van het ijs. Zonder die toevoegingen kan het echter ook, als je minder om die structuur geeft. De rijpe mango en de kokosmelk maken het ijs immers al zoet genoeg.

De romigheid komt door de yoghurt. Hoe vetter de yoghurt is, hoe mooier het ijs opstijft. Wil je per se magere yoghurt gebruiken, dan zul je veel meer moeten kloppen en gaat het ten koste van de smaak.

Je (of jouw ijsmachine) klopt verder zoveel mogelijk lucht in het mengsel. Hoe meer lucht erin zit, hoe zachter de textuur van het ijs is. Veel kloppen houdt de ijskristallen ook zo klein mogelijk.

Ingrediënten

  • 125 ml kokosmelk (of gewone melk, als je ertegen kunt)
  • 125 ml volle yoghurt, zoals schapen- of geitenyoghurt, of standyoghurt
  • ongeveer 185 gram rijpe mango (het hoeft niet heel precies te kloppen)
  • 15 gram honing (optioneel)
  • 15 gram oerzoet / kokosbloesemsuiker (optioneel, voor een mooiere structuur)
  • 1 theelepel kuzu (optioneel, een bindmiddel voor een mooiere structuur)

Serveertip: zomerfruit en raw chocolate.

Bereidingswijze

Met ijsmachine:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en maak er een soepele substantie van.
  2. De substantie gaat in de ijsmachine. Volg de aanwijzingen van je machine.
  3. Serveer met zomerfruit en eventueel wat raw chocolate. De raw chocolate kun je desgewenst smelten.

Zonder ijsmachine:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en maak er een soepele substantie van.
  2. De substantie gaat in een grote open kunstof bak twee a drie uur onafgedekt in de vriezer.
  3. Haal de substantie elke 20 a 30 minuten eruit om krachtig door te roeren. Met een vork, stevige garde of staafmixer. Zorg ervoor dat de ijskristallen klein zijn geworden.
  4. Serveer met zomerfruit en eventueel wat raw chocolate. De raw chocolate kun je desgewenst smelten.

Voor meer leuke recepten: klik HIER!

Heerlijk gezond de dag beginnen met een recept voor ontbijt van rijst, groenten en ei. De rijst is een ‘restje’, anders zul je eerst even rijst moeten koken. Kies wel voor een gezonde rijst, zoals volkoren basmatirijst of zilvervliesrijst. Het ei erbij maakt het lekker eiwitrijk en de groenten zorgen voor een extra portie vitaminen en mineralen.

Ingrediënten

  • een ei per persoon
  • gekookte rijst van de vorige dag (zilvervlies of volkoren basmati)
  • kokosmelk / rijstmelk / gewone melk / water
  • groenterestjes, bijvoorbeeld gekookte wortel, bietjes, linzenkiemen, etc.

Kruidensuggesties bij dit ontbijt met rijst, groenten en ei

  • 2 theelepels gemalen komijnpoeder (=djinten) (of zelf komijnzaad malen in een vijzel)
  • 1 theelepel kurkuma (=geelwortel)
  • 1 theelepel kaneel

Bereidingswijze van ontbijt met rijst, groenten en ei

  1. Kook de eieren, laat ze schrikken en leg ze apart als ze klaar zijn.
  2. Warm ondertussen de rijst van de vorige dag op, met een scheutje kokosmelk, zodat het geheel smeuïg wordt.
  3. Voeg de groenterestjes van de vorige dag toe. Kies voor het ontbijt de wat zoetere groenten uit, zoals (gekookte) wortel en bieten of rode paprika. Of groenten met een meer ‘neutrale’ smaak, zoals linzenkiemen of andere kiemgroenten.
  4. Voeg ook de specerijen toe en roer goed door.
  5. Pel de eieren en serveer het rijst-groentemengsel met een ei bovenop.

Variatietip voor een hartig ontbijt / je lunch

Hou je van hartig of wil je de dinerrestanten gebruiken voor je lunch? Dan kun je gerust ook voor groenterestjes van gebakken ui, spinazie, gekookte aardappel of peulvruchten, etc. gaan. Je kunt dan i.p.v. kokosmelk ook kiezen voor groentebouillon.

