Recept voor pompoensoep met avocado

Pompoensoep met avocado

Avocado en pompoen hebben veel voordelen voor je gezondheid. Maak daarom met guur weer deze pompoensoep met avocado (lekker romig), waar je de pompoenpitten in laat zitten.

Gezondheidsvoordelen van pompoenpitten

Ook pompoenpitten zitten boordevol gezond vet, eiwit, vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Het is dus zonde ze zomaar weg te gooien. Je kunt ze natuurlijk schoonmaken en vervolgens roosteren (op laag vuur of in de oven). Of je doet er wat anders mee; je kookt en pureert ze mee in deze soep.

Ingrediënten

  • Uien: 2 grote of 4 kleine
  • Gember: 5 cm (minder als je er niet van houdt)
  • Vet: olijfolie of kokosvet
  • Pompoen: 1
  • Bieten: 2 stuks
  • Aardappel: 4 stuks (zoete aardappel kan ook)
  • Knoflook: 2 tenen
  • Bouillon: 750 ml
  • Kruiden en specerijen naar smaak, bv. peper, kurkuma, zeewierpoeder
  • Avocado: 1
  • Sinaasappel: 2 stuks

Optioneel

  • Restje gekookte granen naar keuze, bv. rijst
  • Room of dikke yoghurt (bv. plantaardige rijstroom of Griekse yoghurt)
  • Verse basilicum

Ook nodig: hoge (soep)pan, staafmixer en zeef

Bereidingswijze

  1. Verwarm de hoge (soep)pan voor op laag vuur.
  2. Haal de schil van de ui en versnipper ‘m. Schil ook de gember en snijd in hele kleine stukjes. Doe wat vet in de pan en laat de uisnippers op laag vuur glazig worden. Voeg na ongeveer 5 a 10 minuten ook de gember toe.
  3. Schil ondertussen de pompoen en de bieten. Als je dat lastig vindt, kun je ze ook eerst in de schil koken. Spoel ze vervolgens met koud water af, zodat je de schil er daarna makkelijk af kunt pellen. Snijd ze in gelijke stukken. Laat de pitten in de pompoen zitten, die zijn heel voedzaam.
  4. Was de aardappels grondig, verwijder slechte plekjes en snijd ze in stukken. Ongeveer even groot als de pompoen en de bieten. Schil de knoflook en snijd die heel klein.
  5. Voeg de stukken groenten (pompoen, biet, aardappel) en de knoflook toe aan het ui-gembermengsel in de pan. Laat het geheel vervolgens even bakken op niet al te hoog vuur.
  6. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat alles zacht sudderen, ongeveer 15 a 20 minuten tot de groenten (beet)gaar zijn.
  7. Gedroogde kruiden en specerijen kun je nu al toevoegen. Als je verse hebt, wacht dan tot na het pureren.
  8. Schil ondertussen de avocado en verwijder de pit. Voeg de avocado toe na de 15 a 20 minuten kooktijd van de soep.
  9. Pers ondertussen ook de sinaasappel uit (stevig knijpen of met een pers).
  10. Pureer de soep met een staafmixer. Zeef de soep vanwege de eventuele restjes pompoenpit. Als je de soep te dik vindt, voeg je wat kokend water toe.
  11. Voeg het sinaasappelsap toe aan de soep.
  12. Serveer desgewenst met gekookte granen, een schep room en de (gewassen) verse basilicum.

Wil je niets missen op het gebied van gezonde voeding? Schrijf je in voor de maandelijkse gratis voedingsmail ‘de Proeverij’ en ontvang een welkomstkado!

Over mij

groente in tas op trap

Met VoedjeVrij leer ik jou via mijn voedingsmail, in workshops, trainingen en interactieve lezingen wat echt gezonde voeding is. Passend bij jouw lichaam en spijsvertering. Ik bied je vooral ‘hapklare brokken’ aan, zodat het leuk en makkelijk blijft. Word gezond en blij met VoedjeVrij!