Kruidensuggesties zijn in dat geval (naast komijn en kurkuma):

  • 1 theelepel gemalen koriander (of ketoembar)
  • 1 theelepel gemberpoeder (voor meer pit)

1/4 theelepel chilipoeder (of cayennepeper) (voor meer pit)

Geniet lekker van je voedzame ontbijt!

Voor meer leuke recepten: klik HIER!

Een makkelijk recept voor omelet met ‘restjes’ van groenten en kruiden. Superfijn om hier een eiwitrijk en gezond gerecht van te maken. En zoveel variatie mogelijk!

Ingrediënten (mogelijkheden)

  • bosuitjes / gewone ui
  • 1 wortel / restjes gekookte aardappel
  • 2 tomaten / 8 cherry tomaten
  • een paar takjes verse peterselie (of gedroogde; die voeg je eerder toe)
  • olijfolie
  • 4 grote eieren / 6 kleine eieren
  • peper en zout naar smaak
  • bruschetta kruiden naar smaak (optioneel)

Je kunt dit desgewenst serveren met brood en roomboter.

Bereidingswijze van omelet met ‘restjes’

  1. Verwarm een flinke pan met dikke platte bodem voor op middelhoog vuur. Kies een pan uit waar je een deksel voor hebt. Als je dat niet hebt, kun je ook een dinerbord gebruiken dat groot genoeg is.
  2. Was de groenten en peterselie en dep goed droog.
  3. Snipper de bosuitjes. Ook het groene ‘blad’ deel is eetbaar! Giet een scheut olijfolie in de pan en bak de snippers enkele minuten op middelhoog vuur. Laat daarna zacht doorbakken op laag vuur.
  4. Snijd ondertussen de wortel in hele kleine stukjes en voeg toe. Draai eventueel het vuur weer even middelhoog, maar let erop dat de uitjes dan niet verbranden.
  5. Snijd in de tussentijd de tomaten in kleine stukjes en voeg toe.
  6. Kluts de eieren in een aparte kom, met peper, zout en bruschetta. Giet dit eimengsel over het groentemengsel. Zorg voor een mooie verdeling.
  7. Laat de onderkant een beetje stollen. Doe dan het deksel op de pan, zodat de bovenkant ook stolt. Roer eventueel tussendoor één keer door.
  8. Let erop dat het geheel niet aanbrandt, draai het vuur op tijd omlaag.
  9. Het vocht uit de groenten kan komen ‘bovendrijven’. Laat dan op laag vuur alles nog even bakken en verdampen zonder het deksel op de pan. Strooi op het laatste moment de verse peterselie erover.
  10. Serveer desgewenst met brood en roomboter.

Variatietips

Dit recept voor een omelet met ‘restjes’ kun je gebruiken om alle ‘restjes’ op te maken die je in huis hebt. Groenten met een plekje bijvoorbeeld, waar je het plekje afsnijdt. Groenten die erg ‘rijp’ zijn. Kruiden waarvan een aantal blaadjes verlept zijn (die haal je eraf). Zelfs restjes vlees en kaas kun je eraan toevoegen.

Voor meer leuke recepten: klik HIER!

Een makkelijk recept voor bataat-kokossoep. Maak het met wat je nog in huis hebt, er zijn vele variaties mogelijk.

Ingrediënten

  • 4 eetlepels pijnboompitten / andere pitten, zaden of zelfs noten die je over hebt
  • 1 ui
  • olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 500 gram bataat (= zoete aardappel) (aanvullen met een beetje gewone aardappel kan ook)
  • 250 ml groentebouillon / andere bouillon die je in huis hebt
  • 300 gram milde blad- of stengelgroenten, bv. paksoi, sla, o.i.d.
  • 250 ml kokosmelk / andere plantaardige melk of water (dan is het alleen geen kokossoep meer ;p )
  • 4 eetlepels crème fraîche / dikke, volle yoghurt
  • verse peterselie – als je het hebt

Bereidingswijze

  1. Verwarm een flinke soeppan met platte bodem voor op middelhoog vuur. Draai het vuur laag en rooster de pijnboompitjes kort in de droge pan (let goed op, ze branden snel aan). Zet ze daarna apart.
  2. Snipper de ui en bak de snippers op middelhoog vuur in de warme pan met een scheut olijfolie glazig. Laat de ui zacht doorbakken op laag vuur. Pers ondertussen de knoflook (of snijd heel fijn) en voeg die toe.
  3. Schil de bataat en snijd in grove stukken. Doe ze in de pan, met de groentebouillon. Draai het vuur hoog en breng aan de kook. Laat ongeveer 12 minuten zacht koken, tot de bataat gaar is.
  4. Was ondertussen de blad- of stengelgroenten en snijd ze -indien nodig- fijn.
  5. Pureer de soep met een staafmixer (of in een blender die hete vloeistoffen aan kan, laat het anders eerst afkoelen). Voeg de fijngesneden groenten en kokosmelk toe en verwarm nog even. Het mag een stevige, dikke soep zijn, maar als je haar liever wat dunner hebt, voeg dan extra kokosmelk / bouillon / gewoon water toe.
  6. Garneer in een kom met crème fraîche, pijnboompitten en verse peterselie.

Bewaartip

Soep kun je makkelijk in grote hoeveelheden tegelijk maken en afgesloten prima bewaren in de koelkast en vriezer. Zo hoef je niets te verspillen en kun je er lang van genieten.

Voor meer leuke recepten: klik HIER.

Een heerlijk recept voor groentefriet, misschien wel nog lekkerder dan gewone friet!

Ingrediënten

  • kleine courgettes – 2 stuks (of 1 grote)
  • rode paprika’s – 2 stuks
  • flinke bospeen
  • eieren – 2 stuks
  • amandelmeel – 25 gram
  • kokosmeel – 25 gram (als je beide melen niet hebt of kunt kopen, kun je oud brood heel fijn verkruimelen)
  • paprikapoeder – een theelepel
  • knoflookpoeder – een halve theelepel
  • peper – een halve theelepel
  • zout – een halve theelepel
  • chilipoeder – een kwart theelepel (optioneel)
  • nootmuskaat – een kwart theelepel (optioneel)
  • bakplaat en bakpapier

In het najaar / de winter kun je variëren met bijvoorbeeld pastinaak, erg lekker! Ook knolselderij en koolraap behoren tot de mogelijkheden.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de groenten. Snijd de courgettes in kwarten en verwijder de zachte zaadlijsten. Doe hetzelfde met de paprika’s. Snijd vervolgens alle groenten in gelijke ‘frieten’ (ongeveer een centimeter dik).
  3. Blancheer de groenten ongeveer 2 a 3 minuten in kokend water. Hierdoor blijven ze knapperig. Laat ze even afkoelen en uitlekken.
  4. Kluts ondertussen de eieren. Meng in een andere schaal de melen met de kruiden en specerijen.
  5. Schep de frieten eerst door het gekluste ei en daarna door je zelf gemaakte ‘paneermeel’ voor een smakelijk korstje.
  6. Laat de frieten goed verspreid over het bakpapier op de bakplaat in de oven ongeveer 30 minuten bakken, tot ze krokant zijn. Schep af en toe om voor het mooiste resultaat.
  7. Maak bijvoorbeeld een mooi puntzakje, en serveer hier de frieten in.

 

 Voor meer leuke en heerlijke recepten: klik HIER.

Een gerecht dat goed past bij een foodfestival: Recept voor groenten van de BBQ   

Ingrediënten groenten van de BBQ

  • 4 tenen knoflook
  • 2 flinke uien (of 3 kleine)
  • 1 grote of 2 kleine courgettes 
  • 2 puntpaprika’s (of gewone)
  • 1 venkel
  • een aubergine
  • bos verse tijm (of gedroogd, als je geen verse
  • hebt)
  • feta / halloumi (optioneel)
  • olijfolie (bij voorkeur extra vierge)
  • zout (bij voorkeur grof zeezout)
  • 1 citroen
  • peper

Ook nodig: aluminiumfolie / kant-en-klaar aluminium bakje voor op de BBQ.
Qua groenten kun je natuurlijk variëren naar smaak. Probeer bijvoorbeeld ook eens iets met tomaten (zonder de zaadlijsten, anders wordt het te nat).
Dit gerecht kun je ook in de oven maken.

Bereidingswijze

  1. Maak van twee stukken van ongeveer 50 cm aluminiumfolie twee bakjes door de randen omhoog te vouwen. Of gebruik kant-en-klare bakjes.
  2. Was alle groenten; je kunt de schil van knoflook en uien later verwijderen.
  3. Halveer de uien, snijd de courgettes in (hele) grove stukken, evenals de puntpaprika’s (waar je de zaadlijsten wel uit haalt), venkel en aubergine.
  4. Verdeel de groenten over de bakjes en steek er takken tijm tussen (of strooi er gedroogde tijm over). Voeg eventueel de kaas toe (feta / halloumi).
  5. Sprenkel wat olijfolie en strooi wat zout over de pakketjes. Vouw ze dicht, maar laat een kleine opening open. Er moet nog wat lucht bij kunnen. Kant-en-klare bakjes sluit je (grotendeels) af met aluminiumfolie.
  6. Leg de bakjes een half uur tussen de kolen.
  7. Maak ondertussen een dressing voor over de groenten. Knijp de citroen uit en meng het sap met olijfolie, (een klein beetje) zout en peper. Als je ervan houdt, voeg je ook wat rasp van de schil toe.

Geniet van je groenten van de BBQ!

Voor meer leuke en heerlijke recepten: klik HIER.

 

Extra tip: wil je uit leuke food festivals kunnen kiezen? Kijken of er bij jou in de buurt een komt? Op mijn site beschrijf ik de leukste en lekkerste FoodEvents. Bijvoorbeeld Rollende keukens, Lepeltje Lepeltje en Festival TREK. Ook ontzettend leuk en lekker!

Een heerlijk recept voor salade met wortel en spitskool, fris en gezond! Heerlijk ‘verkoelend’ tijdens warme zomerse dagen en tegelijk supergezond. Ook erg lekker en makkelijk te maken; het staat in een mum van tijd op tafel. Eventueel te gebruiken als een gezond bijgerecht bij een zomerse barbecue. Met gemak te veranderen in een maaltijdsalade door er bijvoorbeeld rijst bij te serveren!

Op dit gerecht kun je lekker lang kauwen. 

Dat is goed voor je spijsvertering, omdat je met kauwen je spijsvertering in gang zet. Meer daarover lees je in deze Proeverij (Kauw jezelf slank). Niet alleen komt er door te kauwen een enzym vrij, maar ook een hormoon dat je helpt met de vertering. Goed kauwen is dus essentieel.

Wortel en spitskool zijn hele gezonde ingrediënten.

Ze zitten beide boordevol vitaminen en anti-oxidanten, die je lichaam helpen je weerstand te verhogen. Ook heb je met dit gerecht meteen een flinke portie (verschillende) groenten binnen. Als je de rozijnen als laatste ook nog toevoegt, heb je zelfs alle delen van de plant benut: wortel, blad/stengel en vrucht.

Ingrediënten

  • 150 gram spitskool
  • 150 gram wortel
  • 1 grote appel (of 2 kleine)
  • 1½ eetlepel sesamolie (of olijfolie)
  • anderhalve eetlepel balsamico azijn (of een andere azijn, bv. rijstazijn)
  • 1 theelepel honing
  • zout
  • tamari (optioneel)
  • zeewierpoeder (optioneel)
  • rozijnen (optioneel)

Bereidingswijze van salade met wortel en spitskool

  1. Was de spitskool, wortel en appel.
  2. Snijd de spitskool in hele dunne reepjes. Rasp de wortel (grof) en appel (met schil).
  3. Meng in een flinke kom of schaal olie, azijn, honing en zout (naar smaak, niet teveel). Als je beschikt over tamari en zeewierpoeder, voeg dat dan nu ook al toe (niet teveel).
  4. Schep de groenten en appel erdoor en laat ongeveer een uur marineren (af en toe omscheppen).
  5. Voeg eventueel de rozijnen toe en eet smakelijk!

Lekker met notenrijst en gebakken ei of (zelfgemaakte) kipsaté.

Voor meer leuke recepten: klik HIER!